Witaj, płyta połysk może mieć powierzchnię akrylową, fajna ale da się zarysować nawet od zwykłego wycierania, polecam dwustronnie laminowaną akrylem, miałem przeboje z laminowaną jednostronnie (po prostu banan, hurtownia wymieniała na nową, było trochę lepiej ale nie idealnie). Płyta lakierowana też jest fajna, jest tutaj więcej możliwości aranżacji choćby uchwytów, zdobień etc. Można jeszcze zrobić wykończenie płyty lacobelem w kolorze białym, dla mnie akurat najfajniejsze rozwiązanie choć z ograniczeniami jak przy akrylach. Dlaczego o tym piszę: każdy materiał ma swoje wady i zalety jak i cenę, jednak najbardziej istotne to w jaki sposób będziemy użytkować te meble, połysk jest wymagającym wykończeniem, wszystko na nim widać, każdą ryskę, a o te nietrudno przy lakierze i akrylu, to dyskwalifikuje ten sposób wykończenia w moich osobistych meblach, nie mam czasu na i ochoty na cackanie się, przyznam jednak że połączenie jesionu lub akacji (blaty z drewna) z białymi połyskującymi frontami wygląda rewelacyjnie.