04 Lipca 2026, 22:03:19 czas Polski

Autor Wątek: Prawidłowa konstrukcja szafy  (Przeczytany 3844 razy)

Offline honer

Prawidłowa konstrukcja szafy
« dnia: 23 Lutego 2016, 10:29:55 czas Polski »
Cześć,

Zastanawiam się jaka powinna być prawidłowa konstrukcja dna szafy i położenia nóżek, tzn czy na dnie powinny stać boki, czy tez boki powinny być dokręcane do dna?

Teoretycznie wydaje się, że wariant nr 2 jest lepszy, ale sprawdziłem wszystkie meble u siebie w domu wykonywane na zamówienie i wszystkie są w wariancie 1, z nóżką montowaną na łączeniu. Macie jakieś swoje przemyślenia w tym temacie?

Offline Sami

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • done is better than perfect
  • View Gallery
Odp: Prawidłowa konstrukcja szafy
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lutego 2016, 10:39:17 czas Polski »
Przedstaw się.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2016, 10:40:13 czas Polski »
Witaj nieznajomy... :)

Offline krit 6

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2016, 11:55:56 czas Polski »
Witaj, skocz do działu"przedstaw się", napisz coś o sobie, bo takie mamy zwyczaje. Jeśli chodzi o twoje pytanie, to rozwiązanie pierwsze podyktowane jest estetyką wyrobu, jeśli zaś chodzi  drugi sposób, to z punktu widzenia właściwości mechanicznych jest on poprawny. Wtedy musiałbyś oklejać brzegi płyty, co powoduje dodatkową pracę, generuje niepotrzebne koszty i po prostu niektórych razi.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2016, 13:16:24 czas Polski »
Wszystko zależy od...sytuacji :). Nie wyobrażam sobie szafy wolnostojącej w wersji (rysunek 1) z nieoklejonym krawędziami na dole i na górze. Jeśli ta szafa ma być wpasowana we wnękę, nie ma potrzeby. Miałem kiedyś klienta, że chciał bo tak lubi. Na dole zajrzeć każdy może, na górze podczas mycia na bokach zostanie kawałek szmaty :). Ja swoje dolne szafki kuchenne od spodu też mam oklejone. Robiłem wyspę i oklejałem spody, także okleiłem już wszystkie. Wszystko zależy od:
- sytuacji
- kasy
- indywidualnych upodobań...
takie jest moje zdanie :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2016, 19:30:52 czas Polski »
Obie wersje poprawne o ile w pierwszej wersji nóżki podpierają też ściankę boczną a w drugiej zaokleinowana jest krawędź wieńca dolnego.
Wersja pierwasz jest stosowana dlatego, że szafka lepiej wygląda jęśli bok jest widoczny

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lutego 2016, 19:46:50 czas Polski »
. Ja swoje dolne szafki kuchenne od spodu też mam oklejone. Robiłem wyspę i oklejałem spody, także okleiłem już wszystkie. Wszystko zależy od:

Podejścia do  zawodu i wykonywanej przez  siebie pracy ,

Offline robson

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lutego 2016, 20:54:51 czas Polski »
Pracowałem trochę przy meblach  niemieckich i tam wszystkie krawędzie są oklejone łącznie z tymi ,które idą do ściany  :)

Offline honer

« Odpowiedź #8 dnia: 24 Lutego 2016, 10:50:06 czas Polski »
Dzięki wielkie za przekazanie wiedzy :)

Jeśli mogę to mam jeszcze jedno pytanie. Zabieram się za zrobienie szafki RTV i chciałbym zrobić niewidoczne połączenia, coś jak na poniższym obrazku. Moglibyście doradzić jak je wykonać?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #9 dnia: 24 Lutego 2016, 10:58:15 czas Polski »
Obce pioro. Nie inaczej ;)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Lutego 2016, 10:58:44 czas Polski »
Z czego ma być ta szafka?

Offline Henry

« Odpowiedź #11 dnia: 24 Lutego 2016, 11:27:46 czas Polski »
Jeśli nie będzie wymagała rozbierania w przyszłości to kołki i klej - zawsze działają i nie wymagają specjalnego sprzętu. Ale jeśli szukasz pretekstu żeby coś dokupić to lamelownica - łatwo się używa a po klejeniu też trzyma mocno.

Offline honer

« Odpowiedź #12 dnia: 24 Lutego 2016, 11:33:15 czas Polski »
Szafkę planuję wykonać litego dębu.
Jak kołki i klej wystarczy  to byłoby idealnie. Szafki nie planuje rozbierać, jak postawię tak będzie stała. Tv wisi  na ścianie więc tylko jakieś dekodery i tego typu elementy będą na niej stały. Tylko że same blaty dębowe będą trochę ważyć i się zastanawiam czy kołki i klej wytrzymają.

Offline Henry

« Odpowiedź #13 dnia: 24 Lutego 2016, 11:40:36 czas Polski »
Dasz kołki 10mm i będziesz mógł po tym skakać. Szczególnie że przy takiej konstrukcji kołki nie przenoszą aż tak dużych obciążeń.
A przy litym możesz kleić nie tylko kołki ale też i krawędzie więc będzie bardzo mocne połączenie.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Lutego 2016, 12:14:21 czas Polski »
Przy takiej konstrukcji, że boki są w środku to jak ostrożnie wejdziesz na szafkę, to nawet bez kołków będzie trzymać... :D. Kołki to najprostsze co może być. jeżli nie masz przyrządu to nawet proste znaczniki wolfcrafta się sprawdzą