Witam szanownych forumowiczów.
Chciałbym zapytać czy na łamach DiD był poruszany temat bezpieczeństwa użytkowania maszyn stolarskich. Jako początkujący mam i chyba słusznie wiele obaw głównie o swoje palce, ale pewnie zagrożenia mogą być jeszcze większe.
W ciagu dwóch ostatnich dni rozmawiałem z trzema stolarzami przy spotkaniach nie związanych nawet z drewnem. Dwóch z trzech miało obcięte palce. W dalszej dyskusji wychodziło, że wypadki były spowodowane ponoszeniem niepotrzebnego ryzyka. Chciałbym, aby powstał filmik wyjaśniający użytkowanie chyba najbardziej niebezpiecznych maszyn:
1. Strugarka-wyrówniarka
2. Pilarka stolikowa / zagłębiarka
3. Pilarka taśmowa
4. Ukośnica
Tylko nie chodzi mi o informacje do czego służy każda z maszyn tylko o informacje typu:
-co sie dzieje z deska przy struganiu drewna np z sękami, jaki wpływ ma na to to twardość drewna jak i grubosc zbioru. Jeden ze wspomnianych stolarzy mówił, że deska przy struganiu mu uciekła i oparł się na wale...
- samej pilarki stołowej nie mam, mam zagłębiarka festoool i zastanawiam sie np co sie może stać przy zakazanym w instrukcji cofaniu sie przy włączonych obrotach. Jakie jest ryzyko używania zagłębiarki bez szyny prowadzącej lub wzdłuż jakiegoś kątowniki czy też beż żadnego prowadzenia?
- jakie sa niebezpieczeństwa przy użytkowaniu pily stołowej, dlaczego powinno wysuwać się ostrze na możliwie najniższą wysokość czy ma to jakiś wpływ na jakość krawędzi.
- z mojego doświadczenia wypadkowego z ukośnicą dowiedziałem się ze ciecie krótkiego elementu z aluminium bez mocowania kończy sie podniesieniem z obrotami tarczy, zerwaniem zębów tarczy no i pokruszeniem osłon tarczy. Czy np przy cięciu ukośnicą lepiej ustawiać sie ciałem nie na linii tarczy pily ( w razie wypadku tylko ręka)
- pilarka taśmowa wydaje mi się bezpieczna

natomiast w sklepach mięsnych jednym posuwam sprzedawczynie rozcinają grupy kości świnek czy krówek tak wiec ludzkie chyba idą tak samo

Wracając do tych sęków czy Piła taśmowa moze taki sęk wyrwać przy cięciu i posłać go w kierunku operatora?
Reasumując jakie są zachowania bardzo niebezpieczne, a które pozornie bezpieczne w niesprzyjających okolicznościach mogą komuś zrobić krzywdę?
Może, się podzielicie swoimi złymi doświadczeniami dla przestrogi?
Może ktoś ma jakieś wątpliwości?