20 Maja 2026, 21:50:12 czas Polski

Autor Wątek: Budowa balkonu  (Przeczytany 5551 razy)

Offline lid

Budowa balkonu
« dnia: 07 Września 2013, 17:14:17 czas Polski »
Witajcie
Planuję budowę balkonu. Wykonałem już wstępnie rysunek (nie ukrywam, że inspirowany filmem Jarka  :) ). Wymiary 4000X2100. Pomysł mój widać na załączonym rysunku. Całość będzie osadzona na czterech metalowych belkach wmurowanych w budynek. I tu się zaczyna mój szeroki uśmiech w Waszym kierunku. Pomóżcie, podpowiedzcie na co zwracać uwagę. Koncepcję wykonania mam w głowie, Wy jednak macie doświadczenie w takiej pracy. Chcę użyć kantówki 120 mm na podstawę i słupki reszta deska 20 mm. Przyznam, że wyzwanie mam duże bo to będzie mój pierwszy raz :)
...rzeczywistość nigdy nie gwarantuje powodzenia, ale stwarza bezmiar możliwości...

Offline Dreluks

Odp: Budowa balkonu
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Września 2013, 17:58:57 czas Polski »
Witam,

Moja myśl na ten temat jest taka.

Przede wszystkim jaki gruby jest strop. Czy na wylewce między betonem a np. płytkami jest steropian. Z doświadczenia wiem jaki jest najlepsze rozwiązanie. No więc tak. W Twoim przypadku masz sprawę ułatwioną bo wieniec dolny łapiesz do stropu balkonu nie na kołki szybkiego montażu a na szpilkę z metra np. 10 lub 12.
Po kolei.
- Nawiercasz najlepiej w miejscach gdzie słupki przyjdą w stropie otwory pod śrubę gwintowaną. Zalewasz śrubę klejem albo poliuretanowym lub tym żywicznym dwu składnikowym fishera.
- W wieńcu dolnym balustrady również muszą być otwory ale od góry nawiercasz wiertłem np 25 po to by schować podkładkę i nakrętkę przy skręcaniu.
Drugie rozwiązanie jest jeszcze takie by wpuścić grubszą śrubę przez wieniec dolny do stropu ale wystawiając około 20 cm po to by później wkręcić słupy do wieńca.
Jeśli chodzi o wzmocnienie balustrady to można jeszcze zakotwić do budynku słupy też śrubami. My robimy w ten sposób. Jeśli masz grube ocieplenie np. 20 cm. to wycinasz w elewacji kwadrat. robisz dystans najlepiej z drewna. Wiercisz w nim otwór tak by śruba mogła przejść. Wiercisz w ścianie otwór i osadzasz śrubę na klej dwuskładnikowy np. fishera. Później skręcasz słupy.

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline lid

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Września 2013, 20:19:57 czas Polski »
Strop nie będzie wylewany :)
Całość ma być drewniana. Tak jak wcześniej pisałem, mam cztery szyny metalowe wysunięte na 2 m ze ściany budynku.
Na tych szynach planuję osadzić konstrukcję z krawędziaka i potem w górę z balustradą.
...rzeczywistość nigdy nie gwarantuje powodzenia, ale stwarza bezmiar możliwości...

Offline Dreluks

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Września 2013, 12:07:18 czas Polski »
Witam,

Już rozumiem ;) Słuchaj to wiercisz w szynie pod szpilki i łapiesz na nakrętkę od spodu a od góry to tak jak wcześniej pisałem.

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline MarcinW

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Września 2013, 22:28:29 czas Polski »
Witaj!

Warto by też pamiętać o nachyleniu podłogi na zewnątrz czyli żeby woda spływała od budynku. Taki spadek powinien mieć od 0,5 do 1cm na każdy 1metr długości podłogi - w zależności z czego zrobisz podłogę:-).  Czyli skoro u Ciebie wystaje na 2 metry. To koniec powinien być 1-2 cm poniżej poziomu przy budynku.

Pozdrawiam
MarcinW

Offline Dreluks

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Września 2013, 23:07:09 czas Polski »
Witam,

Czyli z wyliczeń wychodzi podobnie jak przy rynnie Marcinie. Że na całą długość wystarczy tylko 2% spadku i woda sobie leci ;)

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline MarcinW

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Września 2013, 23:14:44 czas Polski »
No niestety nie znam wymagań co do rynien :D
Chodzi o to by woda jednak chciała raczej odplynąc na zewnątrz zamiast stać i zalegać lub co gorsze zbierać się przy ścianie - bo tak wykonany taras tez już widziałem!

Pozdrawiam
MarcinW

Offline Dreluks

« Odpowiedź #7 dnia: 08 Września 2013, 23:20:13 czas Polski »
Witam,

A nie no przy tarasie to nie ma dyskusji. My zawsze się tego trzymamy i u Nas musi być spadek. Były sytuacje, gdzie klienci mieli płytki nie całe pół roku i wszystko odeszło a na ścianie wilgoć. Masakra.

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline lid

« Odpowiedź #8 dnia: 09 Września 2013, 07:20:52 czas Polski »
Dziekuję wam za podpowiedzi.
Muszę wykonać na początek ramę podstawy (tą którą później osadzę i przytwierdzę do stalowych belek i ściany budynku) z kantówki 120 mm. Powiedzcie, proszę jakie polączeni najlepiej stosować (będą 4 krawędziaki długości 4000 i 2 krawędziaki 2100). Myślałem środkowe dwa krawędziaki łączyć na wczepy. A zewnetrzne, ramę?
Pozdrawiam Krzysztof

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Września 2013, 08:56:25 czas Polski »
Środkowe na  czopy  , zaś zewnęczne na widlicę .

Offline kreczmar

« Odpowiedź #10 dnia: 25 Września 2013, 22:37:57 czas Polski »
Fajnie że poruszony został temat balkonu... W przyszłym roku będę brał się za swój balkon troszkę mniejszy, o wymiarach 80 x 300 cm także na pewno będę tu zaglądał :)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Września 2013, 23:26:59 czas Polski »
super tematyka lid - pamiętaj o dokumentowaniu poszczególnych kroków pracy, wszyscy na tym skorzystają!

ps. rysunek lepszy niż mój ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline lid

« Odpowiedź #12 dnia: 26 Września 2013, 09:16:44 czas Polski »
Gdybyście mieli wykonać ramę, krawędziak 120X120, użylibyście klejonki czy całości?
Będę gromadził materiał. Mam już deski (pozostałości po budowie) myślałem przestrugać i kleić.

Pozdrawiam Krzysztof

Offline Jakub

« Odpowiedź #13 dnia: 26 Września 2013, 09:44:05 czas Polski »
Jeśli masz takowe deski to sklej klejem poliuretanowym. Masz większą pewność, że materiał będzie stabilny. Takie słupki 120 x 120 jakie chcesz to z litego prawie na pewno popękają.
Pozdrawiam Jakub.

Offline Dreluks

« Odpowiedź #14 dnia: 26 Września 2013, 21:33:25 czas Polski »
Witam,

Lite czy klejone to po jakimś czasie na pewno popęka. Moja rada jest żeby dać do ciepłego pomieszczenia i najlepiej na przekładki. Wtedy materiał troszkę podeschnie i jeśli będzie to klejonka to starać się o klejeniu Lewego usłojenia do Prawego.

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks