23 Czerwca 2026, 19:38:01 czas Polski

Autor Wątek: Makita SP 6000 - recenzja ( + offtop ;) )  (Przeczytany 24352 razy)

fyme

• Gość
Odp: Makita SP 6000 - recenzja ( + offtop ;) )
« Odpowiedź #120 dnia: 07 Września 2017, 19:09:45 czas Polski »
@stachmiesz mierzyłeś po obu stronach czy tylko od strony gumy antyodpryskowej? Jak z obu i ucieka to straszna kicha :( Jutro w pracy sprawdzę szynę festoola i makity bo mam obie pod ręką z czystej ciekawości.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 07 Września 2017, 20:01:42 czas Polski »
Gwarancja niekoniecznie ale rękojmia tak. Narzędzie to służy do prostego cięcia a z tą wadą jest to niemożliwe. Na to samo powołałem się w przypadku kołkarki i nie było problemu z wymianą.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #122 dnia: 07 Września 2017, 21:55:36 czas Polski »
Łatę przykładałem z obu stron. Również ucieka profil prowadzący zagłębiarkę. Razem z całą płaszczyzną szyny

kozio

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 07 Września 2017, 23:10:27 czas Polski »
To i ja swoje szyny sprawdzę. A late masz prostą?

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #124 dnia: 07 Września 2017, 23:16:27 czas Polski »
Tak. Poza tym łuki zauwazylem przy składaniu elementów  szuflad, nie schodziły się. Wtedy wyszło szydło

Offline tommies

« Odpowiedź #125 dnia: 08 Września 2017, 07:47:56 czas Polski »
Przy adapterze do mojej Makity 5705R problem podcinania gumy na listwie jest rozwiązany firmowo. Tzn są różne ustawienia wysunięcia adaptera dla kąta 90/45/22,5
Na początku trochę się zastanawiałem po jaką cholerę to jest, bo nie miałem potrzeby cięcia pod kątem, ale po filmiku już wiem :)

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #126 dnia: 08 Września 2017, 09:33:07 czas Polski »
Otrzymałem odp z makity, że wadę należy reklamować w pkt sprzedaży powołując się na rękojmę z tytułu wady ukrytej. Głupie pytanie- jadł to zrobić? Czy jesteś pismo należy napisać? Ile czasu trwa rękojma?

Edit: dzwoniłem do sprzedawcy. Mam przyjechać z prowadnicą i dowodem zakupu. Zobaczymy co dalej
« Ostatnia zmiana: 08 Września 2017, 09:41:54 czas Polski wysłana przez stachmiesz »

Offline Stachu18

« Odpowiedź #127 dnia: 08 Września 2017, 09:40:43 czas Polski »
Ile czasu trwa rękojma?

Wydaje mi się, że rok od czasu zakupu, ale nie mam 100% pewności.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #128 dnia: 08 Września 2017, 09:43:09 czas Polski »
Tak, rok.już się dowiedziałem.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #129 dnia: 08 Września 2017, 09:48:43 czas Polski »
Głupie pytanie- jadł to zrobić?

Uśmiałem się ;D

Faktycznie ciut śmiesznie zabrzmiało :)
Każdemu się zdarzyć może ;)
Ale jakby co,to sorry :)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #130 dnia: 08 Września 2017, 09:50:29 czas Polski »
Ile czasu trwa rękojma?

Sprzedawca odpowiada wobec konsumenta za sprzedany towar, jeżeli wada zostanie stwierdzona w okresie 2 lat od momentu jego wydania (wyjątek dotyczy nieruchomości, w przypadku których okres odpowiedzialności to 5 lat).

Terminu tego nie można skrócić, z wyjątkiem towarów używanych, przy których sprzedawca może ograniczyć okres swojej odpowiedzialności maksymalnie do roku. O skróceniu terminu konsument powinien zostać poinformowany przed zawarciem umowy.

Ważne!

Przez rok trwania odpowiedzialności sprzedawcy istnieje domniemanie, że stwierdzona wada lub jej przyczyna istniała już w momencie sprzedaży. Taka sytuacja ułatwia złożenie reklamacji, gdyż to przedsiębiorca musi udowodnić, że wada powstała z winy konsumenta.

W przypadku zauważenia wady w późniejszym terminie, czyli między 12. a 24. miesiącem od wydania towaru, to konsument powinien wykazać, że wada towaru istniała w momencie zakupu – np. jest wynikiem zastosowania materiałów niskiej jakości, nieprawidłowej produkcji czy też niepoprawnej instrukcji obsługi lub konserwacji. Na poparcie swoich twierdzeń może (ale nie musi) skorzystać z pomocy specjalistów, w tym z opinii i analiz niezależnych rzeczoznawców.

Ważne!

Jeżeli sprzedawca podstępnie zataił wady towaru, konsumentowi przysługuje uprawnienie do złożenia reklamacji z tytułu rękojmi bez względu na okres, jaki upłynął od stwierdzenia wady. Oznacza to, że przedsiębiorca odpowiada za produkt, nawet jeżeli wada zostanie przez konsumenta zauważona po upływie 2 lat od wydania rzeczy.

Uwaga! Sprzedawca jest zwolniony z odpowiedzialności z tytułu rękojmi, jeżeli konsument w momencie zawarcia umowy wiedział o wadzie, np. towar był sprzedawany po obniżonej cenie z uwagi na określoną usterkę. Wada ta nie będzie podlegała reklamacji, ale towar można zareklamować, jeżeli ujawni się w nim inna usterka – nieznana konsumentowi w momencie zakupu.

Podstawa prawna: art. 5562, 557 §1 i 568 Kodeksu cywilnego

Tutaj źródło

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #131 dnia: 08 Września 2017, 13:56:21 czas Polski »
Prowadnica zwrócona w sklepie, w ciągu tygodnia mają przywieźć nową :P
Poczekamy na finał, żeby nie było: już był w ogródku, już witał się z gąską...  ;D

fyme

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: 08 Września 2017, 16:56:09 czas Polski »
A ja sprawdziłem szynę festoola i makity przykładając je do siebie i nie ma szczeliny... Chyba że obie tak samo krzywe ;) Wygląda na to że miałeś po prostu pecha.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: 08 Września 2017, 21:58:32 czas Polski »
Mam dwie 1400 makity i pasują do siebie. Może jakoś wygiąłeś...

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #134 dnia: 08 Września 2017, 22:17:15 czas Polski »
Nie na możliwości wygięcia. To dość szeroki profil. Trzeba by dużej siły aby wygiąć i zapewne zostałby ślad odkształceń na prowadnicy. Zresztą jak z jajkiem się obchodziłem