24 Kwietnia 2026, 23:31:15 czas Polski

Autor Wątek: Kredensu drugi żywot  (Przeczytany 3833 razy)

Krajmesel

• Gość
Kredensu drugi żywot
« dnia: 03 Stycznia 2016, 22:27:08 czas Polski »
Jakiś czas temu udało mi się od szwagra wydębić  fajny mebelek (stał w garażu i trzymano w nim jakieś graty przetwory itp) Na początku szwagier myślał że sobie jaja z niego robię chcąc od niego ten kredens :o. Blat i boki ubytki forniru, zawilgocony ,brudny, na prawych drzwiczkach wgniecenie dość spore,ogólnie kiła mogiła,ale szyby fazowane i wygięte byłu całe .Wiedziałem że coś z niego jeszcze będzie. Jeśli chodzi o renowacje starych mebli to mogę powiedzieć że g...o się na tym znam, i pewnie wiele rzeczy można by zrobić lepiej ,profesjonalniej, to ja se to zrobiłem po swojemu. Zadowolony jak Bronek po dyktandzie ruszyłem do dzieła  ;)

Offline robson

Odp: Kredensu drugi żywot
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Stycznia 2016, 22:33:55 czas Polski »
Oj fajniusi ten mebelek  :D taki babciny

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Stycznia 2016, 22:42:05 czas Polski »
Robię nowe meble ale także renowację starych mebli. Poznasz jaka to unikalna satysfakcja "postawić stary mebel na nogi". Powodzenia :)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Stycznia 2016, 08:58:20 czas Polski »
Moja babcia ma taki :-)

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Stycznia 2016, 10:01:23 czas Polski »
Wygląda na Art Deco. Jak ładnie odnowisz to może być wart sporo pieniędzy.

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Stycznia 2016, 18:41:46 czas Polski »
Witam
Po wymyciu czas na demontaż wszystkiego co da się zdemontować: drzwiczki, zawiasy taśmowe półki szyby i co tam można było odkręcić czy podważyć lekko gwoździki. Płaskie elementy kontówka z drobnym papierem i mimośrodówka. Najgorzej miejsca gdzie trzeba się ręcznie papierem ,dłutkiem lub cykliną pobawić. Nie stosowałem żadnych środków chemicznych do usuwania starej powłoki. Okazało się że fornir na blacie i w dolnych ,tylnych częściach boków jest konkretnie zniszczony, ale mam już plan co z tym zrobić ;)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Stycznia 2016, 20:26:26 czas Polski »
Przy takiej renowacji i cienkiej okleinie to ostrożnie z elektomaszynami bo przeszlifulesz. Spróbuj nożykiem typu Stanley, nowym.
Przyłóż prostopadle do powierzchni, lekko przyciśnij i pociągnij do siebie. Cały czas trzymaj prostopadle.
Będziesz miał kontrolę ile zebrać, i frajdę bo to fajnie się robi.

Powodzenia.

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Stycznia 2016, 10:16:53 czas Polski »
Przy takiej renowacji i cienkiej okleinie to ostrożnie z elektomaszynami bo przeszlifulesz.
Coś wiem na ten temat ;)
Blat i boki były fatalne. Naprawa forniru powinna być wykonana inaczej i pewnie co niektórzy będą mnie przeklinać ale jak umiałem tak se zrobiłem :P.Miałem pozostałości płyty wiórowej oklejonej naturalnym dębem, odrysowałem 2cm mniej od blatu wyciąłem przykleiłem na kanty wąskie paseczki dębiny. Na boki rozciąłem z grubości na pół pas płyty  o szer 28 cm. Przymocowane na kleju. Płyty nie mam więcej to reszta ubytków forniru na bokach zasłoniłem kawałkami modrzewia ;) Na cokół którego praktycznie też nie było nakleiłem cienkie pasy z dębiny i podkleiłem od spodu na płasko kolejne listwy z drewna. Ze względu na braki budulca to tak trochę sztukowane to jest ;) ale co tam już widzę że będzie dobrze.

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Stycznia 2016, 10:17:45 czas Polski »
i kolejne dwie

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Stycznia 2016, 13:34:24 czas Polski »
Witam
Renowację o ile można tak to nazwać, skończyłem. Nadstawka została podniesiona. Tył wypełniony płytą z naturalną okleiną dąb. Boczki nadstawki wycięte z jesionu. Wieniec zrobiony z płyty i doklejonymi klockami i przyklejonym cienkim paskiem dębiny ,wzorek na górze wycięty z drewna -jesion. 

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Stycznia 2016, 13:38:11 czas Polski »
i jeszcze dwie fotki

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Stycznia 2016, 13:44:29 czas Polski »
Świetny efekt. :-).
A stół sam robiłeś?

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline borys2001

« Odpowiedź #12 dnia: 23 Stycznia 2016, 14:32:18 czas Polski »
super robota

Offline shredi

« Odpowiedź #13 dnia: 23 Stycznia 2016, 14:55:02 czas Polski »
Wygląda pięknie. Ten stół i krzesła też masz świetne.

Offline krit 6

« Odpowiedź #14 dnia: 23 Stycznia 2016, 15:03:46 czas Polski »
Na początku szwagier myślał że sobie jaja z niego robię
No i co ? Szczenka mu opadła do samej podłogi, oby tylko nie zażądał  zwrotu.  Robota super, jak i mebel.