28 Czerwca 2026, 05:47:36 czas Polski

Autor Wątek: Mały problem z dłutami Narex  (Przeczytany 11373 razy)

krzysiek

• Gość
Mały problem z dłutami Narex
« dnia: 05 Lutego 2016, 11:19:26 czas Polski »
Już w drugim dłucie Narex'a przekrzywia mi się rękojeść przy pobijaniu. Skrzywienie niewielkie ,ale widoczne i jedną stroną dłuto szybciej wchodzi. Pękają mi też mosiężne skuwki.
Nie wiem może krzywo uderzam , nie centralnie w rękojeść , albo fabrycznie nie były one dopchnięte. ???
Do pobijania używam zwykłego młotka z czarnej gumy .
W czym jest problem , może ktoś wie.  :(

Offline sajo

Odp: Mały problem z dłutami Narex
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lutego 2016, 11:24:40 czas Polski »
zdjęcie.

Offline gołąb

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lutego 2016, 11:43:05 czas Polski »
Do pobijania używam zwykłego młotka z czarnej gumy
Używa sie drewnianych lub metalowych.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lutego 2016, 12:27:56 czas Polski »
Powinienem zacząć od zdjęć rzeczywiście. Przepraszam i naprawiam błąd.

Offline Jureq

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lutego 2016, 12:41:27 czas Polski »
moim zdaniem to wina przyłożonej siły - powinieneś zmienić dłuta na takie które służą do pobijania czyli SUPER LINE PROFI a nie tylko "są przystosowane"
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lutego 2016, 12:51:17 czas Polski »
Aż poszedłem obejrzeć swoje Narexy - wszystko w porządku, używam ich dość często, pobijam młotkiem drewnianym, tak że nie wiem w czym  rzecz - może trzeba zapytać producenta?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lutego 2016, 13:20:49 czas Polski »
Zdaje się jednak ,że do połączeń czopowych powinienem zaopatrzyć się w dłuta HD. Tym 12 mm zrobiłem cztery wybrania na głębokość około 18 mm i długości 30 mm i pokrzywiło się. Dłuta mam ostre .To był pierwszy raz kiedy w taki sposób użyłem tego dłuta. Tym małym robiłem widełki w dębinie, kilka sztuk.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lutego 2016, 14:19:57 czas Polski »
może trzeba zapytać producenta?
Popieram. Ewentualnie dystrybutora na Polskę.
Przy okazji okaże się, jakie jest podejście firmy do klienta. Obyśmy się nie zawiedli.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lutego 2016, 14:41:31 czas Polski »
Wyślę mail'a ze zdjęciami do Narex-u. Problem tylko taki ,że dłuta te to prezent od Córki kupiony w Polsce no i oczywiście nie ma dowodu zakupu.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lutego 2016, 15:02:40 czas Polski »
albo fabrycznie nie były one dopchnięte

Do tego, może dodać  że drewno lekko zwilgotniało i się zrobił lekki klin i rozsadziło :-\
Ale głowy nie dam, tak mi się pomyślało bo w sezonie zimowym wszystko w warsztacie wilgotnieje.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Lutego 2016, 15:25:44 czas Polski »
Masz rację Krzychu , u nas od dwóch miesięcy właściwie pada cały czas z krótkimi parogodzinnymi przerwami. Nie jest to jakiś ulewny deszcz ,ale woda ciągle wisi w powietrzu. Dlatego też w mail'u do Narex-u odpuściłem ten problem , natomiast pozostaje sprawa skrzywień. Dłuta są ostre nawet powiedziałbym bardzo ostre , uderzenia młotkiem gumowym wyważone i ostrożne.
Na razie wysłałem mail'a ze zdjęciami do Narex-u zobaczymy co odpiszą. ???

Offline krzyś48

« Odpowiedź #11 dnia: 05 Lutego 2016, 15:54:52 czas Polski »
uderzenia młotkiem gumowym wyważone i ostrożne
I tu może być problem :P
Nie wiem jak wytłumaczyć o co mi chodzi ::) ale przypomina mi to tłuczenie betonu(taki recykling betonu na drobno w celu wtórnego wykorzystania :o   ) właśnie gumowym młotkiem-możliwe ale....
Ja używałbym pobijaka drewnianego (chłopaki ostatnio fajne zrobili),bo metalowym to zdewastowałem tatowe dłutka :-[
Ale to jak byłem piękny i młody ;D
,,Trza'' ponaprawiać tylko kiedy.
Tak że dłutko jest dla nas ,a nie my dla dłutka,używać niech nosi ślady używalności ;)
Pozdrawiam i sorry za wywody :D

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Lutego 2016, 16:15:45 czas Polski »
W mail'u do Narex-u napisałem ,że używam młotka gumowego. Muszę czekać do poniedziałku najwcześniej. Dam znać jaka będzie odpowiedź. Nie sądzę ,żeby to był problem gumowego młotka , jak dłuto jest ostre to do niewielkich wybrań ( płytkich ) wystarczy uderzenie wewnętrzną stroną dłoni. Był już kiedyś wątek opisujący problem z Narex-ami - ostrze zawijało się na dębinie - reklamacja została bez szemrania uznana. W moim wypadku przypuszczam ,ze szyjka jest za miękka i na niej dłuto się zagina. Może znowu coś nie poszło tak jak potrzeba w hartowaniu. Nie chodzi mi o to ,że powinna być ona zahartowana ( tego nie jestem pewny ), ale jest po prostu za miękka , no ale to są moje przypuszczenia , czekam na odzew z Narex-u.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Lutego 2016, 20:57:55 czas Polski »
Nie sądzę ,żeby to był problem gumowego młotka ,

Nie daj sobie wmówić tej bajki. Dłuto źle zrobione i tyle ,

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lutego 2016, 00:47:50 czas Polski »
Mam nadzieję ,że taka też będzie konkluzja w Narex'ie.