19 Kwietnia 2026, 11:48:32 czas Polski

Autor Wątek: Cięcie płyty meblowej bez wyrwań  (Przeczytany 21981 razy)

Offline marek20

Odp: Cięcie płyty meblowej bez wyrwań
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Grudnia 2015, 21:29:13 czas Polski »
a ja z tą taśmą to ja żartowałem ale widać zadziałało :D

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #16 dnia: 11 Grudnia 2015, 21:37:02 czas Polski »
Te zartownis. Ja juz hurtowni dla malarzy w rejonie szukalem :-)
Faktem jest, ze na pewno troche pomaga przynajmniej na brzegach lakieru wiec i na plycie musi.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Grudnia 2015, 21:48:53 czas Polski »
zadziory są, ale jakby bardziej kupy się wszystko trzyma i przez to są  troszkę mniejsze. Co nie zmienia faktu że cięcie płyty wiórowej laminowanej to tragiczne doświadczenie i tylko ściany mojego garażu wiedzą ile jadu potrafię z siebie wydobyć, w różnoraki sposób określając jakość cięcia tego materiału. A biały kolor idealnie kontrastuje  do tych je..%&# zadziorów :)

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Grudnia 2015, 21:53:59 czas Polski »
Cięcie płyty bez podcinaka to faktycznie lipa. Taśma i wyrwaniami tak żeby nie było widać w miarę możliwości, innej rady chiba nie ma.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Grudnia 2015, 22:30:07 czas Polski »
w poniedziałek kolejna runda mojej walki z płytami. Nawet z taśmą efekt nie do końca mnie zadawala.
Spróbuje jeszcze od spodu podciąć 1-2mm na zagłębiarce przy szynie (po linii ołówka), po czym z wierzchu na stołowej pilarce.
Muszę znaleźć rozwiązanie zanim przejdę do robienia szafek kuchennych, bo tam to już nie przejdzie lipa :) tylko nie proponujcie zamówić gotowych pociętych formatek na wymiar :P ja chcę sam

hym, a próbował ktoś krawędzią płyty przejechać na wyrówniarce?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #20 dnia: 12 Grudnia 2015, 22:35:42 czas Polski »
Watpie by ktos tego probowal na dluzsza mete bo laminat zabija noze.
Co do gotowych formatek. Ja rozumiem, ze wolisz sam ale marna przyjemnosc moim zdaniem walczyc tak z kazda formatka nie majac pily z podcinakiem. Tez lubie duzo rzeczy robic sam ale tego by mi sie nie chcialo. Bede bacznie obserwowal z ciekawosci kiedy sie juz wkurzysz
Jak cos technicznego z mebelkow kuchennych wal jak w dym.
Powidzenia

« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2015, 22:39:33 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

radeks

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Grudnia 2015, 22:46:41 czas Polski »
SpecPiotr, na bank skorzystam z Twojej propozycji ,dzięki :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Grudnia 2015, 00:55:45 czas Polski »
Wtrącę swoje trzy grosze.
Z zagebiarek mafell gwarantuje idealne cięcie.
Na formatówce bez podcinaka ciężko.
Spróbuj tak ustawić wysokość cięcie aby piła wystawała minimalnie ponad powierzchnię ciętej płyty.
Spowoduje to zmniejszenie kąta pod jakim piła będzie wychodzić z ciętego materiału i powinno być lepiej.
Możesz mieć też kłopot z jednym lub kilkoma zębami na pile. Jak coś będzie nie tak to może wyrywać.
spróbuj założyć nową piłę lub daj do ostrzenia tę co masz.
W ostateczności tniesz materiał ciut większy i na frezarce lub strugarce usuwasz nadmiar. Będzie jak igła.
Powodzenia.

Offline RobRob

« Odpowiedź #23 dnia: 13 Grudnia 2015, 10:34:52 czas Polski »
tylko usuwając nadmiar na frezarce potrzebny frez diamentowy
bo taki zwykły szybko się stępi

radeks

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Grudnia 2015, 22:08:43 czas Polski »
Aż dziś zrobiłem test na strugarce... też źle.

Lirorobert, bardzo cenna wskazówka. Sprawdziłem i działa super. Podciąłem na pilarce stołowej 2mm i od razu drugie cięcie na pełnej grubości. Czyste cięcie z obu stron. Tyle że na małych formatkach. Na elementy powyżej 60cm moje Precisio 70 jest za małe i nie da się stabilnie utrzymać materiału, co za tym idzie..lipa.
Co do tarczy to założyłem nową, dedykowaną do cięcia płyty.
Ale już mam ogarnięty temat. Najlepiej wychodzi zeszlifowanie krawędzi na kostce papierem P80. Szybko i ładnie.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Grudnia 2015, 22:13:02 czas Polski »
trochę nie w temacie, ale dziś obejrzałem nowy film w Dom i Drewno, w sumie akurat robię u siebie to samo, tyle że ja zaczynam od dużego arkusza białej płyty. Zauważyłem że Autor nie stosuje żadnych dodatkowych łączników oprócz śrub. Ja to kupę czasu tracę dodatkowo z Domino i klejem. Czy to nie ma sensu? Konfirmaty wystarczą??

Offline RobRob

« Odpowiedź #26 dnia: 13 Grudnia 2015, 22:14:11 czas Polski »
Ja uważam ze powinny być jeszcze kołki

kwita

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Grudnia 2015, 22:21:27 czas Polski »
Przeczytałem wszystkie posty i nie rozumiem cięcia zagłebiarką. Jeśli tarcza jest ostra to od spodu nigdy nie wyrwie. Mam festola i jest super, nawet płyty na wysoki lakier. Jeśli zależy mi na obu stronach a płyta ma delikatny fornir, to tnę przez płytę mdf 3mm i jest super. Płyt egger wcale nie wyrywa z obu stron

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #28 dnia: 13 Grudnia 2015, 22:25:34 czas Polski »
Od dolu to musi byc czysto. Kolega cial tez na pilarce stolowej stad male zamieszanie o ktore strony chodzi :-) A co do eggera to chyba najlepsze jakosciowo plyty. A z tym hdfem tez dobry patent tylko chyba duzo ustawiania zeby precyzyjne ciecie wg wymiaru bylo. Ale nie testowalem wiec nie mowie, ze na pewno.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Grudnia 2015, 22:32:02 czas Polski »
płytę kupiłem najtańszą pfleiderer.
Kwita, na logikę to oczywiście masz rację, że powinno być czysto od spodu na zagłębiarce.

co do cięć to krótkie cięcia na stołowej (bo efekt lepszy) , długie na zagłębiarce. To nie wiem co kaman. Na zagłebiarce jak natnę z góry to czysto,ale od spodu lekkie wyrwania. Jakość płyty słaba? Piła w sumie nowa,ale tarcza pilarska z zębem drobnym HW W48. Jest jeszcze dostępna dokładniejsza, taka jaką mam na stołowej.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2015, 22:35:20 czas Polski wysłana przez radeks »