08 Maja 2026, 01:35:34 czas Polski

Autor Wątek: Coś na początek  (Przeczytany 3036 razy)

Offline Gąbka71

Coś na początek
« dnia: 25 Lutego 2016, 22:22:34 czas Polski »
Witajcieee Przybysze ... lecz swoją drogą . Potrzebuję kilka porad co do sprzętu. Więc dopiero wszystko zaczynam , przeczytałem posty  i zdaję sobie sprawę że taki post jest jeden z tysiąca .
Więc mam problem taki że orientacyjnie  wiem co potrzebne na początek ale nie wiem co wybrać . Przeglądam cały czas sklepy z dłutami i totalnie nie wiem na co się zadecydować
Myślałem nad jakimś zestawem dłut narexa. Lecz nie mam zielonego pojęcia co wybrać  . Do tego co mi jeszcze będzie potrzebne na początek
Dziękuję za pomoc :)

Offline sajo

Odp: Coś na początek
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lutego 2016, 09:09:22 czas Polski »
tokarka.

A tak na serio, to może byś napisał, co chcesz robić ::)

Offline Henry

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lutego 2016, 09:24:52 czas Polski »
Kup podstawowe dłuta na sztuki. Moja (subiektywna) propozycja:
- 6, 12, 26mm dłubaki http://www.dluta.pl/dluta-dla-stolarzy/narex-s/dluto-stolarskie-narex-standard.html
- 5mm do gniazd http://www.dluta.pl/dluta-dla-stolarzy/narex-s/dluto-gniazdowe-narex-premium.html
- 6mm skośne lewe i prawe http://www.dluta.pl/dluta-dla-stolarzy/narex-s/dluto-skosne-narex-premium.html

Jeśli chcesz spróbować snycerki to kup jakiś tani zestaw, napraw i podłub żeby zyskać doświadczenie - to sam będziesz wiedział co kupić.

No i do tego oczywiście ostrzałkę diamentową, np
http://allegro.pl/diamentowa-ostrzalka-taidea-t1205d-400-1000-3latgw-i5822901241.html

Offline Gąbka71

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lutego 2016, 17:05:35 czas Polski »
Chciałbym spróbować w snycerstwie .
 http://www.dluta.pl/nowosci/rzezbiarski-samouczek-miska-jaszczurka.html
Zamówiłem już ten zestaw bo totalnie nie wiem jak się za to zabrać więc to chyba będzie dobry pomysł . Dzięki za pomoc
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2016, 17:17:28 czas Polski wysłana przez Gąbka71 »

Klo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lutego 2016, 20:03:19 czas Polski »
Zamówiłeś deseczkę bez dłut? Znaczy scyzorykiem? ;)

Offline Gąbka71

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lutego 2016, 23:55:16 czas Polski »
Oh przepraszam bardzo . Wiem moje odpowiedzi są słabe .
Domyślam się że dużo taniej jest to wszystko kupić samemu ale po prostu chcę od czegoś zacząć .
Wcześniej wyglądało to tak że robiłem sobie ramki z drewnaaa  w różnych kształtach i w sumie mi się to spodobało i sprawiało dużo przyjemności  . Wtedy wpadłem na internet odkryłem filmiki na youtubie.  I pomyślałem że spróbuje . Wcześniej operowałem tylko piła tarczową wyrzynarką i piła szablasta i pilnikami i papierkiem ściernym . Ale efekt pracy wynagradzał  cały ten czas poświęcony.
Kupiłem do tego zestawu 3 dłutaaaa  . Tak jak kolega wyżej polecił . Jednego dłubaka  , do gniazd i skośnego .
Więc poki co  czytam mmm pościki i się przygotowuję :D

Offline Gąbka71

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lutego 2016, 00:02:55 czas Polski »
Od tego się wszystko zaczęło , Proszę się nie śmiać

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Lutego 2016, 08:09:39 czas Polski »
A czemu mielibysmy sie smiac ? Milosc piekna sprawa. Kobita pewnie zadowolona byla :)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lutego 2016, 13:24:04 czas Polski »
Jak byś zobaczył moje "rzeźby" jak pierwszy raz się bawiłem z drewnem to dopiero byś się musiał śmiać. Nie ma nic do śmiacia się ;)

Ostrzałkę z Taidea posiadam i chwalę sobie bardzo. Dłuta jak kupiłeś to pamiętaj, że niektóre są fabrycznie naostrzone a niektóre dopiero trzeba ostrzyć samemu.

Offline Gąbka71

« Odpowiedź #9 dnia: 28 Lutego 2016, 20:12:17 czas Polski »
A była bardzo zadowolona nawet płakała  :o  Aaaaaa  ostrzałkę zakupiłem już . oczytałem forum i mam nadzieję że ostrzenie nie jest takie trudne jak na to wygląda .  Do tego sprawdziłem swoją starą piwnice gdzie mam drewno do piecyka opałowego . I nawet nie wiedziałem że miałem dłuta do rzeźbienia i kamień do ostrzenia . Ale totalnie nie wiem jaka gradacja .

Offline Gąbka71

« Odpowiedź #10 dnia: 13 Marca 2016, 19:11:55 czas Polski »
Moje pierwsze dzieło jeżeli chodzi o współpracę w drewnie.  Wygląda jak wygląda :D . CZemu iglooo nie wiem po prostu przyszło mi do głowy.  Moje pytanko takie co zrobić aby nie powstawały zadziorki jak robię żłobakiem .   Dłutaaaa są nowe ale nie były ostrzone bo niestety ostrzalki z allegro dochodzą do mnie miesiąc czasu -_-

Offline robson

« Odpowiedź #11 dnia: 13 Marca 2016, 20:34:16 czas Polski »
Wiosna idzie a Ty igloo wydłubałeś  :D

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Marca 2016, 20:49:41 czas Polski »
Zawsze można  powiedzieć, że to piwniczka na wino ;)