20 Czerwca 2026, 22:47:26 czas Polski

Autor Wątek: Orzech włoski - jak wybrać tarcicę na meble?  (Przeczytany 6020 razy)

Offline Cho

Orzech włoski - jak wybrać tarcicę na meble?
« dnia: 12 Lutego 2016, 22:11:57 czas Polski »
Witam,
 zdobywam pierwsze doświadczenia z orzechem włoskim. Niestety ogólny brak większego doświadczenia w wyborze wartościowej tarcicy zdecydowanie utrudnia zakupy w składach drewna.
Meble miałyby się składać z klejonych elementów, ale możliwie dość szerokich. Na testy pójdzie prosty niezbyt duży stolik kawowy (blat przechodzący w całej swojej krótszej krawędzi w pełne nogi).
Na co powinno się zwracać uwagę przy zakupie orzecha włoskiego (i ogólnie tarcicy)?

Mam kilka pytań odnośnie dzisiejszego nabytku za 120 zł - wycena to też jak dla jelenia :)

Zdjęcie nr 1. -> ciemny warkocz - prawdopodobnie po gałęzi (z boku jest okrągła dziura) czy jest to mankament czy zaleta. Wizualnie jak dla mnie nie wygląda źle tylko czy taki element w przyszłości nie będzie w meblu żył swoim życiem?

Zdjęcie nr 2 i 4 - sęki w jaki sposób najlepiej je zabezpieczyć, żeby jednocześnie można je bardzo ładnie/dekoracyjnie wykończyć? Żywica bezbarwna czy coś innego ? Przed zalaniem sęk czy korę należy wydłubać czy zalewa się całość? Na zdjęciu numer 4 jest także szczelina 10 cm i szerokość 1 cm - ten element też można zalać jakimś środkiem czy przy rozcinaniu należy go minąć i stracić część materiału?

Na zdjęciu nr 3 - z drugiej strony (gorszej) mam przez całą długość taki spróchniały rowek na około 1,5 cm? Zauważyłem żę uroda tego gatunku drewna nie idzie w parze z czystymi, bezsęcznymi, harmonijnymi wielokolorowymi obrazkami bez ubytków i pęknięć. Czy ten rowek to po prostu słabszy foszt czy w przypadku orzecha jest to powszechne i często zdarzają się puste przestrzenie w środku drzewa?

Zdjęcie nr 5 - prawdopodobnie przy korzeniu foszt pękł w kilku miejscach. Ten element należy odciąć czy można jakość wzmocnić pęknięcie i wypełnić szczelinę wspomnianą żywicą lub czymś innym ? Czy pęknięcie w tym miejscu będzie postępować?

JAkim drewnem jest orzech jeśli chodzi o skłonności do wypaczeń/ skręcania/ pękania? Ma duże skłonności czy z racji dość dużej twardości idącej pewnie z dużą gęstością nie jest bardzo podatny na warunki zewnętrzne. Czy może sam w sobie ze względu na bardzo wymyślny rysunek ma skłonności do skręcania się?

Offline hycel

Odp: Orzech włoski - jak wybrać tarcicę na meble?
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lutego 2016, 22:44:24 czas Polski »
Witam .
 Zdobyć dobrej jakości tarcice  Orzecha Włoskiego jest niezwykle
trudno . W naszej strefie klimatycznej ma on wiele skaż .
O wiele lepiej jest z Orzechem Amerykańskim .
Myślę ,ze jak na początek wziąłeś sobie trudny materiał .
Jak go ,,robić" ? .Wszystko zależy od tego ,co chcesz uzyskać .
Ja robię tak ,ze usuwam wszystkie sękate ,spróchniałe i inne
nie mile widziane elementy i to co zostanie ,w miarę estetycznie
składam i sklejam .Jeżeli pozostaną jakieś ubytki (a zawsze zostają)
to szpachluję . Proszę pamiętać ,ze szpachle stosuję się w kolorze
sęku danego gatunku drewna
 Pozdrawiam

Offline sajo

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lutego 2016, 22:47:05 czas Polski »
pęknięcia to okazja na wstawki "motylkowe". Jaka wilgotność?
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2016, 22:48:56 czas Polski wysłana przez sajo »

Offline Cho

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lutego 2016, 23:22:13 czas Polski »
Fajny stolik - cały jest z jednego  szerokiego elementu ? To jest też orzech ?
Motylki nie są złe, ale w tym projekcie wolałbym ich nie używać. Już nie wspominając, że nigdy ich nie robiłem :P
Czy motylki to konieczność ? Jak będę kleił (domino + klej) nogi tak jak na Twoim stoliku to chyba one powinny też ustabilizować możliwość pęknięcia.
Wilgotności nie sprawdzałem - firma niby porządna. Po sezonowaniu i suszeniu. Napewno poniżej 10%.

Offline Cho

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lutego 2016, 23:25:53 czas Polski »
Witam .
 Zdobyć dobrej jakości tarcice  Orzecha Włoskiego jest niezwykle
trudno . W naszej strefie klimatycznej ma on wiele skaż .
O wiele lepiej jest z Orzechem Amerykańskim .
Myślę ,ze jak na początek wziąłeś sobie trudny materiał .
Jak go ,,robić" ? .Wszystko zależy od tego ,co chcesz uzyskać .
Ja robię tak ,ze usuwam wszystkie sękate ,spróchniałe i inne
nie mile widziane elementy i to co zostanie ,w miarę estetycznie
składam i sklejam .Jeżeli pozostaną jakieś ubytki (a zawsze zostają)
to szpachluję . Proszę pamiętać ,ze szpachle stosuję się w kolorze
sęku danego gatunku drewna
 Pozdrawiam

Też wolałem orzech amerykański bo to on mnie zainspirował, ale na miejscu mam orzech włoski. O amerykańskim tu nikt nie słyszał :P Przynajmniej jeszcze na niego nie trafiłem.
Amerykański jest bardziej czerwony ?

Offline Tomek

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Marca 2017, 20:22:55 czas Polski »
witam
z orzechem jest taki problem że nie znajdziesz dwóch identycznych desek każda kłoda jest inna mam mały tartak i przecieram również orzecha deska którą Ci sprzedali jest raczej kiepska zwłaszcza że zaczęła już butwieć to jest jeden z mankamentów orzecha że bardzo często jest pusty w środku wtedy wykrawasz z niego co się da ogólnie jeśli chcesz się bawić z orzechem to najlepiej szukaj całych kłód i oddaj do tartaku żeby Ci przetarli tak będziesz miał dużo i tanio

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Marca 2017, 21:32:24 czas Polski »
z orzechem jest taki problem że nie znajdziesz dwóch identycznych desek każda kłoda jest inna

A  po za orzechem  ,  jest to  możliwe ? ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Marca 2017, 21:35:40 czas Polski »
Jest - BDO   ;)

Offline andrzejewskim

« Odpowiedź #8 dnia: 16 Marca 2017, 14:35:38 czas Polski »
Wlasnie mialem ten sam problem z orzechem - kazda decha od innej parady jakby, dodatkowo szukalem certyfikowanego drewna. Zastanawialem sie jak uzyskać certyfikat fsc dla tych desek bo klient docelowy mocno wymagajacy z niemiec. I spoto sie nalatałem po mniejszych zakładach stolarskich i dostawcach drewna, ale wszedzie co innego.
Ale ten mebel imponujacy - moze i na bogato wyjdzie z cena ale efekt naprawde imponujacy :)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Marca 2017, 14:45:58 czas Polski »
kolego @andrzejewskim na razie jesteś namolnym trollem bez przedstawienia się ale to pewnie dlatego, że zrobiłeś już co miałeś zrobić (reklama) i więcej Cię tu nie zobaczymy.
Jeśli jednak chcesz zostać masz szanse się zrehabilitować i dopełnić formalności zgodnych z regulaminem.