06 Maja 2026, 13:53:06 czas Polski

Autor Wątek: Mechanizm regulacji struga  (Przeczytany 8601 razy)

Offline headu

Mechanizm regulacji struga
« dnia: 31 Stycznia 2016, 17:48:10 czas Polski »
Witam, może macie jakiś pomysł, muszę kupić mechanizm regulacji noża bo chciałbym sam zrobić strug na próbę. Taka śruba jak np w stanleyu premium razem z dwoma waleczkami stalowymi

Offline headu

Odp: Mechanizm regulacji struga
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Stycznia 2016, 18:09:33 czas Polski »
Dokładnie chodzi o coś takiego

Offline Arek15

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Stycznia 2016, 21:15:58 czas Polski »
Tu znajdziesz więcej informacji
http://www.handplane.com/67/the-norris-adjuster/
Jak masz wiertarkę stołową nie powinno być większego problemu z realizacją, robota trochę zegarmistrzowska ale da się zrobić.

Offline def

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lutego 2016, 17:19:16 czas Polski »
,... nie rozumiem Twojego zamiaru, bo na moją amatorską znajomość tematu taki mechanizm do regulacji jaki poszukujesz, można wyjąć z taniego metalowego struga z OLX : już od 10.- złotych. Wykonanie korpusu struga to, jak mi się wydaje, najtrudniejsze wyzwanie. Znalezienie materiału na ostrze i wykonanie tego ostrza, to kolejny bardzo wysoki próg do pokonania. O wartości ręcznego struga decyduje jakość stali ostrza, resztę można jakoś dopracować i od tego zacznij,... Popraw jakiś "złom".

Offline headu

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Lutego 2016, 13:05:35 czas Polski »
Popraw jakiś "złom
dziękuje za pouczenie :)

Offline def

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Lutego 2016, 16:22:08 czas Polski »
Mam nadzieję, że nie odebrałeś mojej wypowiedzi jako złośliwość. Uważam Twój pomysł za bardzo trudny do realizacji(nic nie napisałeś o obranej technologii wykonania ani o możliwościach technicznych którymi dysponujesz). Zacząłem zastanawiać się jak sam zrealizowałbym takie przedwsięzięcie i wyszło mi; materiał na ostrze, mocowanie i regulacja dość nieoczekiwana ale myślę, że przednia i możliwa w warunkach "garażu". Korpus (ślizg) struga to dla mnie rzecz bardzo trudna. Tu "nie wim",....

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Lutego 2016, 20:12:12 czas Polski »
headu - chcesz coś w stylu "infill"?
def - nie strasz chłopaka ;)

Offline headu

« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lutego 2016, 09:03:26 czas Polski »
Mam nadzieję, że nie odebrałeś mojej wypowiedzi jako złośliwość.
Nie, sorry że tak odpowiedziałem ale jak to przeczytałem zażartować chciałem :) nie bierz tego proszę do siebie po prostu czasem coś palne :)

Offline headu

« Odpowiedź #9 dnia: 03 Lutego 2016, 09:19:14 czas Polski »
infill
w zasadzie to jeszcze nie wiem co chce zrobić, wszystko tak naprawdę zależy od dostępnych półproduktów właśnie jak choćby ten gwint podwójny, największy z tym będzie problem. Mam kilku znajomych którzy w zakładach pracy zajmują się precyzyjną obróbką stali, wiem że bez problemu pomogą za symboliczny "kwiatek męski" (0,5l) który ucieszy mnie i obdarowanego :)
Infill - dałbym rade załatwić całe łoże tylko mam na razie problem żeby dowiedzieć się co to za gatunki metalu, jak je będe miał określone to musiałbym ogarnąć jakiś projekt pod obrabiarki jakimi chłopaki dysponują. Znowu jeśli chodzi o nóż to są dostępne dwie opcje 1) ostrze japończyka można dokupić, 2) dobry przyjaciel pracuje w hartowni i już wiele razy gadał że jak potrzebuje coś to spokojnie pierdołę może włożyć do pieca.
Jak już pisałem mechanizm norrisa to największy problem a włąściwie śruba i zastanawiałem się czy wam nie wpadła w oko gdzieś w czymś innym jakiś gwintowany pręt i tuleja na niego, najlepiej na [m]
zewnętrznie można tuleje nagwintować samemu a pokrętła i resztę można w garażu dorobić.

Pytam bo chce poeksperymentować a troche może ręka zadrżeć jeśli będzie trzeba ten mechanizm przerobić a on kosztuje około 300zł za śrubkę.

po przemyśleniach parudniowych zastanawiam się czy z dębu nie zrobić tego struga po prostu, czegoś się nauczę po drodze a potem może coś lepszego uda się zrobić.

Offline headu

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Lutego 2016, 09:20:11 czas Polski »
a właśnie, pisałem i gadałem z dystrybutorem stanleya i nie ma opcji na dokupienie żadnych elementów poza nożem 

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Lutego 2016, 12:17:30 czas Polski »
Sam w ubiegłym roku robiłem i zrobiłem router'a. Facet od Kirschen'a na samym początku poradził mi , żebym najpierw kupił nóż a potem do niego dorabiał korpus i całą resztę. Była to bardzo dobra i cenna rada o czym się "boleśnie" przekonałem ignorując ją.
A więc na bazie własnych doświadczeń sugeruję aby zacząć od noża  ;) :D Jeśli tak miałeś właśnie zrobić to moją radę potraktuj jako potwierdzenie słuszności Twojego postanowienia.
Pozdrawiam

Offline headu

« Odpowiedź #12 dnia: 03 Lutego 2016, 14:23:09 czas Polski »
Właśnie e poniedziałek zamówiłem nóż tani do strugów japońskich i za tydzień ma być więc pozostaje się przygotować tylko, rada cenna bo kusi czasami żeby zacząć wcześniej ;) jak masz jakieś inne rady to dawaj bo każda jest na wagę złota, a może się jeszcze wynikiem pracy pochwalisz ;)

Offline def

« Odpowiedź #13 dnia: 03 Lutego 2016, 15:44:57 czas Polski »
,... i stała się jasność. Nie jesteś tak całkowicie wykonawcą a koordynującym inwestorem (przyjacielskie grzeczności też kosztują, bo nie ma darmowych obiadów). Doświadczam tej formy realizacji tylko w całkowicie obcym mi małomiasteczkowym środowisku. Z tego co napisałeś, Twój zamiar jest dość realny. Gdybyś zdecydował się na wykonanie innowacyjnego prototypu, chętnie wezmę udział

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Lutego 2016, 17:32:28 czas Polski »
jak masz jakieś inne rady to dawaj bo każda jest na wagę złota
Nie mam ich tak znowu dużo :
1. Nie rób stopy z mosiądzu - będzie brudzić drewno nawet jak mosiądz wypolerujesz na "lustro" . Aczkolwiek mosiądz jest bardzo dobry na takie konstrukcje - jest ciężki i łatwo daje się obrabiać
2. Problem brudzenia można ominąć przykręcając do mosiężnego korpusu podeszwę ze zwykłej stali albo kwasówki , blacha od 4 do 6 mm grubości zupełnie wystarczy. Jeżeli korpus zrobisz z dębu to podeszwę też można przykręcić.
3. Staraj się tak zrobić strug aby jego środek ciężkości był usytuowany możliwie jak najniżej i za nożem - przy pchaniu struga najpierw idzie nóż potem środek ciężkości a na końcu ręka pchająca. Taki układ pozwoli na uniknięcie efektu "kangura" przy pracy strugiem.
4.Jeżeli środek ciężkości zrobisz blisko ręki pchającej możesz na próbę zrezygnować z przedniej gałki , lewa ręka będzie opierać się gdzieś w okolicach noża. W razie czego tam musi być troszkę wyżej żeby zmieściły się palce lewej dłoni. Ta uwaga ma sens jeżeli nie chcesz robić wiernej kopii Stanley'a Premium.

a może się jeszcze wynikiem pracy pochwalisz ;)
mówisz i masz  ;) :D
http://forum.domidrewno.pl/sam'y/router-plane-krzywiki-i-katomierz/
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2016, 17:38:07 czas Polski wysłana przez krzysiek »