03 Maja 2026, 17:40:31 czas Polski

Autor Wątek: Jaką płyte na sam-y?  (Przeczytany 3852 razy)

Offline Kaczanek

Jaką płyte na sam-y?
« dnia: 30 Października 2015, 12:27:27 czas Polski »
Witam wszystkich, przymierzam się do uzupełnienia warsztatu w maszyny typu sam. Nie mogę się jednak zdecydowac jaka płyta będzie najlepsza do tych celów. Do wyboru mam: sklejke, płyte stolarską, mfp, mdf, wiórowa, meblowa i pilśniowa. Które są najtrwalsze? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

kozio

• Gość
Odp: Jaką płyte na sam-y?
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Października 2015, 12:36:20 czas Polski »
Napisz jakie warunki masz w warsztacie jeśli chodzi o wilgoć i zmianę temp.

Offline Kaczanek

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Października 2015, 12:47:08 czas Polski »
Warsztat murowany, nie ocieplony, raczej sucho ale nie wiem jak to określić. Zmiana temperatury zależy od pogody ale raczej na plusie. Zmienia sie w zime jak pale w piecyku, wtedy dochodzi do 15-20st. a przez noc się wychładza. Na pewno płyte chciałbym zabezpieczyć.

Offline sajo

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Października 2015, 13:20:49 czas Polski »
dużo też zależy od konstrukcji.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Października 2015, 13:32:29 czas Polski »
Właśnie, zależy co chcesz robić. Ja mam sporo SAM-ów, zarówno maszyn jak i urządzeń, w większości zbudowane są ze sklejki. Sklejka jest dość stabilna gabarytowo i wygodna do budowy.
Możesz obejrzeć jak to wygląda tu: http://forum.domidrewno.pl/sam'y-46/ i tu: http://forum.domidrewno.pl/meble-warsztatowe/moje-meble-warsztatowe/

Offline Kaczanek

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Października 2015, 13:49:05 czas Polski »
Największym minusem sklejki jest jej cena, zrobiłem porównanie i wychodzi najdrożej w przeliczeniu na m^2. Pierwszą rzeczą ma być szlifierka krawędziowa. Mam małą szlifierkę taśmowa promy więc jest na czym bazować. A jak się sprawuję inne płyty np. MDF, MFP, Wiórowa i stolarska? Czy ktoś używa ich w swoich konstrukcjach?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Października 2015, 14:14:32 czas Polski »
Tak jak radzi Amigorg - rób ze sklejki , raz a dobrze . Inne materiały będa Ci się podrywać ( typ mdf , wiórowa) Stolarska się nie nadaje i jej cena.
sklejkę możesz wykorzystać do najmniejszego kawałka ( sklejać ) . Nasączysz gorącym pokostem blat i będzie dobrze

Offline Kaczanek

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Października 2015, 15:04:13 czas Polski »
Faktycznie, macie Panowie rację. Lepiej zrobić raz a dobrze mimo większych kosztów, niż wydać mniej a później się bawić. A czy sklejka ze składów budowlanych różni się czymś od tych które można kupić u stolarzy pracujących w płycie? Przepraszam jeśli to głupie pytanie ale co to jest pokost?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Października 2015, 15:28:56 czas Polski »
Odpowiedzi znajdziesz w google :)

Offline arturs

« Odpowiedź #9 dnia: 31 Października 2015, 11:12:44 czas Polski »
sklejkę opłaca się kupować w hurtowniach patronackich producenta z Pisza.. minus jest taki że trzeba całą plytę kupić ale np. w Kielcach tną na miejscu jak chcesz..

Offline Kaczanek

« Odpowiedź #10 dnia: 07 Listopada 2015, 13:54:49 czas Polski »
Dziękuję wszystkim za pomoc :) Mam znajomego, który pracuje w płycie, ma pilarkę formatową więc na pewno będzie prościej przy częściach składowych na samy :)

Offline swfr

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Listopada 2015, 22:02:09 czas Polski »
Nie wiem jak opracowujesz swoje samy;
- jeżeli korzystasz z gotowych rozwiązań to używaj sklejki.
- jeżeli wymyślasz sam i robisz najpierw prototyp to radziłbym używać do tego mdf. Ze względu na cenę i zgodność grubości (z cennika) z rzeczywistością. Może mam szczęście, ale nie zdarzyło mi się zamówić Mdf np 12mm a dostać 13 albo 11. A ze sklejką różnie bywa, oj różnie...
Nie kupuję sklejki inaczej niż z suwmiarką w ręku.

Offline Kaczanek

« Odpowiedź #12 dnia: 08 Listopada 2015, 16:25:12 czas Polski »
Według własnego projektu inspirowanego internetem. Więc będzie to prototyp. Właśnie tego w sklejce się bałem bo już kilka razy miałem takie przygody, że grubośc różniła się od tej zamówionej.