Stawiam altanę 8 boczną i mam pewien dylemat jak zestawić ze sobą krokwie oraz jak osadowić je na słupach.
Każdy słup musi być połączony ze sobą belką więc jak je osadzić na słupach i połączyć? Tutaj widzę, ze są jakby dwie deski na zakład. Krokwie są potem do tych belek przykręcone śrubami.

Ale chyba wolałbym, nie zacinać krokwi pod belki tylko, osadzić je na jakichś łącznikach ciesielskich lub sobie samemu wykonać w kształcę np. U i skręcić kształtownik do belki a do kształtownika krokwię.
Tutaj ktoś np. tak rozwiązał sprawę i mamy połączenie belki na zasadzie metalowego profilu, który spina i belkę i krokwię, ale u mnie słupy będą 13x13, krokwie więc nie może być taka gruba także muszę obmyśleć inny kształtownik gdybym chciał metalem to spiąć i słup i belkę i krokwię. P.S. tylko nie klikać w play bo i tak nie pójdzie ;-)

Połączenie krokwi w szczycie chcę wykonać poprzez wykonanie metalowego ośmioboku z wypustami na krokwie (8-boczny profil).

Na sam szczyt chcę dać dodatkowe takie wypuszczenie dodatkowego 8-boku. Mam zamiar dołożyć po prostu krokwie podnosząc szczyt i w ten sposób zakończyć zwieńczeniem jak tutaj.

Deskowanie mam zamiar wykonać w oparciu o boazerię 9/1.0, 9/1.5. Tak będzie najłatwiej i najszybciej chyba. Potem na to gont.

Myślałem o blachodachówce z posypką, ale trochę więcej pracy z tym i drożej wyjdzie, a gont będzie OK.
Ktoś podpowie jak poskładać taką konstrukcję dachu altanki bo generalnie dach jest dla mnie zagawozdką. Jak to wykonać aby było sprawnie i solidnie.