Odświeżę temat.
Mam do wykonania szafkę, w której będą w jednym poziomie cztery szuflady. Będą to szuflady bardzo małe – ich głębokość wyniesie 30 cm, szerokość frontów będzie wynosiła 20,5 cm, zaś wysokość frontów 13 cm, w związku z czym przewiduję dla nich małe obciążenia, powiedzmy max 3-4 kg. Ze względu na wymiary potrzebuję po pierwsze znaleźć jak najbardziej ekonomiczne rozwiązanie (kryte prowadnice odpadają), po drugie jak najwięcej wyszarpać w rozmiarach wewnętrznych szuflad, po trzecie chcę prowadnice których nie widać (na większych szufladach prowadnice montowane z boku „gubią się”, na małych zwracają uwagę). Uff, ale naprodukowałem wstępu…
Znalazłem na stronie Accuride artykuł, w którym napisano, że jest to możliwe, z tym że ich nośność spada wtedy do 25% nośności określonej przez producentów dla prowadnic montowanych klasycznie.
http://www.accuride-europe.com/pl/blog/36/jak-wybra263-prowadnic281-do-monta380u-p322askiego-poziomegoW związku czym zakładam, że kupując prowadnicę o podanej nośności 30 kg, mógłbym zaryzykować montaż poziomy szuflad o wadze do 7,5 kg.
Czy ktoś sprawdzał takie rozwiązanie na małych obciążeniach?