01 Maja 2026, 14:44:47 czas Polski

Autor Wątek: sprzedam heblarkę/grubościówkę  (Przeczytany 2971 razy)

Offline na_forum

sprzedam heblarkę/grubościówkę
« dnia: 11 Stycznia 2016, 21:44:05 czas Polski »
Witam chcę się pozbyć grubościówki/heblarki link poniżej.
Jeśli ktos rozposnaje model i producenta to z chęcią skorzystam z podpowiedzi.

http://olx.pl/oferta/heblarka-grubosciowka-z-posuwem-niemiecka-CID628-IDdhInf.html

Offline SpecPiotr

Odp: sprzedam heblarkę/grubościówkę
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Stycznia 2016, 22:03:18 czas Polski »
Jesli chcesz tylko sprzedac to nie ma tematu. Ale jesli chcesz od nas porad to odwiedz najpierw dzial pierwszy. I tak mysle bede go nazywal. Bam bam bam bam "dzial pierwszy" tadada ;)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Stycznia 2016, 22:28:23 czas Polski »
Jeśli ktos rozposnaje model i producenta
Na moje oko, jest to Junkers model Ju 87.

Offline na_forum

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Stycznia 2016, 06:15:37 czas Polski »
Na moje oko, jest to Junkers model Ju 87.
"baaardzo pomocne"

Offline szakal

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Stycznia 2016, 14:23:52 czas Polski »
to skoro nie znasz modelu i producenta to skąd wiesz że niemiecka ;D, jak na moje oko to tylko grubościówka facet nawet nie wiesz co sprzedajesz a cena to z kosmosu jak się znajdzie chętny na 2 tys to będzie dobrze

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Stycznia 2016, 14:32:10 czas Polski »
1. Też mi to wygląda na samą grubościówkę. 2. Wał na klapy 3. Cena zawyżona 4. Koło pasowe do wymiany na paski klinowe, a nie na pas transmisyjny - no chyba że komuś to pasuje.... 5. Brak silnika - pewnie jakieś 7 kW trzeba założyć minimum żeby to jakoś ruszyło, czyli + min 700 zł 5. Nie tłuczmy niepotrzebnych postów - albo ogłoszenia spełnia "wymagania" i tyle, albo usuwanie tematu do momentu spełnienia wymogów.

Offline futrzak

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Stycznia 2016, 22:31:22 czas Polski »
Znalazł pewnie, gdzieś w Niemczech na złomie i przytachał do Polski i dlatego "niemiecka" :D

Offline na_forum

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Stycznia 2016, 06:27:56 czas Polski »
Znalazł pewnie, gdzieś w Niemczech na złomie i przytachał do Polski i dlatego "niemiecka" :D
Pracowała na zakładzie od czasów "okołowojennych" - przekazywana z ojca na syna.
Po modernizacji zakładu okazała się zbędna.
Ale racja, jeśli nie znajdzie się chętny to pewnie sprzedam na żyletki - chociaż żal.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #8 dnia: 13 Stycznia 2016, 07:15:57 czas Polski »
Bez jaj z tymi żyletkami! Taki sprzęt jest solidny, ale .... Wał wg mnie do wymiany, chyba ze ktoś ma doświadczenie z klapami. Po drugie jak ktoś ma zakład z pracownikami to klapy są juz zabronione przez PIP - tutaj pewien nie jestem, ale gdzieś taka informacja mi mignęła. Po trzecie znowu PIP i brak osłon itp. Dlatego sporo tego typu sprzętu zakłady się pozbywają, bo od kilku lat obowiązuje dyrektywa UE odnośnie dostosowania maszyn do norm bezpieczeństwa czy jakoś tak się to zwie. Do zakładu raczej nikt tego nie kupi bo dostosowanie do wymogów tez coś kosztuję.

Cena zawyżona, bez silnika na dodatek. Wstrzymaj się.... Zobaczysz jakie będą propozycje. Jak w cenie złomu to biorę 😃

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Stycznia 2016, 16:48:12 czas Polski »
jeśli nie znajdzie się chętny to pewnie sprzedam na żyletki - chociaż żal.

Stoi u mnie taka  stara niemiecka  grubościówka "60" firmy PANHANS -Kloster AEG . Korpus tej maszyny jest niemal identyczny z twoim i myślę że to będzie ten sam producent . moja ma silnik 4,5 kw na siłę i  grube  noże przykręcane.
Jest tam wszystko co książkowa strugarka powinna mieć a solidna odlewana konstrukcja czyni ją niezniszczalną .Myślę  że starczy jej silnik 3,5 kw  dobry remont , regulacja , smarowanie i żadnego serwisu z zewnątrz nie potrzeba  zamawiać .
Sprzedaj ją taniej albo zostaw sobie

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #10 dnia: 13 Stycznia 2016, 17:01:57 czas Polski »
O kurde, sadziłem że tam silnik musi być spory, ale skoro 4 kW styknie to spoko.  Tomek też masz wał na klapy? Da się z tym "żyć" - bo kilku stolarzy stanowczo odradzało taki wał.

Offline na_forum

« Odpowiedź #11 dnia: 13 Stycznia 2016, 17:24:43 czas Polski »
O kurde, sadziłem że tam silnik musi być spory, ale skoro 4 kW styknie to spoko.  Tomek też masz wał na klapy? Da się z tym "żyć" - bo kilku stolarzy stanowczo odradzało taki wał.
Rzeczywiście nie wspomniałem wcześniej ale był tam silnik 4KW. Mimo, że używam to nie znam terminu "klapy" - o co chodzi?

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Stycznia 2016, 17:59:15 czas Polski »
Tomek też masz wał na klapy?

Klap nie ma . noże są chyba grube z 8mm i mają wycięcia od tył na grubość śrub  . Wsuwa się je pod szerokie płaskie nakrętki , które bezpośrednio dociskają nóż do wału , że  aż " piszczy"
Jakość strugania to nie lustro , ale na raz potrafi zebrać tyle ile jesteś wstanie w nią wcisnąć ,a do wygładzenia dalszego to szlifierka długotaśmowa