04 Lipca 2026, 23:25:49 czas Polski

Autor Wątek: Jak zrobić deskę tarasową ryflowaną ?  (Przeczytany 12202 razy)

Offline jurasgrz

Odp: Jak zrobić deskę tarasową ryflowaną ?
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Lutego 2016, 08:12:10 czas Polski »
jak czytam o tych deskach i ich kosztach to się zastanawiam czy by Cię to taniej nie wyszło w Castoramie, mają tam takie z materiału drewno pochodnego, kolor drewna, ryflowana no i zapominasz o konserwacji, a co do fotki z piękną modliszką to chyba zauważyłem że ktoś poszedł na łatwiznę i łączenie desek zrobił na ta zwaną linię, przy tego typu deskach ładniejsze jest łączenie na cegiełkę (na przemiennie) tak by doradził każdy szkutnik :)
wzielim ostrą piełę i stodołę my przerżnelim

klej najlepiej trzyma gdy go nima :)

Offline Tomkat

« Odpowiedź #16 dnia: 27 Lutego 2016, 08:40:39 czas Polski »
Drewnopochodne nie wchodzi w grę. Klient chce modrzew, a ja mu propnuje konserwacje co jakiś czas, więc lepiej dla mnie ☺ No a jakie koszty są u Ciebie ?
Co do kladzenia w lini to sie zgadzam, nie wygląda to dobrze.

Offline jurasgrz

« Odpowiedź #17 dnia: 27 Lutego 2016, 08:48:37 czas Polski »
z tego co pamiętam, deska 3m szerokość 15cm to koszt 50 zł ale jeśli idzie to do klienta to jak najbardziej decha, a co do frezu to pomyślał bym nad frezem składanym czy jakoś tak

składasz frezy na przemiennie :

)
(
)
(
)

albo tylko same :

)
)
)
)
)

może to być jakiś sposób na to ryflowanie
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2016, 08:55:28 czas Polski wysłana przez jurasgrz »

Offline agema

« Odpowiedź #18 dnia: 27 Lutego 2016, 10:31:02 czas Polski »
Panowie, a w zasadzie to ryflowanie to po co jest? Ja rozumiem że moda i klient tak chce, ale czy poza tym jest jakieś racjonalne uzasadnienie?

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #19 dnia: 27 Lutego 2016, 10:37:51 czas Polski »
Jak to jest mały taras, to można ponacinać na pile.
Robiłem  tak około 20m², zajęło to ok 4 godzin.

Offline morosoph

« Odpowiedź #20 dnia: 27 Lutego 2016, 11:02:59 czas Polski »
Szukałem ogłoszeń na drewno kominkowe dla siebie i znalazłem takie cuś : 69,00 zł/ m2 MODRZEW DESKA TARASOWA OBUSTRONNIE RYFLOWANA  27  x 130 x 2000-5000 mm . Dzwoniłem z ciekawości do gościa i ma tego ok 30 -40 metrów
Towar leży od roku w sklepie fabrycznie opasany taśmami - chce się po prostu tego pozbyć .
Jakbyś chciał to nr tel do sklepu 14 636 00 96 - w sklepie mogą ci powiedzieć więcej szczegółów albo kom. 608201565
Aha i lokalizacja  :) Tarnów

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Lutego 2016, 15:22:55 czas Polski »
to można ponacinać na pile.

Można - tylko niektórym  zrobiłeś po lewej  stronie , dlaczego? bo ładniejsza ?

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #22 dnia: 27 Lutego 2016, 15:41:38 czas Polski »

to można ponacinać na pile.
bo ładniejsza ?

Dokładnie tak było.
Sąsiad chce to położyć nad stawem.
Miał stary świerk, z kornikami, deski różnej grubości i szerokości. Gdybym patrzył na strony to grubość desek wyszła by z 20 mm.
Jest świadomy, że ten materiał to nie jest dobry wybór.

Offline DREWLAND-SCHODY

« Odpowiedź #23 dnia: 28 Lutego 2016, 20:52:57 czas Polski »
Ja robiłem deskę tarasową na grubościówce z nożem ryflowanym, wystarczy ogranicznik na stole podawczym i do pracy szybko i przyjemnie.

Offline jurasgrz

« Odpowiedź #24 dnia: 28 Lutego 2016, 23:30:29 czas Polski »
Panowie, a w zasadzie to ryflowanie to po co jest? Ja rozumiem że moda i klient tak chce, ale czy poza tym jest jakieś racjonalne uzasadnienie?

oj kolego i to bardzo duże, jak byś zapytał szkutnika to zaraz by Tobie odpowiedział, a geneza tych ryflowań wzięła się z jachtów, te rowki mają doprowadzać nadmiar wody a po drugie kiedy woda spływa a Ty byś chodził po gładkiej desce powstaje pod podeszwą to samo co pod kołem w trakcie jazdy w deszczu w koleinach - AQUAPLANING, na gładkiej desce jak jest mokro na bank masz glebę, a na ryflowanej już nie :)

Offline Tomkat

« Odpowiedź #25 dnia: 29 Lutego 2016, 08:35:08 czas Polski »

Ja robiłem deskę tarasową na grubościówce z nożem ryflowanym, wystarczy ogranicznik na stole podawczym i do pracy szybko i przyjemnie.

Skąd masz taki nóż ? Masz jakieś zdjecia noża i efektu ? ☺

Offline DREWLAND-SCHODY

« Odpowiedź #26 dnia: 06 Marca 2016, 22:53:40 czas Polski »
Hej niestety to było jakiś czas temu, kupowałem chyba nóż do ryflowania HSS 230x30x3 FABA. Robiłem też na zamówienie wycinany w płytce 3 mm takiej wielkości zwykłego noża strugarskiego.