04 Czerwca 2026, 12:20:59 czas Polski

Autor Wątek: Olejowanie dekoracyjne  (Przeczytany 3265 razy)

Offline lost66

Olejowanie dekoracyjne
« dnia: 03 Lutego 2016, 22:17:16 czas Polski »
Witam
Nie bardzo wiem, czy to dobry dział ale po wstępnej inwestygacji chyba chodzi o olej :)

Chcę zrobić półkę (dla kota :) ) pod sufitem. Wymyśliłem sobie, że fajnie będzie zrobić o z tarcicy, jakieś drzewo europejskie, żeby koszta nie były kosmiczne. Namiary na skład, gdzie mogę sobie deseczki pooglądać już mam. Nie wybrałem jeszcze konkretnego gatunku bo nie widziałem na oczy tych desek - jak się słoje układają, jakie to twarde jest, jakie grubości itp itd. Będę na miejscu to mi obsługa na pewno poradzi.

I mam w głowie obrazek tej półki. Naturalne słoje pięknie wyciągnięte kolorami, ma bić pięknem drewna. Przechodząc się po wrocławskich sklepach czasami można napotkać meble które są magicznie wykończone. Głównie są to stoły (koszt ~15000zł), drewno egzotyczne, ciekawy projekt i w ogóle ładnie wygląda ale mnie czaruje nie sam mebel ale powierzchnia tego stołu. Wygląda to tak jakby było szlifowane pod mikroskopem, ubytki zaklejone jakąś czarną gumą (co to jest to czarne?), mega cieniutka warstewka czegoś co daje połysk ale nie taki mega połysk tylko taki szlachetny, taki lekko matowy ale tak głęboki, że aż hipnotyzuje.

Ciężko mi wygooglować taki mebelek żeby zaprezentować zdjęcie o co mi chodzi ale szwędając się po jednym z wrocławskich sklepów natknąłem się na coś podobnego i to akurat jest w Internecie. http://heartofwood.pl/kuchnia/5-deska-do-serwowania-krojenia-akacja.html - autor pisze, że jest to drewno olejowane. Mam w kuchni blat z orzecha, olejowałem go 4 razy jedynym olejem jakim byłem w stanie dostać w sklepach czyli v3v i powierzchnia jest tak niedoskonała, że w ogóle mi się nie podoba i w ogóle nie przypomina tej która jest na załączonym obrazku. Gładząc ręką mój blat czuję włoski, chropowatości a i są miejsca gdzie np widzę kółeczko jakby lekko tłuste po talerzu i nie mogę się tego pozbyć. Paskudna sytuacja. Deska na załączonym obrazku jest wykończona prześlicznie.

Drodzy użytkownicy, zatem można tak pięknie wykończyć drewno żeby wyglądało jak na tym obrazku ? Czy graniczy to z cudem bo autor użył swoich mieszanek i 20 lat doświadczenia plus 10h pracy czy jestem w stanie coś takiego w domu metodą chałupniczą zrobić? Czy twardość drewna, gatunek ma tutaj znaczenie ? Nie chodzi mi o wygląd/słojowatość ale o samą powierzchnię, ten połysk, ten szlachetny wygląd.

Nie chcę tej półki spartolić i zrobić tak jak blat który zupełnie mi nie wyszedł - a wiem, że olejowanie dość łatwe jest - na profilu did na yt jest sporo jak i cała reszta yt dość mocno opisuje generalnie podobny sposób olejowania. Ale efekt nie ten jednak.

Offline Rizer

Odp: Olejowanie dekoracyjne
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lutego 2016, 23:54:59 czas Polski »
Pięknie określiłeś piękno drewna :) Ja uzyskuję efekt podobny do tego co opisałeś tak:
-powierzchnię drewna szlifuję conajmniej dwoma różnymi gradacjami papieru ściernego (np. 80 i 180)  /  powierzchnię drewna strugam strugiem ręcznym
-woduję powierzchnię drewna
-jeszcze raz szlifuję teraz tylko tym drobniejszym papierem ściernym
-wcieram olej
-wcieram olej drugi raz
-przecieram leciuteńko drobniusim papierem ściernym (np. 240)
-wcieram ostatnią warstwę oleju
I to na tyle. Drewno wychodzi gładziutkie, nieśmiało połyskujące, a rysunek drewna jest pięknie wyeksponowany. To jest moja najulubieńsza czynność w stolarstwie :)
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline lost66

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lutego 2016, 13:57:54 czas Polski »
Coś takiego podobnego mi chodzi, o taką magię wykończenia :

Najbliżej chyba tutaj tą magie widać, taki efekt polerowanego kamienia:

Offline Nol

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lutego 2016, 13:55:15 czas Polski »
Patrząc na powyższe zdjęcia stawiam na wiele cienkich warstw lakieru nanoszonych pistoletem, zakończonych polerowaniem. Na YouTube jest trochę filmów przedstawiających powstawanie takich produktów (oczywiście głównie obcojęzycznych).

Do zrobienia półki dla kota w podobny sposób nie potrzebujesz profesjonalnej lakierni, ale zadałbym sobie najpierw fundamentalne pytanie - czy półkę dla kota warto tak wykańczać?

Offline Rizer

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lutego 2016, 15:44:35 czas Polski »
Jak na pierwszym zdjęciu to faktycznie jak lakier wygląda. Przedtem poszła  jakaś bejca, czy coś podobnego co barwi / uwidacznia słoje drewna.
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline lost66

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lutego 2016, 21:53:16 czas Polski »
Te zdjęcia to tylko poglądowe są. Przedstawiają mniej więcej jak to wygląda. Ciężko mi słowami to opisać :) Kolega użył sformułowania "efekt kamienia" i chyba trafił z tym porównaniem. Deska ma wyglądać jak taki wypolerowany kamień.

Na yt oglądam sporo filmików "liquid glass" czyli lakier epoksydowy. Ładnie to wygląda i w sumie jakby położyć coś takiego pistoletem, cieniusieńką warstewkę kilka razy to będzie chyba to.

Drążę temat w Internecie, może w końcu uda mi się coś znaleźć :)

Offline lost66

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lutego 2016, 22:32:15 czas Polski »
Olejem też da się uzyskać fajny efekt
:)