04 Maja 2026, 06:44:03 czas Polski

Autor Wątek: Postarzanie wełną stalową zanurzoną w occie  (Przeczytany 10005 razy)

Offline jurd

Postarzanie wełną stalową zanurzoną w occie
« dnia: 10 Grudnia 2015, 19:22:16 czas Polski »
Cześć,

czy ktoś z was robił już coś takiego? Jakoś mi nie wychodzi i nie wiem co jest przyczyną.
Trzy dni temu zamoczyłem w litrowym słoiku spory kłąb wełny stalowej "000". Malując sosnowe deski wodą ze słoja, miałem uzyskać dużo ciemniejszy brązowo szary odcień.
No i nic. Nie wiem co robię źle. Jak ktoś nie zna to proszę w Google wrzucić "vinegar and steel wool". Wychodzi masa wyników.

Offline sajo

Odp: Postarzanie wełną stalową zanurzoną w occie
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Grudnia 2015, 21:21:55 czas Polski »
za mało garbników/taniny w sosnie. W dębie by ci lepiej poszło. Musisz najpierw dostarczyć garbników do drewna, żeby zaszła reakcja z ocetem i wełną. Spróbuj zrobić mocną czarną herbatę i najpierw nią pomaluj drewno. Nie muszę mówić, żeby to robić na jakimś odpadzie :D

ps. ja piszę jako teoretyk  ;) praktyka jeszcze przede mną.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2015, 21:24:08 czas Polski wysłana przez sajo »

Offline molu

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Grudnia 2015, 21:25:39 czas Polski »
Sosna nie jest chyba zbyt dobrym kandydatem do "ebonizowania", nie zawiera za wiele taniny. Czytałem, że można wcześniej pomaziać drewno herbatą i dopiero na to roztwór czerniący. Czy zadziała - nie wiem. W internecie działa :)

T.

Offline jurd

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Grudnia 2015, 23:57:58 czas Polski »
Dzięki za herbatę :). Zobaczę jutro. Sprawdziłem w lepszym świetle i trochę zmatowiało ale to nie to. Raczej użyję bejcy i szczotki.

Offline Fafi

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Grudnia 2015, 14:43:02 czas Polski »
z tego co wiem to spirytusowy ocet chyba slabo dziala, musi byc z winogron albo jablek (niepamietam dawno testy robilem), 3 dni to też za krótko jak pamietam, tydzien+ musi sie moczyc zamkniete. Rok temu to testowałem i nie pamiętam dokładnie ale wiem ze na 100% wychodzi, musisz tylko poexperymetnowac. Wiem ze roznice robilo czy drewno jest przeszlifowane lub tylko zestrugane, ale niechce wprowadzac w blad bo nie pamietam :D zrob sobie kilka kawalkow sosny, przestrugana i kilka sztuk przeszlifowanych innymi papierami, i probuj :D

Niby mozna tez postarzac soda oczyszczona - ale nigdy mi to nie wyszlo. Mozna tez kawa/herbata - ale to tez dawalo slaby efekt. Jest jeszcze sposob aby drewno przejechac szczotka druciana w zdluz slojow, w sosnie to moze zadzialac poniewaz jest duzo miekkich/twardych czesci.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Grudnia 2015, 17:32:59 czas Polski »
Spróbuj zrobić mocną czarną herbatę
Więcej garbników ma zielona herbata.
A jeszcze więcej szyszki olszy lub jak kto woli olchy. :)

Offline sajo

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Grudnia 2015, 19:44:56 czas Polski »
O, spoko. A ktoś eksperymentował z wywarami np z kory?  ::)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Grudnia 2015, 19:53:01 czas Polski »
ja :)

Offline jurd

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Grudnia 2015, 22:43:48 czas Polski »
U mnie w warsztacie teraz trochę za zimno na eksperymentowanie. Ostatnio tak zrobiłem i suszyłem w piecu ;). Osuszyć się osuszyło ale za to wypłynęła żywica :). Coś wymyślę. Herbat mam pełno!

Offline sajo

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Grudnia 2015, 21:35:18 czas Polski »
ja :)
i co tomku? polecisz jakąś korę (chodzi mi o gatunek drzewa)? zmielić i zalać wrzątkiem?