27 Kwietnia 2026, 12:33:12 czas Polski

Autor Wątek: frezy  (Przeczytany 4551 razy)

Offline Mag84

frezy
« dnia: 17 Lutego 2016, 17:02:33 czas Polski »
Witam :) Zapytanie do Panów ( i Pań) :) jestem szczęśliwym posiadaczem frezarki górnowrzecionowej LEX (takie tanie do zabawy ale jak dla mnie do moich zabaw na razie jest ok). Oczywiście nie wiem w jaki sposób producent jest w stanie wycisnąć z tego głębokość zagłębienia 50 mm (a chyba tyle było), niemniej pytanie:

Potrzebuję frezu długiego, który pozwoliłby mi na robienie czopów itp. Przy czym czopy nie będą za duże więc i frez nie musi być szeroki. niestety ale nie za bardzo wiem jakich mam szukać - palcowe, .......... Wybór jest ogromny. Fi 6 lub 8, ale nie mam bladego pojęcia jakie parametry mieć powinien ....

Może macie jakąś bazę stron www gdzie mógłbym na ten temat ewentualnie poczytać. Nie oczekuję że ktoś poda mi na tacy link do frezu (choć nie obrażę się) bo mogę poszukać sobie tylko potrzebuję jakiejś strony z wiedzą elementarną !

Offline futrzak

Odp: frezy
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lutego 2016, 18:01:00 czas Polski »
Zobacz na frezy firmy Globus, niektore premium mają mozliwosc wiercenia.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lutego 2016, 19:14:15 czas Polski »
Szukaj frezów spiralnych 3-ostrzowych prawych pozytywnych. lepiej 8mm niż 6mm

Offline piotrek123

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lutego 2016, 20:58:12 czas Polski »
http://www.kammar24.pl/frezy-do-rowkow-wpustowych-z-ostrzem-czolowym-c-1_213_214_2593.html

Zobacz na frezy Globusa na oficjalnej stronie albo w moim linku. Może z frezów Luna coś wybierzesz - mają często rozmiar mocowania 8mm. Jak potrzebujesz coś z wyższej półki to poszukaj CMT lub Freud na stronach polskich dystrybutorów.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Marca 2016, 08:09:04 czas Polski »
Jeśli do zabawy, to freud może wydać się za drogi ;).

Możesz sprawdzić: http://www.makita.pl/frezowanie-219.html, można spokojnie kupić taniej na rynku niż sugerują ceny w katalogu.

W niedzielę dla zabawy zrobiłem pierwsze w życiu udane połączenia wpust-czop za pomocą zwykłego palcowego frezu 12mm, ale lepiej mieć frez spiralny (wiercący) lub taki jakie ma w ofercie freud z 3 dodatkowym nożem wiercącym.

Jednak w sośnie zwykły palcowy wiercił jak ta lala.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Marca 2016, 08:11:52 czas Polski »
Aha, nie kupowałbym tanich frezów z marketów. Widziałem ostatnio w na żywo takie cuda w Castoramie. Bałbym się gdyby coś takiego wirowało blisko mnie z prędkością 22000 RPM :).

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Marca 2016, 08:42:32 czas Polski »
Na stronie narzędzia.pl można trafić ten makity za kilka złotych.

Offline agema

« Odpowiedź #7 dnia: 08 Marca 2016, 12:21:56 czas Polski »
Panowie, potrzebuje prostych (palcowych?)  frezów o średnicy roboczej od 10 do 20 =mm z możliwością wwiercania się w materiał.
Spiralne chyba odpadają, z tego co widziałem to średnica trzpienia=średnicy frezowania.Mam dwie frezarki, Makitę tę małą Rx coś tam, i większą Graphite i najzwyklejsze frezy proste,jakieś tanie, nie dają rady...Czy  np.CMT mające w nazwie właśnie wwiercanie coś pomogą ?
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2016, 12:24:45 czas Polski wysłana przez agema »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Marca 2016, 13:11:49 czas Polski »
CMT to dobre frezy. Nie wiem co dokladnie robisz ale w ciemno powiem, ze dadza rade.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Marca 2016, 13:35:08 czas Polski »
Jeżeli chcesz najpierw wwiercić się w materiał a potem go frezować to jest jeszcze coś takiego jak wiertła frezującehttp://www.kammar24.pl/wolfcraft-wiertlo-frezujace-hss-6x90mm-p-6034.html Raczej czegoś takiego z frezarką bym nie używał z wiertarką nieraz używam w celu poszerzenia jakiegoś tam otworu. Zresztą nie wiem do czego zmierzasz za bardzo bo piszesz że materiał gruby a frez wąski aby był. Wrzuć jakiś obrazek link będzie nam łatwiej Ci pomóc. Ja do czopowania wysokiego materiału wykorzystał bym raczej pilarkę tarczową i zrobił odpowiedni przyrząd do wczepów.

Offline Henry

« Odpowiedź #10 dnia: 08 Marca 2016, 13:35:41 czas Polski »
Robiłem ostatnio wpusty CMT 10mm z dodatkowym ostrzem i bardzo fajnie się robiło. Choć pamiętaj że frez to nie wiertło - nie wchodzi tak lekko bo ciężko odprowadzić wiór z czoła frezu.

Offline agema

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Marca 2016, 10:57:12 czas Polski »
Jeszcze jedno pytanie.
Co sądzicie o użyciu frezarki na szynie prowadzącej, do dokładnej obróbki wstępnie przyciętych pod kątem 45 stopni desek ?