Potwierdzam, Verso nie jest autem dla 7 osob. Mieliśmy taki w firmie i męczyliśmy się w 5 tkę.
Ja moge polecić Sharana/Alhambre/Galaxy (bo mam

).
Plusy:
- wersje 1 i 2 są badzo podobne mechanicznie, co było złe w dwójce poprawili
- silnik 1.9 TDI, nie do zajechiania i nie ma DPFu (do tego spalanie jest bardzo ok.)
- po zamontowaniu trzeciego rzędu siedzeń dalej zostaje przyzwoiti bagaznik
- każde siedzenie jest osobne, czyli można je osobno zdjąć czy złożyć. Do tego wyjmowanie siedzenia trwa minutę. To jest naprawdę bardzo przydatne.
- po wyjęciu siedzeń mozna przewozić materiały do 2 m długości i zamkąć bagażnik. czyli kupienien kantówki 2m nie sprawia problemu logistycznego
- Sa wersje (Family) z fotelikami dla dzieci wbudowanymi w siedzenia. Nie posadził bym tam niemowlaka ale dla 6 latka już są ok. Przydaje się jak chcesz kogoś podwieść, Nie trzeba demontować fotelików
- dużo części na rynku i każdy mechanik go umie naprawić
Minusy:
- stosunkowo stara konstrukcja, więc nie ma cudów. Wygląd też nie najnowszy
- śmiesznie sie siedzi z tyłu, bardzo wysoko.
- cierpi na standardowe problemy VW. jak ruszysz blache to będzie o sobie przypominała co jakiś czas.
A dodatkowo mielismy kiedyś jeszcze Renault Traffic dla 9 osob. Auto olbrzymie. W 7 osob z bagażami (w tym lodówka turystyczna i czasami częsci do aut) objazdówke po Europie robiliśmy bez problemu. Ale nie chciałbym mieć takiego auta jako jedynego. Za duże jak dla mnie. Awaryjność ok pomimo że Renault.
Jeden z znajomych ma z kolei 2 Espacy. Estra wygodne i bardzo duże auto. Ale psują się tak, jaką mają opinie (dlatego on ma dwa

). Ale dalej mówi, że nie żałuje zakupu. W obu musiał robić turbiny i w jednym wtryskiwacze.
Może coś Ci pomoże. Jak masz pytanie o Sharana to pytaj.