04 Maja 2026, 15:00:19 czas Polski

Autor Wątek: Formatki z płyty wiórowej  (Przeczytany 9251 razy)

Offline lid

Formatki z płyty wiórowej
« dnia: 21 Grudnia 2015, 13:07:53 czas Polski »
Cześć
Potrzebuję Waszej pomocy.
Chcę zrobić narożną szafę z pawlaczem. Zrobiłem poglądowy rysunek, zwymiarowałem i rozpisałem formatki tylko pytanie czy dobrze? Popatrzcie na to, proszę swoim fachowym okiem i oceńcie czy to się nadaje i czy mogę tak zlecić do pocięcia.
...rzeczywistość nigdy nie gwarantuje powodzenia, ale stwarza bezmiar możliwości...

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Formatki z płyty wiórowej
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Grudnia 2015, 13:13:57 czas Polski »
Jeszcze musisz zaznaczyć krawędzie do oklejenia

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline arturs

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Grudnia 2015, 15:23:38 czas Polski »
Dodam tylko że zwyczajowo oznacza się krawędź kropką lub gwiazdką przy wymiarze a pierwszy wymiar wzdłuż słojów przy okleinie ze słojami

Offline lid

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Grudnia 2015, 21:03:59 czas Polski »
W formularzu jaki dostałem w hurtowni jest miejsce na oznaczenie oklejania długości i szerokości. W tym już się połapałem
Wymiary formatek rozpisałem dobrze?
...rzeczywistość nigdy nie gwarantuje powodzenia, ale stwarza bezmiar możliwości...

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Grudnia 2015, 21:10:29 czas Polski »
DFlaczego masz kilka elementow grubosci 25mm.
I hdf ma 3 mm :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Grudnia 2015, 21:55:55 czas Polski »
Nie chce wyjsc na czepialskiego. Co prawda jeszcze formatek nie sprawdzalem ale jesli dobrze widze to fronty sa od czola. Dlaczego ? Masz strasznie gleboko wtedy. Jesli sie myle to mnie wyprostuj i przejdziemy dalej ;-)

Wysłane z mojego FreeTAB 1001 przy użyciu Tapatalka

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Grudnia 2015, 22:21:01 czas Polski »
Sorki. Zasugerowalem sie tymi kreskami na rysunku. Faktycznie dobre pytanie z ta gruboscia plyt. Napisz o co kaman to sie policzy.

Wysłane z mojego FreeTAB 1001 przy użyciu Tapatalka

Offline lid

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Grudnia 2015, 10:27:53 czas Polski »
No tak... teraz się zorientowałem co namieszałem. Zatem prostuję i załączam rysunek. Fronty są od środka. A te kreski miały oddzielać pawlacz. Fronty są na całej długości. Co do grubości 25 mm to pierwotnie chciałem na spód dać, ale to nie przejdzie bo muszę kupić cały arkusz płyty a wykorzystam tylko kawałek. Zatem wszystko robię z 18 mm (oprócz pleców rzecz jasna) ☺

Offline lid

« Odpowiedź #8 dnia: 24 Grudnia 2015, 08:34:02 czas Polski »
Jak tam?
Pomożecie mi z tymi formatkami?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #9 dnia: 24 Grudnia 2015, 08:54:16 czas Polski »
Ile chcesz miec sztywnych polek ? Daj podglad jak ma wygladac sridek to Ci rozpisze jak ja bym to zrobil bez analizowania Twojego. Tak bedzie latwiej i szybciej

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
 Ps Na jakis nozkach to bedzie stalo ? Wysokosc szafy to wysokosc pomieszczenia czy zostawiasz jakis luz montazowy ? Sciana przy ktorej bedzie ma plaszczyzne czy jest powyginana ? Te szafe mozna na milion sposobow zrobic. Uchwyty beda wystajace czy jakies wposzczane ?
Podloga na ktorej to bedzie ma poziom ?
Jak otworzysz fronty to to masz miec polki w "L" czy maja to byc osobne segmenty ? Drazki przewidujesz ?
« Ostatnia zmiana: 24 Grudnia 2015, 09:04:08 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #10 dnia: 24 Grudnia 2015, 09:09:11 czas Polski »
Ps 2 Czy fronty musza byc jak na rysunku czy moga byc w innym miejscu ? Jak widzisz wiele pytan trzeba zadac by klient byl zadowolony

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #11 dnia: 24 Grudnia 2015, 09:23:36 czas Polski »
Jako mala inspiracja masz zdjecie jak robie szafy narozne. Tam gdzie nie ma frontow sa lustra ale juz nie zrobilem zdjecia.

A jesli jednak upierasz sie przy swoim to napisz przy kazdej formatce czym dokladnie jest. Ulatwi nam to "analize"
« Ostatnia zmiana: 24 Grudnia 2015, 09:26:19 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline lid

« Odpowiedź #12 dnia: 29 Grudnia 2015, 12:02:05 czas Polski »
Dzięki Piotr za odpowiedź.
Koncepcja jest taka:
Szafa narożna z frontami w środku z uwagi na drzwi wejściowe z jednej strony i komodę z drugiej.
W prawej części (to ta 945 mm) będą dwa drążki (po połowie wysokości 2000)
W lewej części planuję półki (4 szt)
W górnej części pawlacz zamykany tymi samymi frontami. Fronty po całości 2450.
Szafa na małych nóżkach regulowanych (chyba mają około 3 cm)
Przestrzeń ma 2500

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #13 dnia: 29 Grudnia 2015, 13:46:29 czas Polski »
Ok. Wieczorem bede siedzial przy projektach to i Twoje sobie rozpisze. A co z uchwytami ? Jakie beda ? To tez wazne

Offline lid

« Odpowiedź #14 dnia: 29 Grudnia 2015, 16:23:53 czas Polski »
Podejrzałem na Twoich zdjęciach uchwyty wewnętrzne. Ciekawie to wygląda i w moim przypadku pewnie byłoby to dobre rozwiązanie, ale chyba zdecyduję się na zewnętrzne z uwagi na łatwość montażu.