08 Maja 2026, 23:29:00 czas Polski

Autor Wątek: bosch czy metabo  (Przeczytany 6790 razy)

Offline borys2001

bosch czy metabo
« dnia: 10 Stycznia 2016, 19:59:15 czas Polski »
Mimo że przeczytałem wszystkie wątki to nie mogę się zdecydować co do pilarek
bosch gts 10 xc czy metabo ts 254
róznica 1000 zł przemawia za metabo
wydaje mi sie że są to bardzo porównywalne pilarki choć o dużej róznicy cenowej, czy jest sens brać droższą.

akwa-stolarz

• Gość
Odp: bosch czy metabo
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Stycznia 2016, 20:01:21 czas Polski »
Szczepan ostatnio testował metabo. Nie wiem czy ten model. Sprawdź

wysłane przy użyciu tapatalk

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Stycznia 2016, 20:10:59 czas Polski »
Czemu to cholerstwo takie drogie?

Offline borys2001

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Stycznia 2016, 20:11:51 czas Polski »
przeczytałem wszystko co się da, niestety nie mam możliwości pomacania ich na żywo. Opinie użytkowników zawsze są pozytywne w obu przypadkach. Nie wiem jak z trwałością maszyn metabo, nigdy nic z tej firmy nie miałem, wolę zapłacic więcej i mieć pewną pilarkę, lecz nie wiem czy w tym przypadku więcej znaczy lepiej.

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Stycznia 2016, 21:04:52 czas Polski »
A wiesz jakie prace będziesz wykonywał głównie?
Porównaj parametry obydwu sprzętów, i może wyjdzie Ci, że ta różnica wynika z marki.
Jak wspomniał akwa - jest filmik na testy.tv z metabo ts 216. I w sumie jest tak jak omawiam ;)
Należy oczywiście pamiętać, że taka pilarka stołowa to nie piła formatowa.
Czasem jednak mam wrażenie, że niektórzy myślą iż to bez różnicy, tylko mniejsze ;)

Offline RobRob

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Stycznia 2016, 21:08:25 czas Polski »
[ Invalid YouTube link ]metabo+ts+254

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Stycznia 2016, 21:28:02 czas Polski »
taka pilarka stołowa to nie piła formatowa
Ale pawie   bosch pts 10   

Offline borys2001

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Stycznia 2016, 22:01:14 czas Polski »
jest filmik na testy.tv z metabo ts 216
nie widzę
parametry prawie takie same metabo ma 4200 obroty bosch 3200, więc czy za inną marką idą gorsze lub lepsze i trwalsze podzespoły, czy raczej są to marki porównywalne co do jakości.

tak wiem iż to nie formatówka, lecz na taka mnie nie stać, w zasadzie pilarka ma mi słuzyć do wycinania listew z desek na płot, balustrady itp
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2016, 22:04:17 czas Polski wysłana przez borys2001 »

Offline borys2001

« Odpowiedź #8 dnia: 10 Stycznia 2016, 22:21:17 czas Polski »
jest filmik na testy.tv z metabo ts 216
już mam

Offline Marek123

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Stycznia 2016, 08:11:04 czas Polski »
W mojej opinii bosch GTS 10xc to bardzo fajna piła, mam też metabo ale taką budowlaną tarcza 315,2kw.
Bosch to inna półka (ale i cena), w metabo mechanizm podnoszenia pily się niemiłosiernie blokuje - ale piła działa już ładnych parę lat i nie wygląda żeby miała przestać.
Generalnie nie przepadam za boschem bo ich wkrętarki mnie zniechęciły, ale ta piła jest w porządku.
Z metabo bardzo chwalę sobie mimosrodówkę z kolei, chyba nie ma uniwersalnej recepty która firma lepsza, zależy od konkretnego narzędzia.Mam jeszcze małą ukosnicę metabo, szału nie ma ale też działa a sprzęt z ich najniższej półki.

Offline Wanderley

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Lutego 2016, 19:14:29 czas Polski »
Ja się zdecydowałem na metabo ts 254. Większy blat i cena przemawia za tym modelem. Ciekawy jestem, czy autor tematu już dokonał zakupu?

Offline borsuk

« Odpowiedź #11 dnia: 03 Lutego 2016, 19:27:37 czas Polski »
witam, jakiś czas te mu miałem ten sam dylemat ... niecały rok temu wybór padł na metabo póki co jest ok:) piła stabilna swoje waży duży blat duży silnik tnie ok (póki co jadę na pile z zestawu) a z minusów przykładnica kątowa lata delikatnie w rowku culaga dobrze trzyma i mocno zaciska ale ustawianie jej mogło by być bardziej płynne.

Offline borys2001

« Odpowiedź #12 dnia: 03 Lutego 2016, 19:34:10 czas Polski »
niestety jeszcze nie, odłożone na jakieś 2mce, i pewnie bedzie zależeć od kasy jak starczy na boscha to jego wezmę. Miałem do wyboru nówkę strugarkę hammera lub  używaną 8 letnią + właśnie pilarka, Trafiła mi sie właśnie nówka w przyzwoitej cenie więc pilarka idzie do poczekalni

Offline kubutek

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Forest Ranger
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Lutego 2016, 16:22:38 czas Polski »
Teoretycznie (bo datę przesuwają od 2 tygodni, "na za 2 dni") w środę ma do mnie przyjechać TS 254, to pochwale się co z nią :)
żeby ściąć i mieć deski, najpierw trzeba, żeby urosło :)

Offline Wanderley

« Odpowiedź #14 dnia: 28 Lutego 2016, 12:27:08 czas Polski »
kubutek to życzę Ci, żebyś nie powielił mojej przygody z metabo. Też długo czekam na dostawę i ... moja miała krzywy blat, a w serwisie kręcili i zmieniali zdanie, żeby na sam koniec jak już maszyna do nich dotarła powiedzieć, że naprawa potrwa 2 tygodnie (wcześniej twierdzili, że naprawiają w 24-48h), a i tak efektu naprawy nie mogą zagwarantować, więc wybrałem zwrot kasy. Nawet kurier nie przyjechał w umówionym terminie po odbiór pilarki, 2 dni straciłem czekając na samego kuriera. Najprostsze rzeczy stawały się problemem.  Z piarowskiego punktu widzenia strzelili sobie w stopę, nawet myślałem, żeby pisać do oddziału w Niemczech, ale szkoda mi czasu.  Mam przekonanie graniczące z pewnością, że moja pilarka pójdzie ponownie do sprzedania.
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2016, 12:35:38 czas Polski wysłana przez Wanderley »