28 Kwietnia 2026, 16:30:56 czas Polski

Autor Wątek: Problem z pierwszym frezowaniem  (Przeczytany 6094 razy)

Offline grzechu83

Problem z pierwszym frezowaniem
« dnia: 23 Listopada 2015, 10:52:47 czas Polski »
Witam
Od niedawna jestem posiadaczem takiego oto kombajnu https://www.praktiker.pl/produkt,1770,991/urzadzenie_4-funkcyjne_do_obrobki_drewna__4-funkcje_2200.html (gdyby to miało mieć jakieś znaczenie) i ostatnio chciałem zrobić próbę frezarki. Założyłem więc wrzeciono, frez (?), który dostałem w zestawie, wziąłem kawałek deski i chciałem najpierw się wwiercić, a potem przesuwać w bok, coby powstał podłużny rowek. Niestety problem był już z samym wierceniem (szło ciężko i zaraz zaczynało przypalać drewno), w bok nie dało rady przesunąć nawet o 1mm, a po chwili na frezie pojawił się zadzior. Dodam, że drewno było czyste - bez gwoździ itp. Czy robiłem coś nie tak?
Nie znalazłem nigdzie w sieci takiego frezu, więc zrobiłem model na szybko:

Offline robson

Odp: Problem z pierwszym frezowaniem
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Listopada 2015, 11:13:30 czas Polski »
Wygląda to tak jakby nie było w ogóle zaostrzone :)

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Listopada 2015, 21:44:14 czas Polski »
Ten "frez" jest wykonany z miękkiej stali.
Możesz próbować frezować po 2-3 mm w jednym przejściu. Przerabiałem to u siebie i odpuściłem temat.

Wysłane z mojego ASUS_T00Q przy użyciu Tapatalka

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Listopada 2015, 23:15:11 czas Polski »
kup i załóż lepszy frez

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Listopada 2015, 23:26:01 czas Polski »
Frezy z węglikami nie dają rady. Tam jest nie więcej jak 5000 obrotów i materiał trzeba trzymać w rękach

Offline Kael

« Odpowiedź #5 dnia: 24 Listopada 2015, 07:08:30 czas Polski »
Taki frez nie bardzo ma jak odprowadzić wiór do góry więc do wiercenia się nie nadaje. Spróbuj zmajstrować nim rowek od krawędzi deski.

Offline studio tata

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Listopada 2015, 08:49:41 czas Polski »
masz raczej modul czopiarki niz frezarki
Do czopiarek sa inne frezy
Jarek w soim filmie pokazywal jak pracuje swoja czopiarka , poszukaj
pozdrawiam

Offline grzechu83

« Odpowiedź #7 dnia: 24 Listopada 2015, 12:45:38 czas Polski »
A pamiętasz może, czego dotyczył ten film? Bo nie mogę nic znaleźć w filmach Jarka pod hasłem "czopiarka", a to samo hasło ogólnie w YT daje mi zupełnie inne maszyny (w zasadzie działania).

Frezy z węglikami nie dają rady. Tam jest nie więcej jak 5000 obrotów i materiał trzeba trzymać w rękach

A próbowałeś jakimiś lepszymi frezami? Jeśli tak, to jaki był efekt?
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2015, 12:47:37 czas Polski wysłana przez grzechu83 »

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #8 dnia: 27 Listopada 2015, 00:29:36 czas Polski »
Próbowałem tylko frezem  palcowym 10mm wytresować kanał głębokości 20mm i bez nacięcia  piłą dwóch rowków nie szło a i po tym jakość frezowania słaba

Offline studio tata

« Odpowiedź #9 dnia: 27 Listopada 2015, 17:25:01 czas Polski »

milej lektury

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Listopada 2015, 00:23:42 czas Polski »
Prędkość obrotowa tej maszynki to 5000 a maszynki Jarka 2950 a więc nie jest to kwestia obrotów.
Niemniej 5000 to nie do końca wystarczjąco aby mówić że jest to modół frezarski.
Mam wrażenie czytając specyfikacje że może być tendencja do spadku mocy a co się z tym wiąże prędkości obrotowej przy większym obciążeniu.
Postaraj się nie frezować zbyt wiele materiału za jednorazowym podejściem.
Pozatym uchwyt bardziej wskazuje na to, że jest to bardziej, jak kolega wspomniał wcześniej. czopiarka lub jak kto woli wiertarka pozioma.
Dodatkowo ten frez, czy wiertło jest podobne do tego co Jarek pokazuje w filmie.
Tak więc myślę że kłopot jest z ostrością tego wiertła.
Zainwestuj w dobre jakości wiertło czy frez. I nie kupuj markietówki tylko profesjonalne narzędzie.
Powodzenia.

Offline grzechu83

« Odpowiedź #11 dnia: 28 Listopada 2015, 20:35:12 czas Polski »
Po obejrzeniu filmu już wiem co źle robiłem. Otóż Jarek swoją amatorską maszyną zbierał po ok 2-3mm materiału, a ja swoją profesjonalną wwierciłem się na 2cm i próbowałem frezować... Człowiek uczy się całe życie.
Wziąłem swój frez na warsztat i po kilku minutach na szlifierce, ostrzałce i pilniczkach zrobiłem kolejne podejście. No i voila! Rowek na jakieś 3cm głębokości. Może to nie jest najładniejszy rowek, ale jest nasz, zrobiony społecznie i to nie jest nasze ostatnie słowo, że tak sparafrazuję klasyka.
Dzięki wszystkim za pomoc!

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #12 dnia: 28 Listopada 2015, 20:56:45 czas Polski »
Całkiem dobrze ci to wyszło. Ja na swoim frezie (takim samym) nie dałem rady, momentalnie się tępił i palił.
Uważaj przy frezowaniu bo trzeba trzymać materiał w rękach a może nieźle szarpnąć. Coś wiem o tym.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Listopada 2015, 10:24:29 czas Polski »
Bo panowie robicie jeden podstawowy błąd.
Zła technika wykonania.
Zagłębiacie frez w materiał i jedziecie stolikiem na "boki" aby wybrać materiał. Frez poddany jest ogromnym naprężeniom i oporom, nagrzewa się i na krawędzi tącej może dojść do rozchartowania i stępienia.

Prawidłowo powinno się nejpierw zagłębiać się frezem  raz przy razie na pełną głębokość i szerokość gniazda a dopiero potem wybrać nadmiar poruszając stołem na "boki". niemniej nie za dużo za jednym podejściem, aby frez nie ponosił do ogóry górnego boku gniazda. Aby tego uniknąć wskazane jest dociśnięcie materiału od góry dociskiem

Powodzenia.

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #14 dnia: 29 Listopada 2015, 11:27:02 czas Polski »
Mój frez  oryginalny chyba nie był hartowany.