23 Maj 2025, 10:49:02 czas Polski

Autor Wątek: Kleje poliuretanowe a kontakt z zywnoscia?  (Przeczytany 5934 razy)

Offline Fafi

Kleje poliuretanowe a kontakt z zywnoscia?
« dnia: 28 Grudzień 2015, 22:52:23 czas Polski »
Czy kleje poliuretanowe (np soudal 66a) sa bezpieczne i moga byc uzyte do klejenia drewna ktore bedzie mialo kontakt z zywnoscia?
Z tego co czytalem bo wyschnieciu klej jest chemicznie obojetny i nie toksyczny i ogolnie moze byc stosowany - jednak nie widze takich informacji na kartach produktow - jak w przypadku Titebond.
Kiedys proponowano klej Gorilla(poliurethanowy jak sie nie myle) - jednak producent w ostatnim czasie odradza uzywanie go w przypadkach kiedy bedzie mial kontakt z zywnoscia - ale zapewnia ze nie jest toksyczny po wyschnieciu/utwardzeniu(po 24h). Moze taki food-safe certyfikat swoje kosztuje i poprostu nie oplaca im sie tego robic - ale wielu ludzi poleca ten klej.

Chetnie kupilbym titebond 3  - ale nigdzie na necie nie moge znalezc butelek wiekszych niz 237ml (te pol-litrowe sa niedostepne) - moze zna ktos dostawce/sklep ktory taki klej sprzedaje?

Sylwek

• Gość
Odp: Kleje poliuretanowe a kontakt z zywnoscia?
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Grudzień 2015, 09:02:48 czas Polski »
A co chcesz poliuretanem kleić co by miało kontakt z żywnością? Bo chyba nie deskę do krojenia?

Titebond 3 to chyba inny typ kleju niż Soudal 66a. Tak mi się wydaje, ale mogę się mylić.

Offline Fafi

« Odpowiedź #2 dnia: 29 Grudzień 2015, 10:39:53 czas Polski »
no wlasnie chce kilka rzeczy do kuchni i pomiedzy nimi tez deske - czytalem w hamerykach uzywaja poliuretanow, ale najlepszy jest titebond  3, tylko jak to zwykle bywa - u nas nie ma. Z tego co na forach bylo ludzie kleili poliuretanem - ale wytrzymywal mniej i pozniej przesiadali sie na titebond. Sa na necie opakowania po 100+ ml i te 200+ml ale takie ilosci oplacaja sie jedynie do modelarstwa a nie stolarki.

moze gdzies u niemcow poszukam.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Grudzień 2015, 11:56:17 czas Polski »
Wejdź na blog -  Pan Flex - i tam jego dopytaj.

Offline molu

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Grudzień 2015, 18:46:01 czas Polski »
Fafi - na ebay.uk za galon chcą 45 funciaków plus przesyłka. Niestety koszt przesyłki nie jest podany, trzeba pisać.

T.

Offline Fafi

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Grudzień 2015, 20:07:37 czas Polski »
dzieki bardzo, przesylka za przesylke z uk pewnie sobie licza - do berlina mam 2h jazdy - jakbym tam jakis sklep znalazl to bym pojechal i kupil :/ musze poszukac na necie, niestety znam kilka jezykow ale zaden z nich nie jest jezykiem 3ciej rzeszy :/

mily68

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Grudzień 2015, 21:29:43 czas Polski »
To nie problem. Oni w większości mówią równie dobrze po angielsku co po niemiecku :)

Offline molu

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Grudzień 2015, 21:31:47 czas Polski »
Weź pod uwagę, że sklepy internetowe są często zdecydowanie tańsze niż fizyczne. Tutaj masz galon za 80EUR + 15EUR przesyłka. Mniejsze też są.

T.

Offline Fafi

« Odpowiedź #8 dnia: 29 Grudzień 2015, 23:25:51 czas Polski »
No wlasnie przez neta chce zamowic od niemcow. strona bardzo fajna. Nie orientuje sie ktos jak nazywa sie niemiecki in-post? wiem ze cos takiego maja, ze odbiera sie w sklepach itp. zamowilbym sobie do najblizszego miasteczka u niemcow gdzie mam moze 10min samochodem i tam bym odebral :D zawsze to 10euro, a ze ostatnio w kieszeniach mam wiecej trocin niz kasy to wole to zaoszczedzic :D

Offline molu

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Styczeń 2016, 23:09:04 czas Polski »
Może ktoś skorzysta. W rutlands uk jest promocja na titebonda. galon original + galon IIIki za 50 funtów plus przesyłka.

T.