30 Kwietnia 2026, 02:40:04 czas Polski

Autor Wątek: Cnc Termwood -problem  (Przeczytany 3139 razy)

Offline SpecPiotr

Cnc Termwood -problem
« dnia: 04 Stycznia 2016, 11:48:27 czas Polski »
Pomocy ! Cos od kilku dni pechowo z maszynami sie dzieje. W sobote wylaczylem maszyne bez zadnego problemu. Dzis chce dokonczyc frezowanie ale zanim wogole system odpali mam komunikat na monitorze "check cable connection". Ktos cos ? Tu milion kabli. Nikogo na warsztacie nie bylo. Nie wiem od czego zaczac.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Cnc Termwood -problem
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Stycznia 2016, 13:46:18 czas Polski »
A jak z wilgocią i temperaturą w pomieszczeniu? Może spadek temperatury lub wzrost wilgotności spowodował ten problem. któryś ze styków mógł zaśniedzieć. Z pewnośćią zalecałbym wezwanie fachowca aby zrobił serwis. Jest możliwośc zrobienia jakiejś diagnostyki z poziomu oprogramowania?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Stycznia 2016, 13:48:55 czas Polski »
Diagnostyki nie zrobisz bo wogole nie chce wystartowac. Ogrzewanie jest ok bo budynek jest jako zabytek portowy i wlasciciel nawet na Swieta nie pozwolil wylaczyc ogrzewania. Serwis juz wezwany a tymczasem znow robota stoi :(

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Stycznia 2016, 16:07:27 czas Polski »
Pomyslalem nawet, ze moze jakas mysz uszkodzila gdzies jakas wiazke. Alez to wkurza jak nie wiadomo o co chodzi. Jak czytam kolegow co dlutami machaja to az mnie zazdrosc zzera. Tu machiny niby super ale bez elektronika ani drgna. I takie oczekiwanie do jutra :(

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Stycznia 2016, 18:45:44 czas Polski »
Maszyna ruszyla ! :) :) :) Czysto komputerowy temat. Bateryjka od biosu byla slaba i zgubilo polecenie autostartu po daniu zasilania. Pisze bo moze ktos bedzie mial kiedys podobny problem. Ale zeby nie bylo, ze taki niekomputerowy jestem to dodam, ze serwisant szukal tego tez ponad 2 godziny ;)

Offline marek20

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Marca 2016, 22:02:10 czas Polski »
Kolega miał podobny problem bo nie podłączył CNC do prunda...

Offline telengi

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Kwietnia 2016, 12:50:29 czas Polski »
Dlatego moja maszyna, w sumie też CNC (Biesse Rover A3.40 K2) ma w szafie sterowniczej (w której siedzi cała elektronika sterująca wraz z komputerem) dość porządny UPS, który podaje prąd podtrzymujący do komputera, działa to na podobnej zasadzie jak w komputerach PC, jeżeli zasilacz jest włączony i podłączony do prądu to cały czasu podaje minimalny prąd na płytę główną właśnie po aby nie stracić biosu itd :)