23 Kwietnia 2026, 07:45:35 czas Polski

Autor Wątek: Samochód 7 osobowy...Toyota verso  (Przeczytany 12655 razy)

Offline Paweł 46

Odp: Samochód 7 osobowy...Toyota verso
« Odpowiedź #45 dnia: 01 Lutego 2016, 04:41:43 czas Polski »
O nie zauważyłem tematu motoryzacyjnego  :)
To ja coś polecę dużego czym robię do 100tyś km rocznie.
Mercedesa Vito 3.0cdi V6 224KM to był mój najlepszy bus jaki miałem do tej pory.
Szybki, wygodny i bezawaryjny. Ale niestety okazało się, że dla moich potrzeb ciut za mały.
Dla tego teraz zmieniłem na VW Generation SIX 2.0 BiTDI 204KM
Tu jest przestrzeń dla ludzi i dla bagażu, a jak potrzeba to i trochę deseczek można przewieść  ;)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 01 Lutego 2016, 08:47:46 czas Polski »
Potwierdzam, Verso nie jest autem dla 7 osob. Mieliśmy taki w firmie i męczyliśmy się w 5 tkę.
Ja moge polecić Sharana/Alhambre/Galaxy (bo mam :) ).
Plusy:
- wersje 1 i 2 są badzo podobne mechanicznie, co było złe w dwójce poprawili
- silnik 1.9 TDI, nie do zajechiania i nie ma DPFu (do tego spalanie jest bardzo ok.)
- po zamontowaniu trzeciego rzędu siedzeń dalej zostaje przyzwoiti bagaznik
- każde siedzenie jest osobne, czyli można je osobno zdjąć czy złożyć. Do tego wyjmowanie siedzenia trwa minutę.  To jest naprawdę bardzo przydatne.
- po wyjęciu siedzeń mozna przewozić materiały do 2 m długości i zamkąć bagażnik. czyli kupienien kantówki 2m nie sprawia problemu logistycznego :)
- Sa wersje (Family) z fotelikami dla dzieci wbudowanymi w siedzenia. Nie posadził bym tam niemowlaka ale dla 6 latka już są ok. Przydaje się jak chcesz kogoś podwieść, Nie trzeba demontować fotelików
- dużo części na rynku i każdy mechanik go umie naprawić

Minusy:
- stosunkowo stara konstrukcja, więc nie ma cudów. Wygląd też nie najnowszy
- śmiesznie sie siedzi z tyłu, bardzo wysoko.
- cierpi na standardowe problemy VW. jak ruszysz blache to będzie o sobie przypominała co jakiś czas.

A dodatkowo mielismy kiedyś jeszcze Renault Traffic dla 9 osob. Auto olbrzymie. W 7 osob z bagażami (w tym lodówka turystyczna i czasami częsci do aut) objazdówke po Europie robiliśmy bez problemu. Ale nie chciałbym mieć takiego auta jako jedynego. Za duże jak dla mnie. Awaryjność ok pomimo że Renault.

Jeden z znajomych ma z kolei 2 Espacy. Estra wygodne i bardzo duże auto. Ale psują się tak, jaką mają opinie (dlatego on ma dwa :D ). Ale dalej mówi, że nie żałuje zakupu. W obu musiał robić turbiny i w jednym wtryskiwacze.

Może coś Ci pomoże. Jak masz pytanie o Sharana to pytaj.

Offline doktor

« Odpowiedź #47 dnia: 01 Lutego 2016, 10:16:23 czas Polski »
Mam  5 dzieci. Jeździłem kilka lat Espaeem z gazem -ponad 10 tys km.  Miejsca duzo.  Siedzenia wyjmowane bez problemu. Karoseria plastikowa (NIE GNIJE). Zawieszenie czasem się psuło ale znowu bez przesady. Części dosyć tanie. Moim zdaniem warte zastanowienia choć nie wiem ile obecnie kosztuje.

Offline Yar0

« Odpowiedź #48 dnia: 01 Lutego 2016, 10:27:34 czas Polski »
Z ktorego roku miales espace i jakim konkretnie silnikiem?

Offline adrian_c

« Odpowiedź #49 dnia: 01 Lutego 2016, 20:28:42 czas Polski »
ja mam espace 1999r 2.0 16v zrobione blisko 60tys już.
Z awarii to układ różnicowy w skrzyni, poza tym to standardowe wymiany eksploatacyjne.

Offline tomasko

« Odpowiedź #50 dnia: 02 Lutego 2016, 13:48:47 czas Polski »
Może coś Ci pomoże. Jak masz pytanie o Sharana to pytaj.
Macie racje Corolla 7 osobowa to pomyłka.
Podoba mi się sharan...jest większy.

Co o nim myślicie?
Jak jestem to jestem , a jak mnie nie ma to mnie nie ma.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 02 Lutego 2016, 13:53:48 czas Polski »
O jaki rocznik pytasz? Ja miałem 2002.  1.9 diesel.  115km. Wersja 6 osobowa.  Po odpowiednim ustawieniu wszystkich trzech rzędów siedzeń, każdy mógł wygodnie podróżować.  Do tego przednie dwa fotele były obracanie o 180 stopni, a środkowe dwa po złożeniu miały funkcje stolika.  Na wycieczce bardzo się nam ta opcja przydała  .  Auto godne polecenia chociaż elementy wykończenia jak to VW, nie powalaly.  Ale ja jestem zdania, że samochód ma jeździć a nie wygladac

^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^

Offline tomasko

« Odpowiedź #52 dnia: 02 Lutego 2016, 21:17:55 czas Polski »
O jaki rocznik pytasz?
Takie coś pomiędzy 2007-2010
Jak jestem to jestem , a jak mnie nie ma to mnie nie ma.

Offline doktor

« Odpowiedź #53 dnia: 06 Lutego 2016, 12:11:42 czas Polski »
Nie pamiętam rocznika ale miła już tę zaokrąglona budę ale jeszcze bez migaczy w lusterkach. Silnik o ile pamiętam 2,2 benzyna (przerobiłem na gaz, który wówczas kosztował 1zł!!)

Offline Grapess

« Odpowiedź #54 dnia: 14 Kwietnia 2017, 21:56:29 czas Polski »
Pewnie już po ptakach i kolega coś kupił ale jakby co to ja polecam Dacia Lody. Nowe w cenie ùżywanego. Mam od trzech lat i jest ok.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 14 Kwietnia 2017, 22:00:44 czas Polski »
To ja polecam VW Ogórka...
Hipisi tym jeździli a teraz jeżdżą ich wnukowie i też jest ok ;D

Offline fiodor

« Odpowiedź #56 dnia: 25 Października 2019, 14:10:01 czas Polski »
Ja mam Citroena C4 Grand picasso 2.0 w gazie 140 km. Jeździmy zazwyczaj w 6 osób i jeszcze zostaje trochę miejsca na bagaże. Plusy silnik idealny do gazu, w miarę dynamiczny, każde siedzenie ustawiane oddzielnie, dużo miejsca. Minusy wkurzające wyświetlanie błędów i awarii, których faktycznie nie ma. Słaba jakość wykończenia. Akumulator wytrzymuje ok 4 lat.