Witam,
Moja myśl na ten temat jest taka.
Przede wszystkim jaki gruby jest strop. Czy na wylewce między betonem a np. płytkami jest steropian. Z doświadczenia wiem jaki jest najlepsze rozwiązanie. No więc tak. W Twoim przypadku masz sprawę ułatwioną bo wieniec dolny łapiesz do stropu balkonu nie na kołki szybkiego montażu a na szpilkę z metra np. 10 lub 12.
Po kolei.
- Nawiercasz najlepiej w miejscach gdzie słupki przyjdą w stropie otwory pod śrubę gwintowaną. Zalewasz śrubę klejem albo poliuretanowym lub tym żywicznym dwu składnikowym fishera.
- W wieńcu dolnym balustrady również muszą być otwory ale od góry nawiercasz wiertłem np 25 po to by schować podkładkę i nakrętkę przy skręcaniu.
Drugie rozwiązanie jest jeszcze takie by wpuścić grubszą śrubę przez wieniec dolny do stropu ale wystawiając około 20 cm po to by później wkręcić słupy do wieńca.
Jeśli chodzi o wzmocnienie balustrady to można jeszcze zakotwić do budynku słupy też śrubami. My robimy w ten sposób. Jeśli masz grube ocieplenie np. 20 cm. to wycinasz w elewacji kwadrat. robisz dystans najlepiej z drewna. Wiercisz w nim otwór tak by śruba mogła przejść. Wiercisz w ścianie otwór i osadzasz śrubę na klej dwuskładnikowy np. fishera. Później skręcasz słupy.
pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks