03 Maja 2026, 19:21:48 czas Polski

Autor Wątek: Ściski do narożników - Corner Clamps  (Przeczytany 4327 razy)

Offline jurd

Ściski do narożników - Corner Clamps
« dnia: 19 Stycznia 2016, 21:12:29 czas Polski »
Cześć, dzisiaj chciałem się pochwalić moimi nowymi ściskami.

Wymyśliłem sobie szafki z odpadów ze sklejki. Wieńce chciałem połączyć lamelkami, żeby nie było widać żadnych śrub itp. a to wiąże się ze ściśnięciem klejonych narożników. Nie mam tyle ścisków więc zrobiłem sobie sam i te działają idealnie. Na zdjęciach można zobaczyć górny wieniec ściśnięty przez 8 takich patentów.
Gdy zacząłem robić kółka za pomocą otwornicy to o mało się nie udusiłem. Otwornica była już tak tępa, że właściwie to chyba wypalała otwór a nie cięła zębami ;). Udało mi się zrobić 6 kółek a resztę sklejki pociąłem na kwadraty i zaokrągliłem rogi na szlifierce. Obie wersje na zdjęciach.

pozdrawiam
jurand

Offline SpecPiotr

Odp: Ściski do narożników - Corner Clamps
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Stycznia 2016, 21:16:28 czas Polski »
Mocno to dociska ? Punkt przylozenia dosc daleko i zastanaeiam sie jak w przypadku gdzie spoina ma prawie zniknac.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Henry

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Stycznia 2016, 21:21:44 czas Polski »
Podoba mi się, tylko przydało by się coś dodać żeby nie rysować pokrętłami ściskanych desek (dokręcanie może też przesuwać deski). Jakby dorobić jakieś prowadnice tak jak to jest w imadłach stolarskich to wyszedł by całkiem ciekawy gadżet.

Offline Borus89

• Newbie
  • *
  • Ocena +2/-0
  • Live is a journey, enjoy every single step.
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Stycznia 2016, 21:21:58 czas Polski »
Pod jaką nazwą szukać takich śrub wbijających się w materiał?

Offline aramis44

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Stycznia 2016, 21:26:26 czas Polski »
Toż to zwykły pręt gwintowany wygięty w imadle. Widać nawet pokancerowany gwint :)

A nakrętki nazywają się pazurkowe
Mówi się, że doświadczenie przychodzi z wiekiem.
Szkoda że często jest to wieko trumny...

Offline Henry

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Stycznia 2016, 21:27:22 czas Polski »
Borusowi chodziło o nakrętki wbijane ;)

EDIT: Nawet nie wiedziałem że to się też pazurkowe nazywa :)

Offline jurd

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Stycznia 2016, 21:31:04 czas Polski »
Mocno to dociska ? Punkt przylozenia dosc daleko i zastanaeiam sie jak w przypadku gdzie spoina ma prawie zniknac.

Bardzo mocno. Punkt przyłożenie możesz sobie ustalić bliżej :). Wiercisz otwór w innym miejscu i już.
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2016, 21:34:17 czas Polski wysłana przez jurd »

Offline Henry

« Odpowiedź #7 dnia: 19 Stycznia 2016, 21:33:09 czas Polski »
Nie myślałem o tym bo i tak będę szlifował tą sklejkę ale jak najbardziej można te kółka podkleić np. jakimś materiałem.

Raczej potrzebne by było coś nieruchomego względem ściskanej powierzchni.

Offline jurd

« Odpowiedź #8 dnia: 19 Stycznia 2016, 21:35:50 czas Polski »
Jakoś to pisanie dzisiaj mi nie wchodzi. Chciałem edytować posta i coś się pochrzaniło :(.

Offline jurd

« Odpowiedź #9 dnia: 19 Stycznia 2016, 21:37:51 czas Polski »
Raczej potrzebne by było coś nieruchomego względem ściskanej powierzchni.
Racja. Między kółko a powierzchnię można dać jakiś cienki kawałek sklejki.

Offline robson

« Odpowiedź #10 dnia: 19 Stycznia 2016, 22:40:53 czas Polski »
No no, ciekawą rzecz zmodzłeś  :)
lubię takie rozwiązania

Offline jurd

« Odpowiedź #11 dnia: 19 Stycznia 2016, 23:32:05 czas Polski »
Na prawdę jestem zadowolony. Zwłaszcza dlatego, że wyszły dosyć tanio. Jeden gwintowany pręt to 3,10 zł w LM a w OBI jeszcze taniej. Mam z takiego 6 szt. śrub. Sklejka z odpadów a nakrętki pazurkowe też zawsze mam w posiadaniu ale to też groszowa sprawa.
Teraz muszę zrobić jakąś szafkę by je wszystkie pochować ;).

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Stycznia 2016, 00:22:52 czas Polski »
Ja bym tem docisk dociagający dał bliżej połaczenia.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #13 dnia: 20 Stycznia 2016, 03:07:53 czas Polski »
Fajne ale zamiast tych pazurkowych nakrętek zostawiłbym otwór w sklejce i przez dużą podkładkę wolałbym nakrętkę lub żeby było bez narzędziowe zrobić duże motylki poprzez dospawanie dwóch rączek do nakretki chociażby ze śruby.

Lub faktycznie te twoje sklejki z pazurkami zostawić jako pokrętła a pod nie dać drugi kawałek np sklejki i do zmniejszenia tarcia pomiedzy nimi wsadzić podkładkę szeroką. 

Bo tak to kręcąc nimi będziesz zostawiać ślady na materiale a pod sam koniec skręcania tarcie pomiędzy pokrętłem a materiałem może być na tyle duże ze bedzie przesuwać klejone elementy.

Patent dobry ale deczko do dopracowania. :)   

Offline jurd

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Stycznia 2016, 10:36:13 czas Polski »
Dzięki za uwagi.

Póki co, skleiłem tymi ściskami drugi wieniec i jest ok. Niestety materiał to sklejka z palet, 4 klasy więc powierzchnia nie jest równa i ciężko wyczuć czy mam narożnik źle ściśnięty czy materiał jest pofalowany. Jak będę miał coś lepszego to zobaczę. Na pewno trzeba będzie podłożyć te pokrętła i chyba najlepsze będą podkładki z HDFu 3 mm.

a pod sam koniec skręcania tarcie pomiędzy pokrętłem a materiałem może być na tyle duże ze bedzie przesuwać klejone elementy.

Przy lamelkach przesuwa lekko w górę bądź dół ale tylko na początku dokręcania. Wystarczy materiał dobrze przytrzymać. Przy połączeniu kołkowym nie powinno być w ogóle problemu.

zrobić duże motylki poprzez dospawanie dwóch rączek do nakretki chociażby ze śruby.

Chciałem zrobić prosto i z tego co mam. Śruby z dospawanymi motylkami na prawdę nie są potrzebne. Siła docisku jest wystarczająca a za duże nakrętki mogły by haczyć o siebie (przy takim elemencie, który kleję).