24 Kwietnia 2026, 14:31:51 czas Polski

Autor Wątek: Półka na książki ala gałąź drzewa  (Przeczytany 4317 razy)

Offline piotraspl

Półka na książki ala gałąź drzewa
« dnia: 11 Stycznia 2016, 15:30:32 czas Polski »
Witam wszystkich,

Od dłuższego czasu chciałbym coś zrobić z drewna a żonie spodobała się taka oto półka:

https://www.google.pl/search?q=p%C3%B3%C5%82ka+drzewo&biw=1680&bih=915&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwiHktnF7KHKAhUFvRQKHcMyAn8QsAQIHQ#imgrc=OG5KjxRcFxRwqM%3A

Wyceny stolarzy to ok 1500pln za wersję płyta + okleina a z drewna jeszcze drożej ale nie dostałem cyfry. Z racji, że jestem hobbystą wszelakim i lubię robić rzeczy samemu to pomyślałem żeby zrobić to samemu ale potrzebuję wsparcia i wiedzy bo stolarkę będę robił pierwszy raz. Słowo opisu dot. wykonania

Półka byłaby zbliżona do tej ze zdjęcia, głębokość to ok 19cm a główna gałąź zaczynałaby się od grubości ok 15-20cm (jak się podejmę to namaluję na ścianie i zobaczymy co lepiej będzie wyglądać). Ze względu na koszt takiego litego kawałka sosny (w sumie to co znalazłem było nawet mniejsze) + waga i kwestie mocowania (całość pewnie przekroczyłaby 50kg) pomyślałem o zrobieniu hybrydy tj. zrobienie „klocka” z desek o grubości 20mm:

3 desek do połączenia długą krawędzią (ok 80cm) uciętą pod kątem 45st i złączone klejem oraz dodatkowymi kołkami w celu wzmocnienia łączenia (na całej długości krawędzie). 4 deska dodana już tradycyjnie (jej nie będzie widać ) w celu usztywnienia całości. Takich całych elementów powstanie zapewne 3 szt, do tego będą odejścia już z litych desek (ok 30-50cm grubości) ale oprócz dokładnego łączenia i mocowania nie widzę większych problemów.

Mam kilka pytań do bardziej doświadczonych osób:

1) Czy takie łączenie desek ma sens? Tj. czy się nie rozejdzie – instalacja w mieszkaniu (blok, ściana przeciwległa do okien więc wilgoć raczej stabilna). Zależy mi na efekcie jednolitości na krawędzi ale oczywiście nikt tego nie będzie oglądał pod lupą. W razie czegoś to dopuszczam obróbkę jak szlifowanie i malowanie po sklejeniu.
2) Mocowanie do ściany było by na tzw „niewidoczne kołki”  wystające na ok 10-15cm aby dobrze trzymały całość - ilość do ustalenia na etapie realizacji. CHyba że podpowiedzi jakieś lepsze mocowanie?
3) Łączenie poszczególnych elementów na styk do siebie – wymaga precyzji w planowaniu dziur ale raczej da się to zrobić. Ewentualnie jak główna gałąź nie przekroczy 1,5m to połączyłbym ją w całość żeby ładnie pasowały - nie będzie mi brakowało rąk do przytrzymania przy instalacji.
4) Na potrzeby projektu myślałem o zakupie piły stołowej – coś używanego za ok 250pln (np. Einhell rt-ts 1725U). Przyda się do innych rzeczy domowych a nie potrzebuję profesjonalnego sprzętu za kilka k pln. Co o tym sądzicie? Czy taka piła ładnie utnie taki 80cm kawałek czy może powichrować i nie ma szans na ładne łączenie ? Może lepiej odpuścić i oddać do tartaku lub wybrać się do warsztatu na godziny gdzie mają profesjonalną maszynę? Nie ukrywam, że wolałbym mieć taką piłę bo przyda się też do zrobienia 3 stopni balkonowych no i zawsze chciałem taką po prostu posiadać :)

Na razie to tyle ale może jeszcze coś mi przyjdzie do głowy.

Offline Wojtek Ś

Odp: Półka na książki ala gałąź drzewa
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Stycznia 2016, 10:53:03 czas Polski »
Piotrek pierwsze primo to samą pilarką za wiele nie zdziałasz, przydadzą się jeszcze inne narzędzia. Poszczególne segmenty półek radziłbym mocować do ściany na takie coś:
http://www.stolmet.pl/pl/p/Podporka-niewidoczna-do-polek/1486
Skoro to ma być Twój pierwszy projekt to będzie wymagał dużej dokładności i cierpliwości. Najpierw moim zdaniem musisz wykonać całość i złożyć to na sucho, tylko że połączenia muszą być wytrzymałe bo jak dowalisz książek to wszystko może się rozlecieć. Zacinanie pod kątem to mały pikuś ale gorzej to wszystko ze sobą "związać" na stałe.
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline robson

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Stycznia 2016, 13:11:04 czas Polski »
Temat  był już poruszany na forum,z trzeba troszkę  poszukać :D 

Offline piotraspl

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Stycznia 2016, 14:48:14 czas Polski »
@Wojtek Ś, w zasadzie jest to bardzo podobne do kołów o jakich pisałem - przykładowe foto: https://www.google.pl/search?q=niewidoczne+ko%C5%82ki&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiWwcmOtKTKAhVFonIKHS5SC1oQsAQILQ&biw=1680&bih=882#imgrc=-6InEVVM7ctlNM%3A

Co do gałęzi to w miarę możliwości planowałem główną połączyć w całość i dorabiać te małe już indywidualnie

@robson, a jakiego hasła szukać? Wrzuciłem półka/drzewo/gałąź ale wyniki daleko od oczekiwanego :)

Ogólnie na innym forum poradzili mi aby jednak pójść w płytę + fornir aby było łatwiej. Może na pierwszy projekt jest to lepsze rozwiązanie?

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Stycznia 2016, 15:04:24 czas Polski »
Płyta plus fornir to mniej roboty? Zaiste to bardzo ciekawe :D

Offline piotraspl

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Stycznia 2016, 15:15:32 czas Polski »
Może nie mniej ale łatwiej, płyta jest tańsza = mniej kosztowne pomyłki. Poza tym odpada kwestia idealnie równego cięcia krawędzi pod kątek 45st aby spasować. No i na koniec, chyba płyta ma mniejsze szanse na odkształcenie niż drzewo. Oczywiście ryzyko tego drugiego wg. mnie jest bardzo niskie ale zawsze.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Stycznia 2016, 17:25:22 czas Polski »
Tak ale jak weźmiesz laminat a nawet i fornirowana to ci wyszczepi bez dobrego sprzętu.
Drewno wiele wybaczy laminat nie wybacza.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Stycznia 2016, 19:33:32 czas Polski »
Z fornirem a tym bardziej plyta laminowana na pewno nie bedzie latwiej. Przemek dobrze prawi.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline piotraspl

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Stycznia 2016, 22:58:02 czas Polski »
OK, dzięki za uwagi. A co myślicie o:

pkt 1) sposób mocowania desek ? dobrze, źle, może być, można lepiej?
pkt 4) pilarka? dużo osób odradza mi pilarkę za <300pln jako wyrzucona kasa, nawet dla amatora.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #9 dnia: 13 Stycznia 2016, 09:15:33 czas Polski »
Ja mam pilarkę ręczną za ok 200-250zł wsadzoną pod stolik i do prac weekendowych idealnie się nadaje. Zależy jak przygotujesz ją do pracy :)