07 Maja 2026, 13:17:30 czas Polski

Autor Wątek: Szafa w stylu vintage..  (Przeczytany 3285 razy)

Offline arturs

Szafa w stylu vintage..
« dnia: 22 Lutego 2016, 21:06:12 czas Polski »
Cześć..
po moim domowym sukcesie w wykonaniu stajni dla młodszej córki :D starsza tym razem złożyła zamówienie..
cel.. szafa.. 3 drzwiowa,  styl vintage/angielski/skandynawski/prowansalski.. biała.. coś w stylu jak na zdjęciu:
http://meblarnia.com.pl/p/1542/1082/szafa-w-skandynawskim-stylu-mari-2d-2sz--.html
tylko chyba bez szuflad..
i mam w zasadzie problem z rozczytaniem jak zrobiona jest rama tej szafy? czy to kantówki jakieś 4x4 lub większe czy może tylko deski jako maskowanie.. drzwi to zrobię ramiak, wsadzę do środka takie panele których narobiłem ostatnio sporo (zdj.2) ale mam dylemat jak zrobić główną konstrukcję.. mógłbym prosto jak z płyty ale wtedy efektu takiego stylu raczej nie będzie.. ma ktoś może jakieś rady czy fotki.. na razie kleję deski na boki 200x60cm i kombinuję.. czy nie bawić się z drewnianymi solidnymi bokami tylko rama z kantówek, frezowanie i wypełnienie tymi panelami?

Offline arturs

Odp: Szafa w stylu vintage..
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lutego 2016, 21:24:14 czas Polski »
znalazłem takie coś:
http://www.casscomm.com/~rollingm/woodworking/wardrobe/
tylko czy w tej wersji da się okucia wpuszczane zastosować (że tylko grzbiet zawiasu widać)?

Offline Robsonik

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lutego 2016, 21:25:00 czas Polski »
Wg mnie dobrze robisz. Boki rób z desek, ok 20 mm grubości, szerokość deski 60 - 100 mm.
Ramę możesz nałożyć na przód korpusu lub cały przód korpusu zafrezować pod kątem 45 stopni i tak samo zafrezować ramę.
Po złożeniu nie będzie widać jakiej jest grubości.

Da się zastosować takie zawiasy. Zawias przeważnie ma 2 mm grubości i 2 mm przerwy po złożeniu.
Wtedy pod zawias frezujesz w ramie i drzwiach i masz zachowaną 2 mm przerwę pomiędzy drzwiami i ramą.
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2016, 21:28:24 czas Polski wysłana przez Robsonik »

Offline robson

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2016, 09:13:04 czas Polski »
Boki można zrobić pełne lub tak samo jak fronty nada to pewnego wyrazu,
górny i dolny wieniec można zrobić z płyty o podobnym kolorze szafy, zamontować nakładając na konstrukcję szafy,
korona powinna zasłonić krawędzie płyty.
Rozwiązań jest zapewne więcej , zrób  rysunek szafy w skali  :)

Offline arturs

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2016, 22:14:52 czas Polski »
na razie kleję boki, ale cholerstwo ciężkie..
czyli o ile dobrze zrozumiałem to zrobię chyba główną "skrzynkę" z klejonki 20mm, potem od przodu dodam "ramę" od czoła w której zamontuję drzwi.. z góry i z dołu też chyba klejonkę dam, plecy chyba rama z tych białych paneli - po otwarciu będzie wyglądać, a mam akurat trochę takich co na wierzch nie bardzo bo jakieś wady wyszły.. Robson wszystko z drewna będzie, żadnej płyty na wieniec nie przewiduję, ewentualnie z listew przypodłogowych zrobię..
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2016, 22:17:15 czas Polski wysłana przez arturs »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lutego 2016, 20:33:04 czas Polski »
Myślę, że technologię wykonania masz na stronie z linku, który sam wskazałeś. Ja bym tak robił.

Offline arturs

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lutego 2016, 22:34:15 czas Polski »
to tylko podpowiedzcie co ze spodem? jakieś okrągłe nóżki (tokarki nie mam) czy po prostu dwie czy trzy "beleczki" żeby podnieść bo jest podłogówka więc chyba troszkę trzeba podnieść.. skleiłem już cztery ścianki 59x200cm  - będzie na boki, środkowy słupek i spód.. dzisiaj zacząłem szlifowanie.. miałem na dwór z tym iść ale zaczął śnig z deszczem padać.. szlifować w środku to masakra.. maseczki nie mam więc trochę słabo, jutro chyba do Juli podjadę i kupię jakieś maseczki i nauszniki..

Offline profes12

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lutego 2016, 22:47:17 czas Polski »
Witaj, gratuluję zaangażowania i postępów w pracy, jako nóżki proponuję drewniany klocek (sześcian) przyciąć bądź zeszlifować do kształtu bliskiego trapezowi, no chyba że szafa będzie miała jakieś zaokrąglone elementy, wtedy można krawędzie stopek szlifować delikatnie po łuku. Co do wysokości, powinna być tak dopasowana aby sprzątanie pod szafą nie sprawiało problemu (odkurzaczem), szerokość zaś nie powinna zaburzać wizerunku całej szafy, czyli jak komu pasuje.

Offline arturs

« Odpowiedź #8 dnia: 28 Lutego 2016, 22:01:49 czas Polski »
Wczoraj klejonkę prawie 3 godziny "czołgiem" szlifowałem.. dzisiaj miałem problem z założeniem koszulki :)..
podpowiedzcie jeszcze jak z malowaniem.. będzie to trochę ważyć więc na poddaszu raczej nie złożę i nie pomaluję całości bo potem nie zniesiemy..
mam plan taki żeby dopasować, skręcić główne części, potem rozkręcić, kołkowanie, potem pomalować podkładówką i pierwszą warstwę.. a dopiero po skręceniu całości na dole ostatnią warstwę zrobić.. czy może wszystko pomalować i dopiero skręcać?

Offline Robsonik

« Odpowiedź #9 dnia: 29 Lutego 2016, 08:41:40 czas Polski »
Wg mnie powinieneś zrobić tak jak piszesz. Pomaluj wszystko pierwotnie przed złożeniem, później wnieś na miejsce, poskładaj i na koniec połóż ostatnią warstwę. Obowiązkowo pędzlem.

Offline arturs

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Marca 2016, 22:19:33 czas Polski »
no prac ciąg dalszy.. spód zakołkowałem, powierciłem dziury w pionowych częściach i wstępnie złożyłem.. pomalowałem dzisiaj też podkładówką na biało.. farba tikurilla - rewelacyjnie się maluje i ładnie kryje..
jednej rzeczy nie przewidziałem, ale troszkę pewnie uda się "naciągnąć" - ten środkowy słupek zrobiłem tak jakby były drzwi normalne.. i teraz zwizualizowałem sobie, że dookoła i w środku będzie ta rama i te boczne będą zabierać trochę z drzwiczek.. i przez te pojedyncze to będą trochę węższe, ale tą środkową przesunę maksymalnie w bok i powinno się wyrównać.. no i klejonkę dalej robię na panele.. zmieniłem kątowniki na dłuższe i na raz 10 paneli 9cm kleję..

Offline arturs

« Odpowiedź #11 dnia: 06 Marca 2016, 21:39:36 czas Polski »
korpus pomalowany raz podkładówką i dwa razy kryjącą.. zmontowałem dzisiaj u córki na dole w pokoju, niech stoi a ja biorę się za tył, górę i ramę z przodu..mam nadzieję że będzie pasować do reszty wnętrza.. przy okazji - podrzuci ktoś gdzie kupić zawiasy i inne okucia które będą do tego pasować?

Offline arturs

« Odpowiedź #12 dnia: 13 Marca 2016, 21:42:48 czas Polski »
no kolejne postępy prac.. co prawda pierwszy raz w życiu dopadło mnie coś co niektórzy nazywają "korzonki".. masakra.. plecy napierniczają jak wściekłe ale jakoś trzeba z tym żyć.. choroba zwana peselozą (od nr PESEL ;) )..
coś tam mimo tego udało się zdziałać:
na tył przymiarka z takich lekko gorszych paneli:

i ramki na przód zakołkowane i przyklejone (każdy kawałek osobno mocowałem):

Offline Robsonik

« Odpowiedź #13 dnia: 13 Marca 2016, 22:08:48 czas Polski »
Wygląda bardzo obiecująco.  ;) Czekam na finał