27 Kwietnia 2026, 21:34:02 czas Polski

Autor Wątek: Strug do czyszczenia drewna.  (Przeczytany 6986 razy)

kozio

• Gość
Odp: Strug do czyszczenia drewna.
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Stycznia 2016, 17:13:02 czas Polski »
Jak chcesz tani strug to mam graphita za 100.

Ja użyłbym taśmówki chyba, w biedronce kupiłem ostatnio taśmy po 4zł za 6szt.

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Stycznia 2016, 20:27:30 czas Polski »
hej
ja bym te 500 wydał na porządne drewno a stare deski z zaschniętą zaprawa nawet bym nie kładł obok takiej fajnej strugarko grubościówki- szkoda maszyny (noży) .

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Stycznia 2016, 20:32:33 czas Polski »
Jak się sprawuje taka grubościówka?

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Gerdo

« Odpowiedź #18 dnia: 09 Stycznia 2016, 21:49:59 czas Polski »
Krajmesel ściągnę tą zanieczyszczoną warstwę i na sruugarke wrzucę czyste drewno.
Szkoda mi nie wykorzystać tego, które mi zalega w piwnicy, bo jest tego z 5m3 - mam już sporo planów z nim związanych, dlatego też szukałem pomocy przy znalezieniu relatywnie szybkiego i skutecznego sposobu na usunięcie zanieczyszczeń.
W związku z tym, że jest tego kilka m3 zużyje kilka szczotek nylonowych i papierów sciernych, ale myślę, że warto. Nie zapominam tez o czasie, ale i tu sobie poradzę.

Akwa-stolarz, jestem zadowolony z zakupu. 150kg, 3fazy, żeliwne blaty, jest bardzo stabilna z uwagi na wagę i ma mocny silnik. Silniki 3 fazowe są cichsze i wiesz, jak trzeba, to szeroki materiał - do tych 250mm - grubym zbiorem można przejechać bez obaw, że przymuli - tak jest z tymi tańszymi, chcesz zebrać z szerokiego elementu, to po pół milimetra trzeba wiele razy przejechać.
Może nawet kiedyś opiszę albo nagram jak się sprawuje, bo mój dzisiejszy opis pewnie nie rozwiewa pytań dotyczących tego sprzętu. Ale z tym trzeba poczekać bo jestem w trakcie remontu warsztatu, więc w nim pusto jest.

Cóż trzeba korzystać z takiego materiału jaki się ma, a ze mam deski z piachem, to nie potnę ich na opał. W tej stercie starych i zasyfionych desek ukrywają się kształty fajnych mebli itp.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Stycznia 2016, 22:08:09 czas Polski »
znalezieniu relatywnie szybkiego i skutecznego sposobu na usunięcie zanieczyszczeń.

Sposób to
pocięcie na szerokość na potrzebne elementy , następnie
 brudne płaszczyzny delikatnie ścina się na pile tarczowej ( starą tarczą)

Offline kinatS

« Odpowiedź #20 dnia: 10 Stycznia 2016, 00:17:18 czas Polski »
Szkoda mi nie wykorzystać tego, które mi zalega w piwnicy, bo jest tego z 5m3
Je zu... chcesz czyścić 5m3 szczotką nylonową?? Przecież to Ci zejdzie do przyszłego roku ;)
Ja to bym kupił chyba szczotę makity za 3stówki z hakiem, urobił bym z gratów co mam u siebie (silnik i inne takie) napęd i zrobił stacjonarny sprzęt do strukturyzacji drewna... przynajmniej by coś zostało...
Bo jeśli mówisz o tej takiej wąskiej szczotce nylonowej na wiertarkę, to przecie to to nie dość, że przy takiej ilości zajmie wieki, to jeszcze pewnie kilka wiertarek będzie trzeba kupić ;) 

kozio

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Stycznia 2016, 09:56:02 czas Polski »
STANIK maj frend, idziesz dobrym tropem.
Ja to widzę tak:
Zmontować konstrukcję nawet niewielką z silnikiem na pasek. Zamontować szczotki na wałku, jak w strugarce albo szlifierce bębnowej.
Posuw może być ręczny. Jeśli masz silnik to całość będzie kosztowała tyle co szczotki + łożyska. Potem rozmontujesz  albo zostawisz na przyszłość.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #22 dnia: 10 Stycznia 2016, 11:28:28 czas Polski »
Mam dobrą wiertarke, więc jedynie to szczorki węglowe mogą się zużyć.
Natomiast nie będę wszystkiego czyscił na raz. Zamierzam to robić na bieżąco, gdy będzie mi potrzebny materiał.

Mam jeszcze drugą wiertarke, ale jakiegoś B&D no i pomocnika.
Pamiętajcie też, że ja nie zamierzam szlifować tego finalnie. Po prostu chcę przejechać pobieżnie aby szczotka usuneła piach i brud, a jeśli będzie cement, to wezmę płaski śrubokręt i przy pomocy młotka usunę.
Będę czyscił do momentu aż uznam, że strugarce nic nie grozi.

Narazie najtańszym i rozsądnym wyborem bedą szczotki. Jeśli nie zda egzaminu, to będę szukał dalej.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Stycznia 2016, 11:43:55 czas Polski »
Narazie najtańszym i rozsądnym wyborem bedą szczotki.

Błądzisz kolego ,jak większość .Przekonasz się jak po strugasz .
Ja podałem sposób nie z kapelusza ale z praktyki

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Stycznia 2016, 12:03:13 czas Polski »
Sposób to
pocięcie na szerokość na potrzebne elementy , następnie
 brudne płaszczyzny delikatnie ścina się na pile tarczowej ( starą tarczą)
Kilkakrotnie właśnie tak robiłem jak pisze Tomek. Jest to najtańszy sposób. Później wyrówniarka i grubościówka.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Stycznia 2016, 14:17:25 czas Polski »
Czyściłem tak kilka desek, trzeba bardzo uważać i nie stać bezpośrednio za tarczą.
Drobinki latają gdzie popadnie - okulary musowe. Można by się pokusić o taką maskę jak do pilarki łańcuchowej.
Wszystko co masz to sosna?

Offline Gerdo

« Odpowiedź #26 dnia: 10 Stycznia 2016, 17:00:35 czas Polski »
Sosna tez jest.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Stycznia 2016, 17:01:48 czas Polski »
co masz jeszcze?

Offline Gerdo

« Odpowiedź #28 dnia: 10 Stycznia 2016, 17:46:45 czas Polski »
Zapewne znakomita większość moich zasobów jest z sosny, ale trafią się jakieś ilości innych gatunków.
Wysyłam zdjecia np schodów, jednej z piwnic gdzie jest cześć desek i lipa, załącznik za dużo waży.

Zapewne większość moich zasobów stanowi sosna, ale znajdą się też inne gatunki.

Offline kinatS

« Odpowiedź #29 dnia: 12 Stycznia 2016, 01:58:26 czas Polski »
STANIK maj frend, idziesz dobrym tropem.
Ja to widzę tak:
Zmontować konstrukcję nawet niewielką z silnikiem na pasek. Zamontować szczotki na wałku, jak w strugarce albo szlifierce bębnowej.
Posuw może być ręczny. Jeśli masz silnik to całość będzie kosztowała tyle co szczotki + łożyska. Potem rozmontujesz  albo zostawisz na przyszłość.
i takie zdaje się urobię sobie jak mi nie przejdzie do momentu jak przelewy pospływają (jeszcze dzień dwa ;) ) tylko z tym posuwem może być średnio, bo z tego co pamiętam jak miałem w łapach makite, to troszkę ciągnie ta szczota dość mocno... ale to może wątek założę jakiś nowy żeby nie oftopować :)