24 Kwietnia 2026, 16:47:16 czas Polski

Autor Wątek: Wybór ukośnicy  (Przeczytany 14074 razy)

Offline KrzychuC

Wybór ukośnicy
« dnia: 22 Września 2013, 00:40:21 czas Polski »
Witam wszystkich serdecznie.
Od pewnego czasu planuje zakup ukośnicy, a że jestem laikiem w temacie maszyn do obróbki drewna prosiłbym o pomoc w wyborze sprzętu.
Na uwadze mam jak na razie dwa typy :
1.Festool Kapex KS 120 lub 88 (ale raczej 120 ze względu na laser)
2.Dewalt dws780
Bardzo chciałbym poznać wasze sugestie w tym temacie.
Nie ukrywam, że jestem początkującym  w dziedzinie stolarstwa, ale jak na razie bardzo to lubię robić:)

Offline studio tata

Odp: Wybór ukośnicy
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Września 2013, 03:22:17 czas Polski »
witaj Krzysztof
wysoko mierzysz z tymi ukosnicami , moze to i dobrze
ja posiadam dw 780 od roku i jestem zadowolony , ale to wielka landara
i nie mam porownania do Kapexa , jak cos to pisz
pozdr

Offline valdi

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Września 2013, 09:46:46 czas Polski »
Mam i używam taki model makity LS1216L ma tarczę 305 mm, ukośnica sprawuje się bardzo dobrze tnę nią drobne elementy oraz belki (których tnę dużo przy budowie domu z drewna) 120 mm x 180 mm.

Offline KrzychuC

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Września 2013, 09:50:28 czas Polski »
wysoko mierzysz z tymi ukosnicami
Wiem, że są to dość drogie urządzenia, ale ponieważ moje drugie hobby to elektronika
(głownie programowanie mikroprocesorów, gdzie "czarne musi byc czarne,a biale musi byc  biale " , bo inaczej to to nie ma prawa dzialac prawidlowo)
mam takie troche "skrzywione"(moze przesadzone) podejscie do dokladnosci poszczegolnych elementow danego projektu.-- ja tak sobie to tlumacze  ;)
Uważam wiec, ze najpierw maszyna na ktorej pracowac bede musi byc dobrej jakosci , a dopiero potem bede szukal powodow dlaczego cos nie wyszlo tak jak chcialem.
Szukam wiec czegos dokladnego, powtarzalnego i w miare mozliwosci z szybkim, dokladnym ustawianiem parametrow pracy.
ja posiadam dw 780 od roku i jestem zadowolony , ale to wielka landara
Nie zalezy mi na mobilnosci tego urzadzenia i tak chce to postawic w warsztaciku, ktory po mału sobie jakos wygospodaruje :)
A jak jest z dokladnoscia  u 780 no i ewentualnym serwisem czy czesciami zamiennymi?
Jak dlugo wytrzymuje tarcza i czy do wymiany musi byc uzyta tarcza oryginalna czy moze to byc inna o tych samych parametrach?

Offline Dreluks

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Września 2013, 10:56:27 czas Polski »
Witam,
 Ja jestem tego zdania, że trzeba się przede wszystkim zastanowić do jakich prac ona będzie bardziej potrzebna. W moim przypadku od roku czasu zdaje egzamin na 200 % ukośnica makity LS1216L. Zakupiłem nie dawno bo 3 miesiące temu do Niej wózek i naprawdę jestem zadowolony. Teraz gdybym miał zakupić 2 to zastanawiałbym się nad festool'em. Drogie zabawki ale warte grzechu
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline Jakub

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Września 2013, 11:17:21 czas Polski »
A ja powiem inaczej. Jeśli masz zamiar postawić taką ukośnicę w warsztacie i zależy Ci na dużej dokładności to dlaczego nie pomyślałeś o pilarce stołowej? Za te pieniądze co te ukośnice miałbyś już pilarkę z wózkiem np. http://allegro.pl/pilatarczowa-proma-z-wozkiem-i3534122711.html i jestem przekonany, że uzyskasz na niej dużo większą powtarzalność i dokładność niż na nie wiadomo jakiej ukośnicy. Zawsze na tych prowadzeniach (rurkach) w ukośnicach jest jakiś tam luz itp. Już nie wspomnę o tym jakie inne rzeczy możesz robić na stołowej pilarce: otwiera Ci ona po prostu drzwi do wielu różnych możliwości, ale może już taką masz.
Pozdrawiam Jakub.

Offline robinson

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Września 2013, 11:40:25 czas Polski »
podstawowe pytanie do czego to ma służyć
sporo czasu handluje maszynami jeżeli chodzi o ukośnice
to sporo sprzedałem ukośnic metabo co prawda są droższe
ale i niezawodne

Offline studio tata

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Września 2013, 12:23:57 czas Polski »
Krzysztof,  kupilem z drugiej reki ukosnice , mysle ze warto poczatowac na necie
w mojej pila , tarcza  byla zjechana , zakupilem tarcze irwina bardzo dobra , troche mogla byc cichsza , regulacje w tej ukosnicy sa genialne , z czesci to zapewne szczotki moze pasek , trzeba bedzie w przyszlosci wymienic , jak znajde foty to wrzuce
pozdr

Offline KrzychuC

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Września 2013, 12:42:33 czas Polski »
Witam
Dziekuje za zainteresowanie tematem
A ja powiem inaczej. Jeśli masz zamiar postawić taką ukośnicę w warsztacie i zależy Ci na dużej dokładności to dlaczego nie pomyślałeś o pilarce .....
Jakub  otóż  myslalem w ten sposob:
1. mam jakąś tam stara pilarke - domowej roboty zrobiona zostala dawno temu przez mojego ojca 
2. ta pilarke przerobie lub jesli to bedzie zbyt wielka przerobka zrobie sobie nowa- to potrafie i lubie cos tworzyc - a przy dzisiejszym dostepie do materialow i podzespolow jest to w miare proste (z bratem zrobilismy stol cnc do plazmy i jest oki :) )
Napewno nie bedzie to cos co mozna by przyrownac do fabrycznych ale na 100% lepsza bedzie od Dedry czy innych takich  ;) i napewno wieksza
3. Nad ukosnica sie zastanawialem , bo napewno pomogla by mi przy przerobce tej pilarki na taka pro :) przy docinaniu np. profili aluminiowych
   choc nie wiem czy by sie akurat w aluminium sprawdzila , ale to tylko przyklad ,docelowo i tak bym ja chcial tylko do drewna
Chodzi mi o to ze inne maszynki jestem w stanie sobie jakos zrobic ,az ukosnica moglby byc problem a napewno by sie przydala
, ale moze jestem w błedzie.

Offline Jakub

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Września 2013, 12:48:27 czas Polski »
Dobrze kombinujesz z tym SAM'em ;) Ale co do ukośnicy to moje zdanie jest takie: to maszynka raczej bardziej na montaże czy do przycinania z grubsza drewna z długości przy struganiu jak sęk jest czy coś w ten deseń. Ja przymierzam się do tej makity co ma Dreluks, jeśli potwierdza, że jest oki to pewnie "pójdę tą drogą"  ;D Osobiście nie kupiłbym Kapexa czy DeWalta z tyle ile kosztują bo dla mnie to są ciągle "tylko" kapówki  ;)
Pozdrawiam Jakub.

Offline KrzychuC

« Odpowiedź #10 dnia: 22 Września 2013, 13:03:44 czas Polski »
Ale co do ukośnicy to moje zdanie jest takie: to maszynka raczej bardziej na montaże czy do przycinania z grubsza drewna z długości przy struganiu jak sęk jest czy coś w ten deseń.
Jakub masz racje i powiem szczerze, ze zmieniam troszku tok myslenia :)
Zabieram sie za przerobke lub budowe od podstaw pilarki. Chyba lepiej bedzie ta kase na to przeznaczyc a to tez troche wyjdzie.

Wielkie podziekowania dla wszystkich za poswiecony mi czas, aczkolwiek dalsze uwagi mile widziane :)

Offline Jakub

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Września 2013, 13:05:26 czas Polski »
Skoro tak to poszukaj na forum gdzie opisałem super wózek X-Roll typu DIY :D Sprawdzi się i u Ciebie ;)
Pozdrawiam Jakub.

Offline KrzychuC

« Odpowiedź #12 dnia: 22 Września 2013, 13:15:17 czas Polski »
Skoro tak to poszukaj na forum gdzie opisałem super wózek X-Roll typu DIY :D Sprawdzi się i u Ciebie ;)
:) Juz to czytalem  dzis i mam juz w glowie pewien pomysl ale musze to najpierw przenies na komputer i zobacze co i jak
ogolnie mysle o prowadnicach na precie ok fi20 podparty na calej dlugosci i lozyska tez na dlugosci ale to juz chyba offtop wiec nie bede sie rozpisywal :)
jak cos wyrysuje to moze zaloze jakis nowy temacik w odpowiednim dziale
bo widze ze na tym forum naprawde mozna liczyc na ludzi i ich rady
jeszcze raz big thx all :))
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2013, 13:17:39 czas Polski wysłana przez KrzychuC »

Offline studio tata

« Odpowiedź #13 dnia: 22 Września 2013, 14:22:45 czas Polski »
ukosnica fajna sprawa , ulatwia zycie , ale rzeczywiscie nie jest to przedmiot pierwszej potrzeby w warsztacie
Jakub gdzie jest ten opis wozka x-roll?

Offline Jakub

« Odpowiedź #14 dnia: 22 Września 2013, 14:35:17 czas Polski »
Nie no chodzi o ten mój wózek http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/stol-do-pilarki/msg3863/#msg3863  :D tak dla jaj nazwałem go X-Roll jak Felder  ;D
Pozdrawiam Jakub.