22 Czerwca 2026, 01:34:27 czas Polski

Autor Wątek: Strugnica dziadka Wincenta  (Przeczytany 11585 razy)

Offline kreczmar

Strugnica dziadka Wincenta
« dnia: 23 Września 2013, 20:56:47 czas Polski »
Witam serdecznie.

Chciałem się pochwalić prezentem jako dostałem od dziadka. Strugnica wykonana z dębiny i świerku. Przednia część blatu roboczego 30 cm wykonana z dębiny tylna część świerkowa. Mimo że dębiny starczyłoby na całość dziadek stwierdził że szkoda marnować materiał. Nogi świerkowe. Śruby niestety metryczne choć prosiłem dziadka żeby się chwile wstrzymał to zamówię lepsze trapezowe. Jednak jak to dziadek Wicek w gorącej wodzie kompany zrobił po swojemu :) Grubość blatu roboczego to 8 cm. Długość 173 szerokość 50 cm wysokość jak dobrze pamiętam 85 cm. Jak widać strugnica stoi w blaszaku, który po zakończeniu budowy domu zamierzam zaadoptować na warsztacik.

Jak widać otwory okrągłe i docelowo powstaną ściski takie jak Jarek ma przy swoim stole. Strugnica została potraktowana olejowoskiem w kolorze średni dąb ale wyszło to paskudnie i nie podoba mi się. Zeszlifuje to i pokryje olejem bezbarwnym. ) Oceńcie sami.

Offline Morświn

Odp: Strugnica dziadka Wincenta
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Września 2013, 21:13:54 czas Polski »
Nie ma to jak prezent od kogoś kogo się szanuje i wie że mimo wieku stara się dla nas aby sprawić nam radość.Strugnica fajna ale bez pokrycia moim zdaniem ładniejsza chociaż to dodaje jej charakteru i postarza w fajny sposób :D.

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • Projekt - połowa sukcesu
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Września 2013, 21:17:20 czas Polski »
Witaj!
Piękna strugnica! Wygląda baaardzo porządnie. Jak dawno temu została zrobiona, po stanie widać że nie tak dawno.  ;)

Co w nią wtarłeś? Ja bardziej lubię samo drewno, czyli bez niczego wtartego w nią. Blat tak czy inaczej będzie mocno użytkowany i będzie się ścierał.  ;)

Nie wiem czy dąb na blat to dobry pomysł.

Offline kreczmar

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Września 2013, 21:24:06 czas Polski »
Strugnica stoi u mnie w garażu jakieś 2 tygodnie pokryta została olejowoskiem. Dziadek stolarz robił całe życie na strugnicy dębowej i nic sięz nią nie działo. Na weekend będę jechał na budowę więc zajdę do dziadka i zrobię kilka zdjęć jego strugnicy. Wygląda jak eksponat muzealny

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Września 2013, 21:33:35 czas Polski »
Prezent od 86 letniego dziadka, duża sprawa :) Szacunek dla jego pracy i powodzenia dla przyszłej Twojej.

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Września 2013, 21:35:23 czas Polski »
No to OK! Z doświadczonymi stolarzami kłócił się nie będę. ;)

Kiedy została zrobiona, a nie zawoskowana?

Jeszcze spytam o jedno. Mianowicie, czy masz benhajzy (nie wiem czy dobrze napisałem, zawsze mówiłem,a nie pisałem) metalowe czy drewniane? Jeśli masz metalowe to proszę wstaw zdjęcia. A jeśli ty nie masz to może dziadek ma? Ja niestety mam drewniane a wiadomo metal to metal, twarde, grube i ciężkie drewno utrzyma.  ;)

Offline kreczmar

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Września 2013, 21:48:50 czas Polski »
Adam

Strugnica wykonana tak jak pisałem dwa tygodnie temu a zapaćkana w ostatni piątek.
benhajzy
a co to takiego :> ??

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Września 2013, 21:58:45 czas Polski »
O ile dobrze pamiętam i dobrze napisałem!!! Benhajzy, nie wiem jak to się nazywa ale (o ile się nie mylę!!!) W dawnym języku rzemieślniczym to takie jakby kołki, wsadzane w otwory w stole, aby sobie materiał przytrzymać.

Jeśli się mylę to niech starsi i bardziej doświadczeni się wypowiedzą czy dobrze mówię!!! Ponieważ nie chcę pisać głupot!!!

Jak nikt nie odpisze to pojadę któregoś dnia do znajomego stolarza i się dowiem dokładnie, a przy okazji pożyczę słownik techniczny z 1904 r. i opiszę w dziale literatury, są tam stare słowa kiedyś dawno temu używane.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Września 2013, 22:09:59 czas Polski »
Imaki lub żargonowo "psy" (od ang. bench dogs)

Offline Dreluks

« Odpowiedź #9 dnia: 23 Września 2013, 22:11:39 czas Polski »
Witam,

No brawa dla Dziadka i pełen szacunek  ;) Ja też mogę się pochwalić, że jestem posiadaczem strugnicy od Dziadka ale do remontu. Myślę że strugnica tylko w oleju będzie piękna.
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline kreczmar

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Września 2013, 22:18:53 czas Polski »
Adam

Tak też przypuszczałem że są to imaki. Nie znam tego słowa. Wiem natomiast że imaki ma stalowe tzn jeden ma stalowy chyba że ma gdzieś pochowane.  Jak potrzeba to zrobię zdjęcie.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Września 2013, 22:22:48 czas Polski »
Strugnica pełen szacunek! Ile ja bym dał, żeby teraz mojego dziadka podpytać o jakieś stolarskie kruczki... :(
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

mily68

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Września 2013, 22:23:42 czas Polski »
Benhajzy brzmią bardziej tajemniczo, rzekłbym żargonowo... ;)

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Września 2013, 13:00:33 czas Polski »
Wiem natomiast że imaki ma stalowe tzn jeden ma stalowy chyba że ma gdzieś pochowane.  Jak potrzeba to zrobię zdjęcie.

Gdybyś mógł zrobić fotkę imakowi to będę bardzo wdzięczny.  ;)

Offline kreczmar

« Odpowiedź #14 dnia: 25 Września 2013, 14:19:12 czas Polski »

Gdybyś mógł zrobić fotkę imakowi to będę bardzo wdzięczny.  ;)

Nie ma problemu zrobię zdjęcie najpóźniej w niedziele.