04 Maja 2026, 07:20:09 czas Polski

Autor Wątek: Łączenie konstrukcji ciesielskiej - altana  (Przeczytany 7263 razy)

Offline aresik

Łączenie konstrukcji ciesielskiej - altana
« dnia: 11 Lutego 2016, 16:58:56 czas Polski »
Stawiam altanę 8 boczną i mam pewien dylemat jak zestawić ze sobą krokwie oraz jak osadowić je na słupach.
Każdy słup musi być połączony ze sobą belką więc jak je osadzić na słupach i połączyć? Tutaj widzę, ze są jakby dwie deski na zakład. Krokwie są potem do tych belek przykręcone śrubami.

Ale chyba wolałbym, nie zacinać krokwi pod belki tylko, osadzić je na jakichś łącznikach ciesielskich lub sobie samemu wykonać w kształcę np. U i skręcić kształtownik do belki a do kształtownika krokwię.

Tutaj ktoś np. tak rozwiązał sprawę i mamy połączenie belki na zasadzie metalowego profilu, który spina i belkę i krokwię, ale u mnie słupy będą 13x13, krokwie więc nie może być taka gruba także muszę obmyśleć inny kształtownik gdybym chciał metalem to spiąć i słup i belkę i krokwię. P.S. tylko nie klikać w play bo i tak nie pójdzie ;-)

Połączenie krokwi w szczycie chcę wykonać poprzez wykonanie metalowego ośmioboku z wypustami na krokwie (8-boczny profil).

Na sam szczyt chcę dać dodatkowe takie wypuszczenie dodatkowego 8-boku. Mam zamiar dołożyć po prostu krokwie podnosząc szczyt i w ten sposób zakończyć zwieńczeniem jak tutaj.

Deskowanie mam zamiar wykonać w oparciu o boazerię 9/1.0, 9/1.5. Tak będzie najłatwiej i najszybciej chyba. Potem na to gont.

Myślałem o blachodachówce z posypką, ale trochę więcej pracy z tym i drożej wyjdzie, a gont będzie OK.

Ktoś podpowie jak poskładać taką konstrukcję dachu altanki bo generalnie dach jest dla mnie zagawozdką. Jak to wykonać aby było sprawnie i solidnie.

Offline Rizer

Odp: Łączenie konstrukcji ciesielskiej - altana
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lutego 2016, 19:31:11 czas Polski »
W słupach czopy które wchodzą w wpusty w belkach. Same belki nad słupem połączone ze sobą na zakładkę (przez którą przechodzi wyżej wspomniany czop). Jak nie chcesz zacinać krokwi to możesz dokręcić do nich tzw. siodło. Same krokwie wtedy przykręć wkrętami do belek. Ten element spinający krokwie w szczycie zastąpiłbym drewnianym ośmiokątnym klockiem w którym byłyby gniazda pod krokwie.

PS: Żaden wkręt nie trzyma tak dobrze jak właściwe połączenie ciesielskie...
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2016, 19:33:21 czas Polski wysłana przez Rizer »
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline aresik2

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Maja 2017, 23:23:47 czas Polski »
Ponad rok temu zastanawiałem się co i jak pospinać, aby powstała altanka ogrodowa. Dla upamiętnienia i dla potomnych, że jak się chce wrzucam efekt swojej pracy, altanka powstała rok temu.
Plac wtedy nie był jeszcze zagospodarowany z racji, że był kopany staw, roboty więc mały rozgardiasz jest na zdjęciu, ale to było rok temu teraz jest inaczej, jednak altanka wygląda właśnie tak.
Widok z altany rozciąga się na pola, łąki i lasy więc jest gdzie odpoczywać. Zachęcam każdego kto ma działkę myśli o takiej konstrukcji spiąć siły i zrobić w czasie letnich upałów taki drewniany domek przydaje się szczególnie ;-)

Pozdrawiam

p.s. piszę spod innego loginu, ale stary mi przepadł ;-D

Offline krzyś48

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Maja 2017, 11:53:40 czas Polski »
p.s. piszę spod innego loginu, ale stary mi przepadł ;-D
Na pewno się nie przedstawiłeś w odpowiednim dziale ???
http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/