08 Maja 2026, 01:18:19 czas Polski

Autor Wątek: Warsztatowe nagrywanie filmów.  (Przeczytany 5550 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Warsztatowe nagrywanie filmów.
« dnia: 08 Stycznia 2016, 13:55:15 czas Polski »
Witam.
Tak szukałem i nie udało mi się znaleźć tematu poświęconego nagrywaniu filmów w dość trudnych warunkach warsztatowych.
Na DiD jest już film JarkaO o rodzaju kamer jakich używa(ło) się do realizacji nagrań.

Nie mniej niewiele osób dysponuje takim zapleczem warsztatowym, miejscem i dobrym oświetleniem.
Zachęcam do podzielenia się własnymi doświadczeniami w tym zakresie, jak również do pomocy w rozwiązywaniu problemów z jakimi się można spotkać.
Ja na przykład maiałbym już jedno pytanie. Nie dysponuję kamerą i na chwilę obecną używam aparatu telefonicznego rypu smartfon, i tak się zastanawiam czy jest możliwe podłączenie wyświetlacza tak aby można było obserwować narywane ujęcie.

Pozdrawiam.

kerry

• Gość
Odp: Warsztatowe nagrywanie filmów.
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Stycznia 2016, 14:27:49 czas Polski »
Nie znam się, to się wypowiem...:)
Najtańszym rozwiązaniem (jeśli chodzi o smartfona), moim skromnym zdaniem, byłoby przełączenie na przednią kamerę - widać wtedy to, co widzi kamera. Problemem może być w tym wypadku:
-  brak lampy oświetlającej (błyskowej) - jeszcze się nie spotkałem ze smartfonem z lampą z przodu,
- najczęściej niska jakość nagrania, spowodowana dużo mniejszą rozdzielczością przedniej kamery np. 0,3 Mpx w porównaniu z 5Mpx z kamery tylnej (dane z jakiegoś podstawowego Samsunga) - rozwiązaniem jest zakup lepszego smartfona ;D
Jako ciekawostkę podam, że widziałem kiedyś gościa z małą kamerką na wysięgniku (selfie stick) a w łapie trzymał smartfona na którym miał podgląd na żywo obrazu z kamerki... Może tędy droga?

Offline sajo

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Stycznia 2016, 14:30:33 czas Polski »
kamerki sportowe typu Go Pro niektóre nie mają wyświetlaczy i te które mają WiFi mogą łączyć się ze smartphonem (i na nim wyświetla się co jest na "wizji")

Offline velsyster

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Stycznia 2016, 15:10:22 czas Polski »
Niektóre smartphone mają wyjscie HDMI.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Stycznia 2016, 15:39:14 czas Polski »
Jest coś takiego jak przesyłanie ekranu. Za pomocą bluetooth lub WiFi można przesłać obraz z smartfona na Smart tv. Jeśli nie masz Smart tv to wystarczy chrome cast. W Tesco mają po 30 funtów

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Stycznia 2016, 17:41:40 czas Polski »
Ja używam aparatu wb750 zwykła małpka, w której już zapchałem pyłem mikrofon stąd inwestycja w mikrofon krawatowy.
Telefonem też nagrywam w tym wypadku iPhone.

Zacznij nagrywać to już krok w przód.

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Stycznia 2016, 20:00:31 czas Polski »
...

Zacznij nagrywać to już krok w przód.

I tego się trzymać ;) W trakcie nagrywania wychodzi co przeszkadza, co irytuje, co jest okej, co zmienić. Pierwsze filmiki nagrywałem jakimś aparacikiem za 300zł. Łapałem kadr i nagrywałem. Jeśli nie byłem pewien to wstawałem i spoglądałem na ekran, czy obiekt na blacie leży w kadrze.
Najważniejsze jest odpowiednie oświetlenie. Bo nawet jeśli kamera dobra a światło liche - kiepskie nagranie gwarantowane.
Popatrz na filmiki Jarka czy też innych YT-workerów. Sam Jarek chyba nagrał odcinek gdzie prezentuje co jak wygląda w warsztacie podczas nagrywania.
A skoro można podpatrzeć, to chyba warto ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Stycznia 2016, 21:11:03 czas Polski »
Każdy teraz ma jakiś telefon lub aparat, jeśli nie to mam do sprzedania eosa 7d ;D
Najważniejsze jest światło i tu wszyscy którzy mieli do czynienia z fotografią to potwierdzą.
Tanim i fajnym rozwiązaniem jest parasolka na statywie. Statyw można zrobić samemu a parasolki się nie opłaca robić. Sam polecam sklep http://eltec.pl/  bo można tam znaleźć wszystko. Parasolki są różne  http://eltec.pl/search/parasolka/   odbijające lub rozpraszające, białe, srebrne złote a ceny w okolicach 15zł. Do tego jakieś żarówki ledowe o ciepłej barwie światła. Wszystko to można podwiesić na suficie by nie przeszkadzało.
Z dobrym oświetleniem nawet smartfon pozwoli na dobrej jakości film, bo kiedy światła brak to pojawiają się szumy z matrycy.
Rozpisałem się ale z kimś pogadać muszę o takich pierdołach ;D
Fajnie jeśli sprzęt też będzie na statywie bo drażni mnie jak obraz się trzęsie na filmach.

Pozdrawiam kozio

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Stycznia 2016, 21:28:36 czas Polski »
A o jakiej barwie i natężeniu jest najlepsze?
Ja kupuję właśnie lampy o kolorze światła 2700K ale może 3000K lub więcej są lepsze?
Może ktoś dokładniej powie o parametrach oświetlania?

Dzięki.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #9 dnia: 08 Stycznia 2016, 21:35:38 czas Polski »
Najlepsze jest 5500K
Więcej fajnych rzeczy tutaj

Offline Henry

« Odpowiedź #10 dnia: 08 Stycznia 2016, 21:47:12 czas Polski »
Ja radzę 5500K bo i tak musisz to potem wyciągnąć do tej temperatury - to już lepiej wykorzystać te biedne matryce smartfonów, aparatów i kamer jak najlepiej. Można kupić takie lampy bo dzięki fotografom sporo tego przypływa z Chin. Do tego parasolka jeśli chcemy gotowca. Choć jeśli ktoś chce bardzo fajny zestaw z możliwościami, to radzę kupić na alledrogo lub lokalnym sklepie tkaninę podszewkową poliestrową (białą oczywiście) i zrobić z niej ekrany rozpraszające - można przez to poświecić halogenem czy jakąś kierunkową lampą i dostać super światło. Na forach fotograficznych rzadko o tym usłyszycie bo większość fotografów to lamerzy studyjni :P ale filmowcy stosują to od początków kinematografii:
http://www.luksfilm.pl/files/uploads/hmi/HMI_luksfilm_plan_filmowy_4.jpg
Zaletą jest to że za kilkanaście złotych można mieć duże powierzchnie i super mięciutkie światło (albo mniej - wystarczy odpowiednio lampę ustawić). Ramki drewniane to chyba sobie potraficie zrobić ;)
Do tego trochę dużych arkuszy styropianu białego (do odbijania) i czarnego (do wysłaniania) i możecie też robić zdjęcia swoich dzieł na bardzo wysokim poziomie.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Stycznia 2016, 21:50:26 czas Polski »
2700K to zbyt ciepła barwa - dobra do czilałtu w bujanym fotelu. ;D a tak na serio to zwykła żarówka ma podobną temperaturę barwową.
Jak dla mnie to najlepszym rozwiązaniem jest około 4000K z resztą jest w aparacie coś takiego jak balans bieli. Bierze się zwykła szarą kartkę z bloku rysunkowego (okładkę), ustawia światło, robi zdjęcie kartki i pobiera z niej informacje o balansie bieli. powyżej 5500 zaczyna się światło zimne a warsztat to nie laboratorium ;) no chyba że tak jak Jarek ma warsztat wyłożony drewnem o ciepłej barwie to można używać białego światła bo i tak po odbiciu od ścian temperatura się zmienia.
Światło najlepiej rozpraszać, im większe źródło światła tym mniejsze kontrasty.
Warto pamiętać też że odległość światła od obiektu zwiększona 2-krotnie zmniejsza natężenie 4-krotnie.
I znów się rozpisałem...

Offline Henry

« Odpowiedź #12 dnia: 08 Stycznia 2016, 22:02:42 czas Polski »
Co innego jak się w takim świetle siedzi i wzrok się przyzwyczaja, co innego jak się ogląda taki żółty kwadracik na ekranie komputera ;-) Oczywiście aparat sam poprawi balans z 4000 do 5500-6000K ale robi to programowo. Fakt że kamera zrobi to dość dobrze i przy tak małej różnicy nie będzie tego i tak widać, ale zawsze lepiej trzymać się bliżej standardowej temperatury. Ale mimo wszystko zwykłych żarówek (<=3200K) i "przemysłowych" świetlówek (dziwne odwzorowanie kolorów) bym unikał. ;)

P.S. Ja oświetlam warsztat świetlówką o barwie 5300K i wysokim odwzorowaniu kolorów (CRI 97) - normalnie jest przeznaczona do oświetlania biur dla grafików i poligrafii. Ale ja to chyba zboczony jestem ;)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Stycznia 2016, 22:32:14 czas Polski »
Dobrze że napisaliście. Ja lubię ciepłe światło, w domu wszystko około 2700K. W warsztacie zainstalowałęm na razie dwa panele sufitowe 60cm x 60cm i wiem że potrzebuję więcej. Kupię więc z zimniejszym światłem.

Offline RobRob

« Odpowiedź #14 dnia: 09 Stycznia 2016, 14:41:55 czas Polski »
Lirorobert lubisz ciepłe światło bo człowiek najlepiej odbiera tą barwę
Jak sobie zainstalujesz zimną barwę w warsztacie to moim zdaniem będzie męczyło oczy