14 Maja 2026, 15:14:46 czas Polski

Autor Wątek: Prośba w podjęciu dezyzji  (Przeczytany 4162 razy)

Offline rajfuz72

Prośba w podjęciu dezyzji
« dnia: 19 Listopada 2015, 18:37:24 czas Polski »
Witajcie ,mam kilka przeglądniętych typów pilarek taśmowych na które mam chrapke ale mam prośbę do Was abyście żucili okiem ,
(oczywiście nie dosłownie  ;)) na linki i napisali co sądzicie o tych markach i o ich parametrach.
Z góry dziękuję
http://allegro.pl/pila-tasmowa-charnwood-b350-230x345-pilarka-i5224593157.html

http://allegro.pl/luna-bbs-315-pilarka-tasmowa-do-drewna-i5771872685.html

http://allegro.pl/bs300e-pilarka-tasmowa-premium-750w-record-power-i5792568641.html

Offline velsyster

Odp: Prośba w podjęciu dezyzji
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Listopada 2015, 20:06:57 czas Polski »

Offline rajfuz72

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Listopada 2015, 20:10:50 czas Polski »
Też fajny spżęcik godny uwagi , dzięki

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Listopada 2015, 21:04:52 czas Polski »
Przejrzyj parametry maszyn i porównaj z makitą lb1200f.  Może się okazać, że nie warto płacić sporo więcej. A makita jest naprawde spoko. Polecam

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline rajfuz72

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Listopada 2015, 21:15:02 czas Polski »
Makita była pierwo wzorem do porównania i zdaje sobie sprawe że musiał bym wydać ponad tysiaka więcej albo i lepiej ale coś za coś

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Listopada 2015, 21:28:27 czas Polski »
Oczywiście to ty musisz zdecydować co jest Ci potrzebne. My tylko mamy pomóc w podjęciu decyzji :-) jeśli masz kasę to kupuj lepszy sprzęt :-) jeśli masz naciągnąć niepotrzebnie domowy Budżet to wybierz makite

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline velsyster

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Listopada 2015, 23:30:29 czas Polski »
Ale wlasciwie jakie sa twoje priorytety ? Wysokosc ciecia?

Offline wojo72

« Odpowiedź #7 dnia: 19 Listopada 2015, 23:35:43 czas Polski »
Jak pilarka musi być nowa to najlepszy chyba ten Holzmann (koła 400 mm średnicy i sporo większy od konkurencji). Jeżeli nie to raczej bez sensu w budżecie rzędu 4k zł pchać się w chinkę tego typu. Na rynku jest sporo dużych używanych maszyn profi w podobnych pieniądzach o znacznie większych możliwościach, to proste konstrukcje więc za bardzo nie ma się co w nich popsuć.  Jak ma to być maszyna do wycinanek to te trzy pierwsze z linków za drogie wystarczy makita, jak do poważniejszych prac typu np. wycinanie obłogów z fryzy to za delikatne.

Offline rajfuz72

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Listopada 2015, 08:15:48 czas Polski »
Jestem w tym szczęśliwym położeniu że moja połówka dała mi przyzwolenie na wydanie ok.
3,5 klocka.
I jeszcze jedno czy wyższe parametry maszyny to nie koniecznie wyższa jakość?
A jeśli chodzi o Makitę czy jej prowadzenie taśmy jest precyzyjne i bez problemowe w ustawieniu czy może lepiej się spisują te prowadniki ślizgowe

Offline wojo72

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Listopada 2015, 10:09:07 czas Polski »
Ja mam taśmówkę do drewna ze ślizgami i drugą do metalu z łożyskami w prowadniku piły. Jeśli miałbym oceniać które rozwiązanie lepsze to postawiłbym na łożyska, głównie dlatego że można je ustawić tak żeby pracowały cały czas w trakcie cięcia bo nie nagrzewają taśmy - tarcie jest minimalne, ślizgi ustawia się tak żeby stabilizowały ale nie tarły cały czas o taśmę. Co do parametrów maszyny i jakości to oczywiście nie muszą one iść w parze ale większy gabaryt daje dodatkowe możliwości głównie stosowanie szerszych pił które wymagają większego naprężenia i większej mocy silnika. Przykładowo ciąłem kiedyś obłogi 6 mm grubości o wysokości 80 mm i długości 2200 mm na początku na swojej taśmówce (taśma szerokości 16 mm  i pilarka z kołami 300 mm) i takie same u profi stolarza na dużej maszynie z taśmą szer. 35 mm i jakość cięcia nieporównywalna na korzyść tej drugiej (obie taśmy były z uzębieniem do cięcia większych przekrojów).

Offline rajfuz72

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Listopada 2015, 11:04:35 czas Polski »
wojo72,dzięki za obszerną wypowiedż ,Hamer wprowadził slizgi ceramiczne które faktycznie zmniejszają tarcie i grzanie się taśmy ale to nie ten półap dla mnie

Offline mareklubuskie

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Listopada 2015, 17:38:41 czas Polski »
Ja z doświadczenia angielskiego brałbym Charnwooda (ten model z teog co widziałem na aukcji idzie z lampką i podstawą, a do tego ma większy stół niż Holzmann). Ewentualnie widziałem, że w dobrej cenie można dostać też piły Bernardo, ale nie wiem jak z jakością

Offline rajfuz72

« Odpowiedź #12 dnia: 23 Listopada 2015, 17:55:00 czas Polski »
mareklubuskie,no właśnie Charnwood przewyrzsza parametrami resztę porównywanych maszyn i ma większy stół i wyższe i szersze cięcie i mocniejszy silnik no i cena jak na te parametry całkiem znaśna ,twardy orzech do zgryzienia

Offline velsyster

« Odpowiedź #13 dnia: 23 Listopada 2015, 21:02:27 czas Polski »
mareklubuskie,no właśnie Charnwood przewyrzsza parametrami resztę porównywanych maszyn i ma większy stół i wyższe i szersze cięcie i mocniejszy silnik no i cena jak na te parametry całkiem znaśna ,twardy orzech do zgryzienia
Jestes pewien, czy przewyzsza?
- faktycznie wiekszy stol ale przeklada sie to tylko na 1cm wieksza glebokosc ciecia tracac przy tym 35mm szerokosci ciecia
- jaka wysokosc ciecia ma charnwood, na stronie dystrybutora jak i na stronie producenta nie ma tej informacji?
- mocniejszy silnik od czego? chyba od luny, ale to porownuj lune model 350 do charnwooda 350, no chyba ze porównujesz 1.5 km do 1.1 kw, niezly trick marketingowy, 1.5 konia mechanicznego = 1.1 kilowata.

Polecam jeszcze porownac wage oraz zwrocic uwage na mocowania kol.