13 Maja 2026, 21:59:20 czas Polski

Autor Wątek: Bezpieczeństwo przy użytkowaniu maszyn.  (Przeczytany 4786 razy)

Offline Cho

Bezpieczeństwo przy użytkowaniu maszyn.
« dnia: 19 Lutego 2016, 18:40:01 czas Polski »
Witam szanownych forumowiczów.
Chciałbym zapytać czy na łamach DiD był poruszany temat bezpieczeństwa użytkowania maszyn stolarskich. Jako początkujący mam i chyba słusznie wiele obaw głównie o swoje palce, ale pewnie zagrożenia mogą być jeszcze większe.

W ciagu dwóch ostatnich dni rozmawiałem z trzema stolarzami przy spotkaniach nie związanych nawet z drewnem. Dwóch z trzech miało obcięte palce. W dalszej dyskusji wychodziło, że wypadki były spowodowane ponoszeniem niepotrzebnego ryzyka. Chciałbym, aby powstał filmik wyjaśniający użytkowanie chyba najbardziej niebezpiecznych maszyn:
1. Strugarka-wyrówniarka
2. Pilarka stolikowa / zagłębiarka
3. Pilarka taśmowa
4. Ukośnica

Tylko nie chodzi mi o informacje do czego służy każda z maszyn tylko o informacje typu:
-co sie dzieje z deska przy struganiu drewna np z sękami, jaki wpływ ma na to to twardość drewna jak i grubosc zbioru. Jeden ze wspomnianych stolarzy mówił, że deska przy struganiu mu uciekła i oparł się na wale...
- samej pilarki stołowej nie mam, mam zagłębiarka festoool i zastanawiam sie np co sie może stać przy zakazanym w instrukcji cofaniu sie przy włączonych obrotach. Jakie jest ryzyko używania zagłębiarki bez szyny prowadzącej  lub wzdłuż jakiegoś kątowniki czy też beż żadnego prowadzenia?
- jakie sa niebezpieczeństwa przy użytkowaniu pily stołowej, dlaczego powinno wysuwać się ostrze na możliwie najniższą wysokość czy ma to jakiś wpływ na jakość krawędzi.
- z mojego doświadczenia wypadkowego z ukośnicą dowiedziałem się ze ciecie krótkiego elementu z aluminium bez mocowania kończy sie podniesieniem z obrotami tarczy, zerwaniem zębów tarczy no i pokruszeniem osłon tarczy. Czy np przy cięciu ukośnicą lepiej ustawiać sie ciałem nie na linii tarczy pily ( w razie wypadku tylko ręka)
- pilarka taśmowa wydaje mi się bezpieczna :) natomiast w sklepach mięsnych jednym posuwam sprzedawczynie rozcinają grupy kości świnek czy krówek tak wiec ludzkie chyba idą tak samo :)
Wracając do tych sęków czy Piła taśmowa moze taki sęk wyrwać przy cięciu i posłać go w kierunku operatora?

Reasumując jakie są zachowania bardzo niebezpieczne, a które pozornie bezpieczne w niesprzyjających okolicznościach mogą komuś zrobić krzywdę?

Może, się podzielicie swoimi złymi doświadczeniami dla przestrogi?
Może ktoś ma jakieś wątpliwości?
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2016, 18:46:41 czas Polski wysłana przez Cho »

sgt_raffie

• Gość
Odp: Bezpieczeństwo przy użytkowaniu maszyn.
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lutego 2016, 18:48:16 czas Polski »
Temat będę obserwował z uwagą bo jest ważny. Sam jestem ciekaw odpowiedzi na parę zadanych przez Ciebie pytań. Mnie sporo pomógł (ale jestem zupełnie zielony w drewnie) ten filmik:
Część opisanych przez Ciebie kwestii jest tam poruszona.

Niby proste, oczywiste rzeczy, ale o przynajmniej jednej z nich nie pomyślałem.

Wiem, że to może temat drażliwy ale warto by się dzielić błędami i obserwacjami z nich wynikającymi. Nie związane z drewnem ale ja od paru lat nie wejdę pod niezabezpieczony koziołkami i klockami samochód. Spadł na mnie kiedyś Nissan 200sx (niskie toto)- doświadczenie mocno otworzyło mi oczy (całe szczęście skończyło się na stłuczonym barku i obojczyku).

Klo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lutego 2016, 18:51:06 czas Polski »
Prościej będzie, gdy kupisz książkę n.t. BHP w stolarstwiem. :)

Offline Cho

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lutego 2016, 18:52:54 czas Polski »
Prościej będzie, gdy kupisz książkę n.t. BHP w stolarstwiem. :)

Pewnie jest to dobry pomysł, ale tam chyba nie opisują że nie wolno pracować z sękatym drewnem?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lutego 2016, 18:56:02 czas Polski »
Temat ciekawy aczkolwiek baaardzo obszerny.
Z jednym nie moge sie zgodzic przynajmniej przy cieciu laminatow. Pila musi byc wysoko bo inaczej poszarpiesz krawedzie i formatka na opal.
Co do cofania festoola. W jednym z watkow pisalem, ze mozna ale tylko wtedy jak sie ma wprawe. Ocenic trzeba samemu. I nie chodzi o ciecie tylko o naciecie. Kiedys bardzo precyzyjnie chcialem dociac. Delikatnie cofalem pilarke. Kolega otworzyl drzwi i powiew wiatru wwial mi wiorek do oka. Pila odskoczyla i blat na kibel byl.

Ja dodam od siebie jeszcze jedno. Wiadomo, ze do kazdego urzadzenia z nozami podchodze z respektem ale jak mam nafrezowac uchwyty krawedziowe w malych mdfkach to mnie ciarki zawsze przechodza ;) Dodam, ze na frezarce dolnowrzecionowej.
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2016, 18:58:40 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lutego 2016, 19:28:40 czas Polski »
Jest już cały dział temu poświęcony. Można wrzucać filmy z dziedziny BHP.

Są opisane podstawowe zasady użytkowania maszyn i elektronarzędzi.

http://forum.domidrewno.pl/bezpieczenstwo-i-higiena-pracy/przepisy-dotyczace-bezpiecznej-obslugi-maszyn-do-drewna-i-elektronarzedzi/

Offline Mack

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Lutego 2016, 19:41:56 czas Polski »

w tym filmiku (niestety wersja angielska) gość dokładnie tłumaczył najczęstsze przyczyny i skutki tzw. Kickback - po naszemu "odrzut". podczas przeprowadzania doświadczenia sam spowodował prawdziwy i o mało co a źle by się to dla jego palców skonczyło.
p.s. jak mawiał klasyk  "to był moment..."

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Lutego 2016, 19:46:28 czas Polski »
Do kosza - później pretensje bo nie można znaleźć informacji

Offline Cho

« Odpowiedź #8 dnia: 19 Lutego 2016, 20:04:54 czas Polski »
Rozjeżdża sie ten temat. Osobiście zapoznam sie z przedstawionymi linkami. Jednak mam wrażenie ze tego co sie chciałem dowiedzieć sie jednak nie dowiem.

Moze temat dosadniejszy "jak obcieliscie sobie palce" lub "jakim cudem nic sie nie stało" bardziej wyjaśniłby o co mi chodzi.

Tematyka filmów DID na sto sposobów np pokazuje użycie pił japońskich jednak "najczęstsze błędy amatorów używających maszyny stolarskie" (a dla nich głownie jest to forum) rozumiem ze jest  to temat mniej ważny :)

P.S pily japońskie sa super :)
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2016, 20:07:28 czas Polski wysłana przez Cho »

Offline Cho

« Odpowiedź #9 dnia: 19 Lutego 2016, 20:49:01 czas Polski »
Jest już cały dział temu poświęcony. Można wrzucać filmy z dziedziny BHP.

Są opisane podstawowe zasady użytkowania maszyn i elektronarzędzi.

http://forum.domidrewno.pl/bezpieczenstwo-i-higiena-pracy/przepisy-dotyczace-bezpiecznej-obslugi-maszyn-do-drewna-i-elektronarzedzi/

BHP wyrówniarko-strugarki
"W przypadku strugania elementów krótkich należy obowiązkowo stosować specjalne przesuwało, a wąskich brzegów desek lub listewek - dociskacz."

Co to znaczy krótkich? "Przesuwadło" tzn ta raczka z podstawa z przyklejona pianką antypoślizgowa? Na każdą z dłoni rozumiem? Dociskasz to ten kawałek drewna z wycięciem na deskę co w drugiej ręce? Gumowa kaczka?  8)

Co do samego odrzutu było wspomniane ze nie mozna robić wręgów końcem noża, pracować przy wylaczanej maszynie, cofać materiału, używać noży nie przeznaczonych do konkretnego modelu. Nie było nic o sękach, o tym która cześć deski podnosi w przypadku odrzutu w która stronę.

Czy używanie tych posuwów wpływa negatywnie na jakość pracy kontrole nad materiałem. Z tego co widziałem to zwykle nie używają tych posuwów.

Offline velsyster

« Odpowiedź #10 dnia: 19 Lutego 2016, 21:03:45 czas Polski »
Filmy DiD tworzy Jarek i to do niego pisz pretensje ze filmuje ciekawe pily japońskie a nie BHP pracy z urządzeniami. Ja mu sie nie dziwie bo na kursach BHP to wszyscy śpią.

Offline Cho

« Odpowiedź #11 dnia: 19 Lutego 2016, 21:48:51 czas Polski »
Filmy DiD tworzy Jarek i to do niego pisz pretensje ze filmuje ciekawe pily japońskie a nie BHP pracy z urządzeniami. Ja mu sie nie dziwie bo na kursach BHP to wszyscy śpią.

Pily też w jakimś zakresie sa ciekawe. Kupiłem sobie takie za "namową" Jarka.
Tu jest taki dział chyba "Wasze propozycje" No i tym samym tu napisałem :)
Ok. Rozumiem i nie będę drążył temat "praktycznego Bhp" w 15 minut na maszynę jest tylko dla mnie ciekawy. ;)

W dalszym ciagu nie wiem nic o tych sękach.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Lutego 2016, 21:50:29 czas Polski »
ale tam chyba nie opisują że nie wolno pracować z sękatym drewnem?
Że co? ;D ;D ;D Rozbawiłeś mnie.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Lutego 2016, 21:54:04 czas Polski »
W dalszym ciagu nie wiem nic o tych sękach.

Napisz co Cię trapi z tymi sękami w właściwym  dziale 
bhp
to Ci odpowiem

Offline Cho

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Lutego 2016, 22:14:56 czas Polski »
Temat będę obserwował z uwagą bo jest ważny. Sam jestem ciekaw odpowiedzi na parę zadanych przez Ciebie pytań. Mnie sporo pomógł (ale jestem zupełnie zielony w drewnie) ten filmik:
Część opisanych przez Ciebie kwestii jest tam poruszona.

Niby proste, oczywiste rzeczy, ale o przynajmniej jednej z nich nie pomyślałem.

Wiem, że to może temat drażliwy ale warto by się dzielić błędami i obserwacjami z nich wynikającymi. Nie związane z drewnem ale ja od paru lat nie wejdę pod niezabezpieczony koziołkami i klockami samochód. Spadł na mnie kiedyś Nissan 200sx (niskie toto)- doświadczenie mocno otworzyło mi oczy (całe szczęście skończyło się na stłuczonym barku i obojczyku).

Ten film jest najlepszy. O to mi chodziło. Już jeden z pomysłów na użycie wyrówniarki mi kolega wybił.
Jednak nie każdy zna angielski, tak wiec w dalszym ciagu podtrzymuje postulat przygotowania takiego filmu. Nie ma tego w dziale bhp. W niektórych filmach sa jakieś wtrącenia o tym co nie robić zeby sie nie skrzywdzić, ale powinien byc jakiś materiał zbiorczy.

Pokazując i jednocześnie zachęcając do użytkowania naprawdę niebezpiecznych maszyn wypada cos o tym powiedzieć. Tak wiec zaproponowane linki do części bhp nie rozwiązują problemu.
Filmy z początku postu sa jak najbardziej przydatne i pomocne.