04 Czerwca 2026, 10:55:58 czas Polski

Autor Wątek: szpachlowanie drewna przed olejowaniem  (Przeczytany 7578 razy)

Offline Piotr Kalisz

szpachlowanie drewna przed olejowaniem
« dnia: 28 Grudnia 2015, 17:11:50 czas Polski »
Witam
Doradźcie mi, czym przeszpachlować kilka otworów średnica 2mm po robaku w drewnie dębowym i bukowym, przed wykonaniem olejowania. Dla próby naszlifowałem pyłu z tego drewna i pomieszałem go ze spoiwem UZIN FUGENKITT LOSUNG zaszpachlowałem i po wyschnięciu wyszlifowałem. Otworów po robaku praktycznie nie były widoczne, lecz po zastosowaniu Oleju miejsca zaszpachlowane ściemniały dużo bardziej niż drewno i są bardzo widoczne. Olej bezbarwny. Teraz testuje zaszpachlowanie mieszaniną pyłu i lakieru poliuretanowego nie wiem, co z tego wyjdzie, ale nawet gdyby barwa była ok to boje się, że z czasem ten kit może popękać.

Offline Piotr Kalisz

Odp: szpachlowanie drewna przed olejowaniem
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Grudnia 2015, 19:26:57 czas Polski »
Znalazłem coś takiego

https://www.picobello-shop.pl/dzial/pico-knotmelt-zestaw-do-wypelniania-otworow-po-sekach

Używał ktoś tego?? cały zestaw jest doś drogi ale myślałem o zakupie tych kostek wypełniacza i zamiast ich pistoletu termicznego wkorzystać zwykłą lutownicę.

Chyba że macie jakiś pomysł co mogę innego wykorzystać zamiast tego ich materiału do wypełnień ale aby to było dostępne w więszośći sklepów.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Grudnia 2015, 20:21:43 czas Polski »
Żywica epoksydowa - dwuskładnikowa.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Grudnia 2015, 20:47:04 czas Polski »
Piotr. To nie jest dobry pomysł.
Zaopatrz się w taki lub podobny zestaw wosków.
możesz je mieszać aby uzyskać potrzebny odcień.

http://dobreokucia.pl/pl/p/Wosk-miekki-seria-73A-kolory-drewna-jasnego/814

Offline robson

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Grudnia 2015, 20:48:28 czas Polski »
Twardy wosk na gorąco

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Grudnia 2015, 21:02:19 czas Polski »
Przeprowadzałem renowację kilku starych mebli zaatakowanych kiedyś przez drewnojady. Do zamaskowania otworów w miejscach widocznych ( fronty mebli) stosowałem dobrany kolorem wosk twardy nakraplany na uszkodzenia rozgrzaną lutownicą, następnie po wyschnięciu wyrównywałem ostrym nożem. Czasami trzeba było zrobić to kilkakrotnie. Po wyrównaniu całość woskowałem. Woski miękkie stosowałem w miejscach mniej widocznych, po rozgrzaniu w palcach wciskałem kuleczki w otwory szpatułką i wyrównywałem małą szpachelką. Nie mam doświadczenia z olejowaniem takich mebli.

Offline Nol

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Stycznia 2016, 08:04:29 czas Polski »
Niedawno miałem podobny problem przy wykanczaniu forniru dębowego - zastosowałem kit do drewna syntilor dąb jasny do ubytków pochodzących od noża tnącego. Po zaolejowaniu są widoczne lekkie różnice w kolorze, ale patrząc z normalnej odległości użytkowania mebla (>1 m) defekt wpisuje się w teksturę dębu. Podejrzewam, że zastosowanie kitu o kolorze naturalnym dałoby jeszcze lepszy rezultat. Choć osobiście nie cierpię tego typu porad, napiszę Ci - zrób próbę. Uważam, że w tej sytuacji nie ma lepszego sposobu.

Offline Piotr Kalisz

« Odpowiedź #7 dnia: 04 Stycznia 2016, 21:15:48 czas Polski »
Dzięki wielkie za podpowiedzi. Ponieważ brakło mi już pomysłów jak rozwiązać ten problem to zacząłem testować z lazurami 3v3 w kolorze jasnego dębu i bezbarwny. Otwory zaszpachlowałem pyłem wymieszanym z FUGENKITT LOSUNG i ubytków prawie w ogóle nie widać. Ale niestety nie jest to Olej. Drewno olejowane wygląda zupełnie inaczej w 100% naturalnie. Tak zauważyłem że wątek umieściłem nie w tym dziale ponieważ to jest dział odnośnie Olejów Sztucznych a ja próby wykonywałem olejem naturalnym i takim chcę wykończyć powierzchnie. Dzięki jeszcze raz za podpowiedzi

Offline Marcin Miedzinski

« Odpowiedź #8 dnia: 30 Marca 2016, 14:37:52 czas Polski »
Ja przed pól roku dopadłem na e-bay stary stół do renowacji, po wyszlifowaniu miałem wielka szczelinę na środku, zapchałem ja miękkim woskiem do mebli (tak podpowiedział mi sprzedawca, bo stwierdził, że jak drzewo będzie pracować to twardy wosk popęka). Żeby zalac szczelinę na całej głębokości przykleiłem od spodu taśmę i grzejąc wosk zapalniczka zalałem dokładnie calutka szczelinę, a nadmiar ściąłem wymiennym ostrzem. Na koniec położyłem olejowosk OSMO i jak do tej pory wszystko się cacy trzyma. Naturalnie można było lepiej dobrać kolor wosku, ale to był pierwszy raz i nie chciałem kupować całej palety kolorów, żeby lepiej dobrać odcień.

Offline Marcin Miedzinski

« Odpowiedź #9 dnia: 30 Marca 2016, 14:39:38 czas Polski »
Tu trzecie zdjęcie, bo nie weszło od razu.