17 Kwietnia 2026, 10:50:50 czas Polski

Autor Wątek: Z której strony łączyć płyty? Blat pomiędzy czy leżący na bokach?  (Przeczytany 2912 razy)

Offline Fafi

Z której strony łączyć płyty? Blat pomiędzy czy leżący na bokach?
« dnia: 23 Października 2015, 19:54:56 czas Polski »
Mam takie nietypowe pytanie, mam do zrobienia "mebel/szafę/zabudowę" czy jak to tam sobie nazwiemy, będzie to mój pierwszy projekt w płycie, w związku ztym mam głupie pytanie które mnie męczy. Czy jest jaka kolwiek różnica w połączeniu płyt w szafie/meblu pomiędzy takim gdzie góra/dół mebla nachodzi na ściany a takim kiedy ścianki nachodzą na górę i dół? (nie wiem jak to dokładnie wyjaśnić więc załączam fotki)
Czy są jakieś różnice w wytrzymałości albo stabilności takich mebli? Jestem na etapie projektowania i niewiem którą opcję wybrać. Czy jest to czysto opcjonalne co akurat jest wygodniejsze/praktyczniejsze przy danym projekcie czy jedynie aspekt estetyczny?

Wydaje mi się że w regałach i np. szafkach na książki gdzie drzwiczki nie zasłaniają przodu ładniej wygląda góra na bokach, a w przypadku zamykanych szafek gdzie drzwiczki zasłaniają przód - odwrotnie - bo wtedy bok szafki wygląda ładniej.

Może jest to banalne pytanie ale nie daje mi spokoju :D

I jeszcze male pytanie poboczne: czy "trzeba" dawać konfirmaty? czy same kołki albo domino wystarczy żeby taka szafa się trzymała?

Offline sebacmielow

Odp: Z której strony łączyć płyty? Blat pomiędzy czy leżący na bokach?
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Października 2015, 20:56:08 czas Polski »
Tu raczej chodzi o wytrzymałość nie wygląd.
1 jeśli szafa będzie na nóżkach ( pusta przestrzeń pod nią) dodatkowo dół wzmacnia się podłużnymi listwami
2 jeśli szafa jest od dołu pełna wtedy boki przejmują cały ciężar (a te nie wiszą jedynie na kołkach)
Mam nadzieję że wystarczająco to wyjaśniłem :)

Wysłane z mojego QUANTUM_900 przy użyciu Tapatalka

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Października 2015, 21:10:03 czas Polski »
Witam.

To już zależy od tego jaki chcesz osiągnąć efekt wizualny i jaki ciężar będzie przenoszony.
opcja na rysunku pierwszym jest mocniejsza (ciężar spoczywa na wieńcu dolnym)

Opcja na rysunku drugom jest bardziej estetyczna, bu nie widać połączenia ścianki z wieńcem.
Jest jednak ryzyko, że jeśli połączenie nie jest wystaczająco mocne i duży ciężar będzie spoczywał na (nie w) szafce, to to połączenie może się zerwać.
Miałem taką sytuację raz u klienta.
Meble kuchenne. Szafki dolne wykonuje się tak jak na rysunku drugim. Partacz który je montował tak zamontował  nóżki że nie podpierały one ścianek bochnych.
Na szafki poszedł blat granitowy a do szafek włożono porcelanę i tależe. Wszystko ważyło setki kilogramów. No i szafki nie wytrzymały tego naciski i zarwały się właśnie w taki sposób że zerwały połączenie.

Offline Fafi

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Października 2015, 21:32:24 czas Polski »
Hmm,

To teraz muszę wybrać opcję. Będzie to szafa w łazience okolo 2.3-2.5metra wysoka, stojaca na nóżkach (+cokoły), blat najprawdopodobniej granitowy. W tym "głębokość" w około połowie zmniejszy się o 20cm. Obciążenia niewielkie, jakies ręczniki mydła itp. Najcięższy będzie tylko ten blat granitowy.

Według was lepiej dać opcję numer 1? szafka na nóżkach - dół da wsparcie + te zwężenie w połowie - będę mógł dać płytę wycięta w L'kę na górze i na dole.bok będzie widoczny jedynie w miejscu tego "przewężenia" więc jedna widoczna linia łączeń płyt aż tak nie zniszczy wyglądu.

Jeszcze jedno pytanie, z boku mam miejsce na pralkę, i teraz dać sciankę na całą wysokość czy uciąć w połowie i przymocować górną część z szafkami do ściany? (część do usunięcia zaznaczona na bordowo na obrazku). I jeżeli scianka na całej wysokości (wedłóg mnie stabilniejsze) to co dać w miejscu łączenia z podłogą? może okleić ten bok obrzeżem i jakieś "mikro" nóżki? Boję się że jak dostanie wody to spuchnie a wymienić całą ściankę będzie problem?

@SebaCmielow:  jakie dokładnie listwy się stosuje? normalnie z płyty? czy np drewniane? czy jakieś specjalnie do tego przeznaczone.
@Lirorobert: czyli jak dam nóżki w miejscach gdzie płyta boczna łączy się z dolną to powinno wytrzymać (w opcji 2giej)? czy nie ryzykować (granitowy blat) i dać opjcę 1'szą? Albo jeszcze zamącić i dać dół w opcji 1szej a górę w 2giej? ale to będzie beznadziejnie wyglądać.
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2015, 21:34:17 czas Polski wysłana przez Fafi »

Offline robson

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Października 2015, 19:04:40 czas Polski »
Możesz zrobić w ten sposób dolny wieniec rys1, góra rys2
czasem brakuje miejsca na wieniec górny nakładany