05 Maja 2026, 19:04:11 czas Polski

Autor Wątek: Co dalej? Szczególnie narzędziowo ale i materiałowo.  (Przeczytany 2685 razy)

Dentarg

• Gość
Co dalej? Szczególnie narzędziowo ale i materiałowo.
« dnia: 01 Lutego 2016, 23:51:38 czas Polski »
Planuję zrobić kilka mebli w najbliższym czasie. Coś już tam zrobiłem (można zobaczyć w galeriach na forum), ale problem mam taki, że nie mam jeszcze elektronarzędzi i wszystko z tego powodu zajmuje 5 razy więcej czasu nić powinno.

Zastanawia mnie w jakiej kolejności powinienem dokupować nowe narzędzia i jakie?

Obecnie mam ręczną pilarkę z marketu (tarcza 190mm), która nie umożliwia cięcia pod kątem 90 st ;). Wiertarko-wkrętarkę Makity oraz szlifierkę oscylacyjną z tarczą 125mm DeWalt.
Także pocięcie materiału z powtarzalnym wymiarem jest nie lada wyzwaniem. Łączenie potem też proste nie jest (najłatwiej mi łączyć na kołki).

Mam zrobić: stojący regalik z otwartymi półkami (to łatwe), być może szafkę pod TV (z szufladami). Stolik kawowy, ale dość wysoki (chciałbym połączenia mortise-tenon). Jakieś szafki zamykane na drzwi, prawdopodobnie biblioteczkę(i).

Na pewno wszystkie blaty, półki i duże powierzchnie będę robić ze sklejki. Oczywiście tam gdzie będzie widać przekrój sklejki będę to zakrywać listwą z litego drewna (coś taniego pewnie sosna). Czyli jeśli listwy to wypadało by mieć pilarkę, która pozwoli ciąć powtarzalny wymiar i powtarzalny kąt 90/45st. Sklejkę mogę zamówić ciętą na wymiar, dlatego myślałem, żeby kupić ukośnicę z posuwem. Nie lubię kupować raczej tanich narzędzi, bo jak się takie kupuje, to potem i tak trzeba kupić to dobre droższe.
Wstępnie myślałem o Metabo kgs 305 M, ale widzę na forum, że metabo nie jest polecane i ma opinię jak chińczyk. W wątku, w którym się przedstawiałem, ktoś wytłumaczył mi, że dokładniejsza będzie jednak pilarka stołowa, bo ukośnica szybko łapie luzy. Trochę do stołowej nie jestem przekonany, bo do cięć poprzecznych zaraz będzie trzeba zrobić sobie sanki, zajmie więcej miejsca niż ukośnica, no i dla mnie to lekko straszne narzędzie (kickback).
Pewnie żeby listwy wyglądały ładnie to przydałaby się frezarka i to najlepiej stołowa. Akurat do frezarki stolik to można sobie zrobić samemu, w tym nie widzę problemu. No i frezarka pomogłaby mi robić połączenia z wpustem (tenon-mortise czy nawet wpusty pod półki jakie w USA robi się dado).
Pytanie czy listwy czołowe wystarczy kleić czy warto je też przybijać, bo wtedy jeszcze trzeba pistolet do gwoździ (i kompresor), ale to chyba jednak nie jest najpotrzebniejsze urządzenie.
Pewnie jeszcze co jakiś czas będę chciał zrobić mamie ramkę do obrazu, więc tutaj też cięcie 45st oraz frezarka, żeby ładnie to wyglądało.
Na pewno muszę też zrobić parę rzeczy z belek 10x5. A to miejsce do suszenia drewna do kominka, a to kompostownik, itp.

Dlatego chciałbym, żeby pilarka oprócz dokładności oferowała możliwość pracy z większym materiałem (czyli 3,5m 10x5).
Wiadomo, że na narzędzia chciałbym wydać jak najmniej, ale też zdaję sobię sprawę, gdzie można sobie włożyć narzędzia chińskie.

Czy ktoś z Was widział lub ma doświadczenie z narzędziami firmy Elektromachinen? Reklamują się jako "niemieckie", kilka dużych hurtowni z elektronarzędziami to sprzedaje. Wypisują informację, że to super sprzęt, ale ceny pasują bardziej do chińczyków. Dedra czy Bass to totalny chłam?

Co do ukośnicy oprócz wymienionego wcześniej metabo rozważałem Makitę 1018L, dobre opinię ma też Bosch GCM 12GDL, ale cena powala.
Piły stołowe w sensownej cenie to Makita MTL100 i niby bosch PTS10 (ten wygląda jak zabawka z plastyku :). Bosch GTS 10 XC wygląda dużo lepiej i ma świetne opinie w necie, ale ceną nie zachęca. Może jest jakiś kompromis między ceną a jakością? W każdej opinii widzę, że Makita ma beznadzieją prowadnicę i bez dorobienia własnej właściwie jest mało precyzyjna.

Chciałbym przede wszystkim przyspieszyć sobie obróbkę drewna, zarówno podczas przygotowywania elementów mebli (czy małych budowli) oraz podczas ich późniejszego łączenia. Dlatego wydaje mi się, że pilarka i frezarka powinny być pierwszymi urządzeniami, które kupie, ale może się mylę?
Pytania do Was: jakie narzędzia na początek? Jakie dokładnie (w sensie ew typu czy modelu), i dlaczego?

Oczywiście marzy mi się też strugarka (grubościówka i wyrówniarka? - jointer), bo jak kupuję drewno to czasem jestem zdziwiony jak można słabo ostrugać materiał ;), ale chyba to/te urządzenia powinny pojawić się w warsztacie dużo później.

Drugi temat, to gdzie można kupić dobry i tani matariał (drewno, sklejkę) w okolicach Bydgoszczy?
Co do sklejki to widzę - http://www.sklejka.pl/, ale nie kupowałem jeszcze i wolałbym wcześniej usłyszeć jakąś opinię. A co do drewna, jakoś szcześcia do struganego czterostronnie ostatnio nie miałem. Może tragiczne nie było, ale nie powiedziałbym też że było dobre, a niektórzy sprzedawcy zbywają mnie jak mówię, że chce kupić np 20m 10x5.

pzdr,

kozio

• Gość
Odp: Co dalej? Szczególnie narzędziowo ale i materiałowo.
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lutego 2016, 20:30:23 czas Polski »
Pytanie czy listwy czołowe wystarczy kleić czy warto je też przybijać, bo wtedy jeszcze trzeba pistolet do gwoździ (i kompresor)
Żeby napić się mleka nie trza kupować krowy...
Kupisz pistolet który będzie Ci potrzebny jak zęby w dupie, a potem będzie leżał.
Ja mam sztyfciarkę Makity af505 i jest ok do takich zadań ale można listwę przykleić i wystarczy.
Jeśli pracujesz na obrobionym wstępnie materiale i płytach to pomyśl nad zagłębiarką...
Skoro lubisz markowe sprzęty to pogoń tę pilarkę i kup coś co spełni Twoje wymagania.
Na dobrej pilarce stołowej zrobisz 90% każdej roboty.

Offline mk1265

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Maja 2016, 22:30:17 czas Polski »
witam
Mam pytanie czy ktoś ma może ukośnice METABO KGS 305 M i mogłby się wypowiedziec na temat precyzji i czy warte jest tych pieniedzy obecnie mam czerwonego meec z juli i chcialbym kupic cos lepszego. Wartko kupić to metabo czy lepiej  zainwestować np w makite LS1216L? Może jakieś inne propozycje

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Maja 2016, 23:31:22 czas Polski »
Na temat Metabo się nie wypowiem bo nie posiadam. Mam za to Makitę . W połączeniu z wózkiem fajny sprzęt . Powtarzalność wymiaru i trzymanie kątów na wysokim poziomie. Tylko zadaj sobie pytanie , czy potrzebujesz ukośnicę z tak dużą średnicą tarczy. Ja zainwestowałem , bo miałem do zrobienia parę rzeczy i potrzebny był sprzęt z dużą tarczą. Natomiast teraz sprzęt nie jest wykorzystywany w 100 % i służy w większości do przycinania "listewek". Ostatnio coraz częściej zastanawiam się nad sprzedażą , bo jak w każdym warsztacie zawsze mało miejsca a klamot dość spory nawet po złożeniu .

Offline marcin6391

« Odpowiedź #4 dnia: 31 Maja 2016, 07:17:22 czas Polski »
witam
Mam pytanie czy ktoś ma może ukośnice METABO KGS 305 M i mogłby się wypowiedziec na temat precyzji i czy warte jest tych pieniedzy obecnie mam czerwonego meec z juli i chcialbym kupic cos lepszego. Wartko kupić to metabo czy lepiej  zainwestować np w makite LS1216L? Może jakieś inne propozycje

Mam metabo kgs 254 m - robi u mnie juz kilka lat. Jestem bardzo zadowolony. Teraz należałoby ją skalibrować , bo się trochę  "porozchodziła" ;-)
Ale polecam !

Offline marek20

« Odpowiedź #5 dnia: 31 Maja 2016, 18:55:57 czas Polski »
Żeby napić się mleka nie trza kupować krowy...
Kupisz pistolet który będzie Ci potrzebny jak zęby w dupie, a potem będzie leżał.
AAaa hahaaaa rozbawiłeś mnie tym teksteem A szczególnie z zębami ;D ;D ;D ;D

Offline mk1265

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Czerwca 2016, 22:55:24 czas Polski »
zadam moze glupie pytanie ale nurtuje mnie od jakiegos czasu. Na mojej starej ukośnicy ogranicznik byl przy kacie 30 stopni a teraz przy ukośnicach granicznik jest przy 31,6 stopnia a pochyl 33.8 dlaczego tak jest?

Offline Henry

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Czerwca 2016, 15:07:23 czas Polski »
To kąty do cięcia profili 52/38 na płasko. Zobacz sobie instrukcję, np:
http://www.sklep.flortech.nazwa.pl/images/Makita_narzedzia/ukosnice/LS1018_inst.pdf
strona 48