11 Lipca 2026, 12:06:07 czas Polski

Autor Wątek: Wisząca szafka narzędziowa  (Przeczytany 14365 razy)

Offline Łukasz G.

Wisząca szafka narzędziowa
« dnia: 01 Stycznia 2016, 19:30:17 czas Polski »
Korpus i wszystko wewnątrz - sosna. Drzwi - dąb z odzysku (15 - sto letnia szafa). Projekt jest na kilku kartkach ze szkicami oraz w głowie więc nie załączam (może po skończeniu coś narysuję na czysto). Na razie wstępne przygotowanie materiału i przygotowywanie połączeń. Teoretycznie powinienem zmieścić w gotowej szafce wszystkie podstawowe narzędzia - przede wszystkim strugi, dłuta, kątowniki, znaczniki itp.
Na zdjęciach chciałem przedstawić jedną z metod wykonania jaskółek. Można np. laubzegą zamiast dłutami. Jeżeli chodzi o cięcie to generalnie dało by się nawet piłką do metalu :D 
Jedziemy z koksem bo jest kilka dni wolnego :D

Offline Łukasz G.

Odp: Wisząca szafka narzędziowa
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Stycznia 2016, 19:34:13 czas Polski »
I voila - wszystko co ma być precyzyjne - znaczę ostrym nożem (ołówek tylko orientacyjnie). Wszystkie cięcia poprzeczne poprzedzam cięciem nożem. Bok (pierwsze zdjęcie) tnę pod lekkim kątem, potem równam w dół do linii dłutem.

Pozdrawiam
Łukasz G.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Stycznia 2016, 20:44:14 czas Polski »
Podoba mnie się :)
Super czysto.

Offline studio tata

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Stycznia 2016, 21:29:50 czas Polski »
pieknie , pieknie !
czekamy na dalsze dzialania

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Stycznia 2016, 21:51:05 czas Polski »
Na dzisiaj pas - jutro pozostałe ogony + piny.

Pozdrawiam

mily68

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Stycznia 2016, 22:04:45 czas Polski »
Ja pierdziu! I to w sośnie! Wyglądają jak po CNC :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Stycznia 2016, 22:06:25 czas Polski »
Nie ma to jak prace ręcznie wykonane :)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Stycznia 2016, 22:13:18 czas Polski »
Miłosz - masz trochę rację, sosna mimo wszystko bywa dosyć upierdliwa. Ale jest względnie lekka a topoli nie dostałem. Zresztą to tylko szafka na narzędzia ;)

Offline piotrs

« Odpowiedź #8 dnia: 02 Stycznia 2016, 09:45:30 czas Polski »
piękne jaskółeczki  :)

Offline sajo

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Stycznia 2016, 12:40:17 czas Polski »
a czemu raz jedną piłą raz drugą?

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #10 dnia: 02 Stycznia 2016, 13:24:57 czas Polski »
Piny są. Złożone na sucho.
Sajo - czemu dwie piły? A kto bogatemu zabroni ;)  ;D Trochę eksperymentowałem - sprawdzałem którą wolę ciąć - i w sumie to bez znaczenia. Różnica jest tylko taka, że trzeba orientować się po której stronie będzie strzępić piła - jeżeli tnę Europejską to orientuję wewnętrzną część od siebie jeżeli Japończykiem do na odwrót. Wolę, żeby część po której jest bardziej postrzępiony rzaz była we wnętrzu gotowego korpusu. A tak to Dozuki zostawia rzaz trochę cieńszy ale Spear and Jackson którą mam to nie jest piła do jaskółek tylko do policzków czopów. Drugie zdjęcie obrazuje różnicę - lewa część - Japończyk (ciągnięty ;)) - prawa część - Europejczyk (pchany ;)).

Pozdrawiam

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Stycznia 2016, 14:40:48 czas Polski »
ogony + piny.

Ogony to mają wrony , a piny to mają...............................

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #12 dnia: 02 Stycznia 2016, 14:54:42 czas Polski »
Pingwiny?

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #13 dnia: 03 Stycznia 2016, 19:16:51 czas Polski »
Dzisiaj ciąg dalszy zabawy z wczepami - postanowiłem wykonać znacznik do dokładnego odznaczania wczepów (w proporcji 1:7). Znacznik wykonałem (drugi dzisiejszego dnia) i postanowiłem sprawdzić jak z moją dokładnością - poprzednie wczepy wyznaczyłem "na oko". Po sprawdzeniu trochę się zdziwiłem, bo okazało się, że oko potrafi być cholernie dokładne ;) Miałem chyba po prostu farta bo nie chce mi się wierzyć, że ... a może jednak?
Pozostałą część jaskółek wycinałem inną metodą - najpierw laubzegą większą część materiału, potem dłutowanie do wytrasowanej linii - i to jest metoda którą lubię najbardziej. Jak dla mnie jest szybsza i efekt lepszy. W trakcie wybierania materiału tylko przy pomocy dłut, choćbym nie wiem jak się starał, to trochę jednak sosnę kompresuję i przesuwam wytrasowaną linię o część milimetra. A tak - zero kompresji bo przed linią nie ma już praktycznie wcale materiału i dłuto wchodzi jak w masło.
Drugi znacznik dzisiaj (ostatnie zdjęcie) - to lekka porażka. Przestrzegam przed zakupem tych znaczników na All... Są kompletnie do bani - 2 godziny walki, poprawienie gniazda i wykonanie nowego ramienia z upierdliwym wpustem w formie litery T. Znacznik marki Crown zresztą też ma luzy (koszt 200 ponad złotych :o o ile pamiętam) ale go tylko macałem przez opakowanie więc może da się pracować.
Do tematu wczepów na "jaskółczy ogon" powrócę jeszcze przy szufladach i poniekąd w półce (płetwa). Na razie over.

Offline velsyster

« Odpowiedź #14 dnia: 03 Stycznia 2016, 20:55:36 czas Polski »
200 PLN za ten znacznik? Jakiej jest on wielkosci?