12 Lipca 2026, 22:50:08 czas Polski

Autor Wątek: Problem z metabo ts 216  (Przeczytany 5232 razy)

Offline PolChicken

Problem z metabo ts 216
« dnia: 20 Lutego 2016, 20:53:43 czas Polski »
Na wstępie zaznaczam, że to moja pierwsza piła stołowa. Trochę się na nią naczekałem. Pierwszy sklep wysyłał piłę prawie miesiąc i skończyło się na zwrocie pieniędzy. Zamówiłem w drugim i dotarła.
Niestety w dość kiepskim stanie. Urwane jedno koło. Połamane plastikowe stopki. Niestety przymknąłem na to oko. Najważniejsze były rozkładane nogi i sama piła. Wszystko niby jest ok. Ale zauważyłem, że blat jest dość mocno nierówny. Postaram się zamieścić zdjęcia. Czy to powód do reklamacji? Wiem, że to niska półka cenowa. Ale chyba powinno być równiej.

Offline sajo

Odp: Problem z metabo ts 216
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lutego 2016, 22:09:58 czas Polski »
daj zdjęcie. z czymś prostym na blacie i podświetl z drugiej strony.

Offline PolChicken

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lutego 2016, 23:29:37 czas Polski »
Zdjęcia niestety bez wzorca. Jeśli będą takowe nadal potrzebne to zajmę się nimi jutro.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lutego 2016, 23:35:38 czas Polski »
Chyba obiektyw zniekstałca bo to chyba niemożliwe żeby blat był aż tak nierówny.
To jest absolutnie niedopuszczalne aby były takie nierówności, i zastanawiam się czy aby to nie podróbka bo Metabo to dobra marka i bardzo to podejżane że aż taka wtopa z tym blatem.
Rekalmój.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lutego 2016, 23:37:01 czas Polski »
Jeśli nie masz spisanego przez kuriera protokołu, że dotarła do Ciebie w takim stanie to obawiam się, że reklamacja nie zostanie uwzględniona.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lutego 2016, 23:41:49 czas Polski »
Ja bym nie był takim pesymistą. Co trzeba robić aby tak uszkodzić sprzęt? Powinni uwzdględnić, ale nie u sprzedawcy, ale w serwisie Metabo.
Powodzenia

mily68

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Lutego 2016, 23:46:24 czas Polski »
nie u sprzedawcy, ale w serwisie Metabo
O ile serwis nie każe zgłosić najpierw sprzedawcy.
Tak czy siak warto spróbować - a nuż się uda?
Ciekawe ile kosztowałaby naprawa odpłatna...

Offline PolChicken

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Lutego 2016, 23:54:06 czas Polski »
Niestety nie otworzyłem paczki przy kurierze. To był chyba mój największy błąd. Lepiej reklamować u producenta niż w sklepie?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lutego 2016, 00:07:19 czas Polski »
Spróbuj najpierw w sklepie a jak to nic nie da to szukaj gdzie indziej np. tak jak Robert radzi w oficjalnym serwisie. Zawsze możesz wysłać maila z opisem usterki (blat) popartej zdjęciami bezpośrednio do Metabo. Gorzej jak każą Ci reklamować u sprzedawcy.
Próbuj na wszystkie możliwe sposoby (może nawet włącznie z rzecznikiem praw konsumenta jak będzie trzeba).

Offline PolChicken

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lutego 2016, 00:20:41 czas Polski »
Czeka mnie ciekawy tydzień... Zapewne nawet jak wszystko pójdzie super optymistycznie to czeka mnie miesiąc bez piły.

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lutego 2016, 12:51:55 czas Polski »
wydaje mi się że zmaścił kurier i sobie rzucali tą paczką na lewo i prawo. Wydaje mi się że masz prawo zwrotu do sprzedawcy. A oni niechaj sobie dochodzą co się stało i jak to było przewożone.

kerry

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lutego 2016, 15:05:14 czas Polski »
Raczej się będziesz kopał ze sprzedawcą. Możesz się przygotować do tego:

Prawo zwrotu do sprzedawcy bez podania przyczyn (zakup przez internet) - 14 dni, ale towar musi być w stanie nienaruszonym - raczej nie przejdzie:
http://centrumsprzedawcy.pl/cala-prawda-o-zwrocie-towaru-zakupionego-przez-internet-odstapienie-od-umowy/

Od końca ubiegłego roku sprzedawcy dokonujący sprzedaży towarów konsumpcyjnych osobom fizycznym niebędącym przedsiębiorcami (konsumentom) odpowiadają wobec nich z tytułu wad tych towarów na zasadzie rękojmi bądź gwarancji.

http://centrumsprzedawcy.pl/cala-prawda-o-zwrocie-towaru-zakupionego-przez-internet-odstapienie-od-umowy/

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #12 dnia: 23 Lutego 2016, 15:26:59 czas Polski »
A karton w jakim był stanie? Ja rozumiem urwać pokrętło czy tam kółko w transporcie, ale żeby tak wykrzywić odlew aluminiowy który pewnie pod spodem ma jakąś "kratownice" to chyba by musiał słoń stanąć. Co na to sprzedawca - kontaktowałeś się?

Lepiej z reguły było korzystać z ustawy konsumenckiej bo są terminy itp a nie gwarancja gdzie gwarant sam ustawał zasady. Zawsze możesz iść do rzecznika praw konsumenta po darmową pomoc w takich przypadkach.

Offline PolChicken

« Odpowiedź #13 dnia: 23 Lutego 2016, 19:15:42 czas Polski »
Jutro pojawi się kurier po piłę. Mają ją wymienić.
Ciężko ocenić kto zawinił.

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

kerry

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Lutego 2016, 07:26:49 czas Polski »
To napisz co zawalczyłeś i z kim. Sprzedawca się zaoferował z wymianą?