13 Maja 2026, 12:51:02 czas Polski

Autor Wątek: DYMA 8 - kilka problemów  (Przeczytany 19762 razy)

Offline subbas

DYMA 8 - kilka problemów
« dnia: 28 Listopada 2015, 17:55:46 czas Polski »
Witam wszystkich. Od kilkunastu dni jestem posiadaczem maszyny wieloczynnościowej DYMA 8 z przystawkami frezarki i czopiarki. Niestety jest z nią kilka problemów i proszę o pomoc.

1 Ukręcił się gwint w kole pasowym w które wkręca się np. kółko napędu frezarki. Podłączyłem frezarkę, maszyna działała jakąś minutę i kółko odpadło. Teraz chcąc je wkręcić nie da rady, tylko się okręca dookoła. Wcześniej pracując na czopiarce, uchwyt wiertarski też się odkręcał.
Pomyślałem że można by nagwintować od nowa. Jak zdjąć to koło pasowe? Nie widać tam żadnych śrub. Czy jest ono tylko nabite?

2  Posuw grubościówki praktycznie nie działa. Wałki się kręcą ale nic nie ciągną. Wyczyściłem wałek rowkowany, regulowałem docisk wałków na wszelkie sposoby i nic. Czy można jakoś obniżyć wałki posuwu? Poza tym wałki nie są równoległe do blatu grubościówki.

3 Koła zębate od mechanizmu posuwu mają luz i to spory. Domyślam się, że tak być nie powinno. Jest jakaś regulacja tych luzów?

Offline subbas

Odp: DYMA 8 - kilka problemów
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Listopada 2015, 12:26:22 czas Polski »
Załączam zdjęcie by ułatwić sprawę.

Offline krit 6

« Odpowiedź #2 dnia: 29 Listopada 2015, 19:54:17 czas Polski »
Jeśli Ci pomoże, to mam coś takiego. Z tego co widzę, to pasek klinowy obraca koło pasowe, w którym zamontowane jest jakieś sprzęgło, które odkręca się trzema śrubami z tyłu koła pasowego. Następnie napęd przekazywany jest za pomocą klina na wałek napędowy heblarki. Nigdy nie widziałem tej maszyny i jej nie rozbierałem, ale zaczął bym od tego, co napisałem,

Offline Maciek61

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Grudnia 2015, 22:46:37 czas Polski »
Mam starszą jeszcze  instrukcje (jak sie powołuje na nią to piszę "mojej "jeszcze ale damy radę  :
Koło  pasowe :
1. odkręcamy śruby fi 6 ( trzy sztuki z elementu numer 3 z rysunku wyżej )
2. ściąganie-  wkręcamy (w mojej  instrukcji  niema - ale można wywnioskować długą śrubę w miejsce  gdzie jest wkręcany uchwyt niestety z tego co piszesz masz tam urwaną śrubę - jeżeli tylko gwint to weź ściągacz  może taki podaje typ nie wymiary czy sklep !!!
http://tooles.pl/sciagacz-do-lozysk-3-ramienny-trojramienny-150mm-6-geko-o_813.html?gclid=CjwKEAiAs4qzBRD4l-2w7qOoqEMSJABauikXwV8p_6_Da_BDd1iI5ZtOC5GqZUPNOF-otzivCrZp0BoCh3zw_wcB

W kole pasowym  znajduje się łożyska  (numer  rysunek wyżej 33  35)  tuleja  nakrętka 28 (są osadzone  na wale i zakontrowane nakrętką ) Jak pamiętam koło (sciągałem) schodzi luźno

Z instrukcji mojej
"Brak posuwu przedmiotu " -Niewłaściwe napięte sprężyny przy wałkach"" zrób zdjęcie maszyny z boku  wydaje mi sie że ich nie masz
W innym poście pisałem że może są ścięte kołki też sprawdź .
Postaram sie w najbliższym czasie zrobić zdjęcie tych sprężyn , kołków

Powodzenia   

« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2015, 22:53:10 czas Polski wysłana przez Maciek61 »

Offline Maciek61

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Grudnia 2015, 23:06:06 czas Polski »
Sorry że tak chaotycznie ale  trochę człowiek  zmęczony na rysunku powyżej też wszytko dobrze widać
A więc tak
1 sprawdź bolce nr 46 w kołach zębatych  nr 26 i wałkach  27,  22  (one przenoszą napęd)
2 sprężyny odpowiadające za nacisk wałków  to nr 25 i są mocowane na obejmach wałków  nr 22 

Jeszcze raz powodzenia daj znać jak poszło
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2015, 23:08:59 czas Polski wysłana przez Maciek61 »

Offline subbas

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Grudnia 2015, 16:26:50 czas Polski »
Witam. Udało mi się zbić to koło pasowe. No i teraz pytanie czy mój pomysł ma szansę powodzenia. Jak myślicie koledzy, można nagwintować to koło od nowa?

Pierwsze zdjęcie to mechanizm posuwu, jak widać zawleczki w kołach zębatych są.

Na drugim zdjęciu widać od lewej: koło pasowe, w środku uchwyt wiertarski, z prawej kółko napędu frezarki
Te dwa ostatnie wkręca się w koło pasowe

Trzecie zdjęcie to koło pasowe i ten zerwany gwint.

Offline Maciek61

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Grudnia 2015, 10:36:28 czas Polski »
Może tak jak masz kasę to http://www.stoma.bielsko.pl/pl/p/Kolo-pasowe-053.60.00.005-do-DYMA-8,-DYMB-8,-DYMC-8/418
jak z kasą krucho a masz dostęp do slusarza to do niego (on będzie wiedział co zrobić  , albo  wytoczyć nowe to nie jest skomplikowany element, albo tuleja wprasować i nagwintować itp) , możesz (to propozycja nie wiem czy można  to zastosowanie w tym przypadki ale spytać można ) podejsc do mechanika samochodowego który robi silniki , głowice tam jeżeli zerwie się gwint w głowicy to https://www.google.pl/search?q=naprawa+gwintu+w+g%C5%82owicy&tbm=isch&imgil=_KciMY9KsJHgTM%253A%253BFjMkoJ_Y1z97dM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.motogen.pl%25252FNaprawa-zerwanego-gwintu%25252C5231.html&source=iu&pf=m&fir=_KciMY9KsJHgTM%253A%252CFjMkoJ_Y1z97dM%252C_&biw=1366&bih=634&usg=__3JNmgwKST2z9HA_u1n421-5ZFHA%3D&ved=0ahUKEwi05qHnw9jJAhXFXhoKHW3WDvkQyjcIOQ&ei=ODttVrTqNMW9ae2su8gP#imgrc=s1BAyfsyuuKzSM%3A&usg=__3JNmgwKST2z9HA_u1n421-5ZFHA%3D

samo przegwintowanie moim zdaniem jak jest zerwany gwint nic nie da , chyba ze na większą średnicę  gwint ale to musisz dobierać inne rzeczy (sruby itp) - nie polecam

niby sprężyny wałków masz to powinno ciągnąc materiał zrób zdjęcie z  drugiej  wałków 
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2015, 10:39:29 czas Polski wysłana przez Maciek61 »

Offline Maciek61

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Grudnia 2015, 12:25:02 czas Polski »
Patrze jeszcze chyba pasek plaski  masz już zniszczony 

Offline subbas

« Odpowiedź #8 dnia: 13 Grudnia 2015, 12:31:12 czas Polski »
Koło pasowe, które potrzebuję wygląda tak http://www.stoma.bielsko.pl/pl/p/Kolo-pasowe-C-053.23.00.004-do-DYMA-8%2C-DYMB-8%2C-DYMC-8/420 
Kosztuje trochę więcej.

Myślę że najpierw udam się do ślusarza.

Pasek już się rozwarstwia, muszę załatwić nowy.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2015, 12:36:12 czas Polski wysłana przez subbas »

Offline Maciek61

« Odpowiedź #9 dnia: 13 Grudnia 2015, 13:02:48 czas Polski »
Faktycznie tanie nie jest  :(

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #10 dnia: 14 Grudnia 2015, 13:28:57 czas Polski »
Najtaniej to by było przegwintować koło pasowe na rozmiar +1 większy, rozwiercić koło pasowe do tokarki żeby większa śruba wlazła. Ale problem większy z wymianą śruby w uchwycie wiertarskim bo to jest chyba zintegrowane z samym uchwytem. Chyba że uchwyt też jest nakręcany na śrubę. Mam obie przystawki, ale nie korzystałem w ogóle. Frezarkę będę robił na osobnej ramie i własnym silnikiem.

Ceny w Remie części do DYMA to kpina... Idź do ślusarza i pewnie więcej jak 100 zł nie zapłacisz, bo cudów w tej "szajbie" nie ma. Albo spróbuj na OLX tutaj ktoś wyprzedaje na części - http://olx.pl/oferta/czesci-obrabiarka-dyma-8-dymb-8-dymc-8-nowe-reszel-CID628-ID7e8k7.html ogłoszenie z sierpnia, ale pewnie coś jeszcze ma.

Offline krit 6

« Odpowiedź #11 dnia: 14 Grudnia 2015, 16:23:03 czas Polski »
Po co kombinować, jak to już wymyślili, są specjalne zestawy naprawcze do gwintów. Trzeba tylko przetoczyć (rozwiercić) otwór, nagwintować większym gwintownikiem i wkręcić coś w rodzaju spirali(zestaw naprawczy ). To by było na tyle, jeszcze tego nie stosowałem ale w takim przypadku jak Twój bym zastosował
http://allegro.pl/napraw-zerwany-gwint-m12-x1-5-szybko-i-tanio-z10-i5066235625.html

Offline subbas

« Odpowiedź #12 dnia: 21 Grudnia 2015, 20:26:55 czas Polski »
Witam ponownie. Są postępy. Koło pasowe już zrobione i wszystko jest dobrze. Ale nadal walczę z posuwem grubościówki. Po raz kolejny próbowałem regulować wałki ale nic z tego. Wałki zatrzymują się pod wpływem oporu jaki stawia wał nożowy. Dodam, że noże są nowiutkie i ostre. Gdy zbierałem ok. 0,5 mm to jeszcze jakoś szło, choć przerywało. Materiał stawał i ruszał. Z kolei 1 mm to już kompletnie nie daje rady.
Poniżej zdjęcie próbnej klejonki z odpadów. Zwróćcie uwagę na ślady jakie zostawiają wałki

Offline Maciek61

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Grudnia 2015, 20:32:30 czas Polski »
Pod nakrętkami dociągającymi (drugie zdjęcie) wałki poprzez obejmy powinny być sprężyny (pisałem parę postów wyżej ) u Ciebie nie widzę ich !!!! tylko nakrętki (poniżej koła pasowego  po dwóch  stronach )  Prawdopodobnie masz tylko na śrubach  dociągnięte i to jest przyczyna
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2015, 20:36:07 czas Polski wysłana przez Maciek61 »

Offline subbas

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Grudnia 2015, 21:24:10 czas Polski »
Sprężyny są ze wszystkich czterech stron. Po prostu zdjęcie zrobione pod takim kątem, że ich nie widać.