23 Czerwca 2026, 20:12:53 czas Polski

Autor Wątek: Czym pokryć łóżko? Lakier bezbarwny mat?  (Przeczytany 3963 razy)

Offline Stasiek

Czym pokryć łóżko? Lakier bezbarwny mat?
« dnia: 14 Lutego 2016, 17:55:23 czas Polski »
Cześć, zrobiłem łoże małżeńskie. Materiał to deski cięte u znajomego stolarza z moich kantowek z sosny i świerku.
Deski wyheblowane i po grubosciowce. Planuje wyszlifowac szlifierka mimosrodowa papierem gradacji 60, później 80.
Planuje pomalować lakierem bezbarwnym matowym, jak to później będzie wyglądać, czy brud i kurz nie będzie łatwiej osiadal na macie? Niestety to pomysł nie mój, lecz mojej drugiej połówki. Jakiej firmy lakier jest wart polecenia? Dziękuję i pozdrawiam.

Offline Wojtek Ś

Odp: Czym pokryć łóżko? Lakier bezbarwny mat?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lutego 2016, 17:56:59 czas Polski »
Stasiek zapraszam do pierwszego działu, później będziemy gadać :)
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lutego 2016, 18:42:04 czas Polski »
"dzial pierwszy" - cieszy mnie, ze nazwa sie przyjela :D
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lutego 2016, 18:52:25 czas Polski »
Co do lakieru  to Ci nie pomogę ale gradacja papieru za niska, zostaną rysy na drewnie.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lutego 2016, 18:58:52 czas Polski »
no słuchaj seba dobrze prawi, papier to masz za gruby. Zacznij od 80 później 120,180 i ja kończe na 240 :)
Lakier weź jakiś akrylowy najlepsze jakich używałem v33 :)
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline Stasiek

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lutego 2016, 20:38:18 czas Polski »
Hm.. dziękuję za szybki odzew. A czy miał ktoś z was styczność z lakierem bezbarwnym matowym?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Lutego 2016, 21:36:56 czas Polski »
Wg mnie mat czy połysk kurz osiada podobnie (choć zapewne nie tak samo?). Może to ma znaczenie jak ktoś sprząta raz na rok.
Osobiście nie lubię połysku - widać każdy "syfek" no i błyszczy się jak psu jajca ;D

Offline Stasiek

« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lutego 2016, 21:58:13 czas Polski »
A czy mógłby ktoś polecić jakiej firmy kupić lakier bezbarwny matowy? Czy ktoś ma zdjęcia jak wygląda powierzchnia po malowaniu matem, albo polmatem? Nie miałem nigdy doświadczenia z matami.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #8 dnia: 14 Lutego 2016, 23:47:07 czas Polski »
To jak mat to moze lepiej wosk lub olej?

Offline Stasiek

« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lutego 2016, 23:54:23 czas Polski »
Proszę o zdjęcia jak wygląda surowa deska po nałożeniu wosku lub oleju oraz orientacyjne koszty i czy jest sens wykonywać taki zabieg na desce sosnowej i swierkowej. Czy to nie będzie skórka za wyprawkę?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Lutego 2016, 00:13:08 czas Polski »
Hm... Nie wiem, czy ktoś ma fotki sosny po wosku czy oleju - szczerze wątpię.
Dla mnie wadą takiego wykończenia jest konieczność jego odnawiania co jakiś czas. Rekompensuje to efekt - nieporównywalnie fajniejszy w dotyku. Pytanie tylko czy z tego powodu warto tak wykańczać całe łóżko (którego większość elementów nie będzie bezpośrednio widoczna). Mimo wszystko poszedłbym w lakier - jest bezpieczniejszy. Do tego nie wiem jak zachowuje się sosna i świerk przy woskowaniu czy olejowaniu.
Podsumowując - dla mnie sensu nie ma.
Myślę, że jeśli zdecydujesz się na lakier to prawdopodobnie będziesz go nakładał pędzlem a nie natryskowo. Ze względu na małżonkę i jej ew. utyskiwania "że śmierdzi" wybrałbym jakiś wodny, może być nawet szybkoschnący. Zalety - nie śmierdzi "chemią" (ew. lekko "grzybami"), jest bezpieczny dla zdrowia (często ma certyfikat dopuszczający do lakierowania wyrobów dla dzieci) itp.
Spróbuj trochę poszperać samodzielnie. W marketach są wystawki na których większość bejc i lakierów jest wymalowana na sklejce lub właśnie sośnie. Pogadaj ze sprzedawcami, poszukaj w necie - to Ci sporo rozjaśni w głowie.
I pamiętaj, że łóżko choć ważne i z którego jesteś bardzo dumny to jednak nie stół w salonie a i drewno z którego je wykonałeś też nie należy do najładniej usłojonych (chyba, że lubicie taki "dizajn").

Offline Stasiek

« Odpowiedź #11 dnia: 15 Lutego 2016, 00:33:57 czas Polski »
Poczytałem troszkę i wnioski takie same jak kolega wyżej. Zostajemy przy dobrym lakierze bezbarwnym matowym.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Lutego 2016, 10:01:47 czas Polski »
. Do tego nie wiem jak zachowuje się sosna i świerk przy woskowaniu czy olejowaniu.

Wygląda  bardzo ładnie .
kiedyś robiłem to tak
-wodowanie
-bejca spirytusowa
-shelak w płynie ( Shellak Sading Sealer Clear )
-wosk bezbarwny lub w kolorze -( Brivax )

lakier można   akrylowy  np  Bony - półmat , mat 

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Lutego 2016, 10:17:26 czas Polski »
Ja łóżeczko sosnowe  dla córeczki pomalowałem Domaluxem Matem do parkietu bodajże (czerwone opakowanie) i położyłem 2 warstwy i efekt super. Podkład Capon 4 warstwy.

Offline Henry

« Odpowiedź #14 dnia: 15 Lutego 2016, 12:14:09 czas Polski »
Ja szafeczki sosnowe bejcowane, na biurko pociągnąłem akrylowym Vidaronem bezbarwnym "jedwabisty połysk". W OBI mają małe puszki - kup i wypróbuj (można malować w domu bo nie śmierdzi). Bez podkładu to jednej warstwy prawie nie widać bo wsiąka, dopiero druga nadaje połysk, a przy trzeciej to już widać że jest lakierowane.
Malowałem nim boki i górę:
http://www.pbase.com/hfoto/image/161417125/original.jpg

Pomalowałem nim też podstawkę pod ekspres do kawy. Wycieram gąbką i płuczę pod prysznicem - wszystkie plamy po kawie schodzą.