15 Maja 2026, 12:20:47 czas Polski

Autor Wątek: Szafka II - Na byle co  (Przeczytany 4804 razy)

Offline jurd

Szafka II - Na byle co
« dnia: 03 Marca 2016, 10:38:57 czas Polski »
Cześć.

Ostatnio w wielkim bólu wykluła się szafka z odpadów, na frezarkę - http://forum.domidrewno.pl/meble-warsztatowe/szafka-stolik-do-frezarki-gornowrzecionowej/.
Zachęcony "sukcesem", postanowiłem iść dalej tą drogą i skonstruować kolejne meble na narzędzia, przyrządy itp. Na razie nie mam żadnych szafek gdzie mógłbym schować narzędzia a mimo sprawnego odkurzacza wciąż jest pełno pyłu i wszystko się brudzi. Za niedługo czeka mnie jeszcze skuwanie podłogi i inne prace remontowe więc fajnie by było, gdybym miał wszystko pochowane i całość była łatwa do przemieszczenia z miejsca na miejsce.

Jako, że poprzednia konstrukcja się sprawdziła, to ta będzie taka sama, tylko tym razem będzie to komoda.

kwita

• Gość
Odp: Szafka II - Na byle co
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Marca 2016, 11:39:32 czas Polski »
Parę sekund mi zajęło, że na pierwszym zdjęciu są ściski a nie przyszłe kółka :D. Też zacząłem podkówać szafki kółkami, zawsze można przestawić. Szafkę z frezarką też mam z kółkami i nogami, jak na dłużej to rozkręcam nogi

Offline jurd

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Marca 2016, 14:00:02 czas Polski »
Jak na dłużej to rozkręcam nogi

Chyba odwrotnie? :D
A pro po. Wszystkie kółka mam 75mm. Są też takie nóżki? Czy trzeba zrobić samemu?

kwita

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Marca 2016, 14:10:30 czas Polski »
Normalnie nóżki są skręcone i stoi na kółkach. Jak chcę aby się nie przesuwała, to rozkręcam (nóżki w górze). Ja kupiłem nóżki 50 ale spokojnie rozkręcają się do 80mm, obciążalność chyba 200kg. Są też nóżki 60-95.
Ni dawałem kółek z hamulcem bo nie trzymają najlepiej a codziennie z tym nie jeżdżę...

Offline jurd

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Marca 2016, 21:19:36 czas Polski »
Będę musiał pomyśleć o takich nogach. Te hamulce rzeczywiście są do niczego.
W międzyczasie wziąłem się za szuflady. Najpierw fronty a potem najgorsze - korpusy.  Jako, że sklejka, którą posiadam ma szerokość 225 mm to spody robię z kawałków łączonych na "obce pióra" i wklejam w korpus szuflady. Całość dookoła przymocowana gwoździarką ;).
Dziś udało mi się zrobić tylko dwa korpusy :(.

Offline jurd

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Marca 2016, 18:35:18 czas Polski »
Wczoraj udało mi się jeszcze dorobić resztę korpusów szuflad i zamocować fronty. Wzmocniłem też trochę konstrukcję dodając "warstwę" sklejki na boki i plecy, tak, że teraz mają ok. 30 mm grubości. Na górze skrzyni dałem kawałki sklejki, by łatwo dało się do tej konstrukcji przykręcić blat.

Offline jurd

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Marca 2016, 17:52:32 czas Polski »
Drobna aktualizacja - uchwyty.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Marca 2016, 13:02:44 czas Polski »
..i z byle czego(czyt. małych formatek) powstało coś konkretnego. Zazdroszczę wytrwałości. Ja pewnie kupiłbym cały arkusz i rozkroił według swoich potrzeb. Super

Offline jurd

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Marca 2016, 21:09:13 czas Polski »
..i z byle czego(czyt. małych formatek) powstało coś konkretnego. Zazdroszczę wytrwałości. Ja pewnie kupiłbym cały arkusz i rozkroił według swoich potrzeb. Super

Dzięki. Nie ukrywam, że chodziło również o finanse. Gdybym miał zbędną kasę, to też bym kupił sklejkę na arkusze i miał wszystko równiutkie i gładziutkie. Coś mi jednak strzeliło do głowy i kupiłem 180 kawałków najgorszej sklejki i teraz dłubię mebelki ;).

Tak właściwie to koniec tematu. Na zdjęciu widać już szafkę z blatem i prawie skończoną szafeczkę na wiertarkę. O tym jednak nie będę już pisał bo budowa podobna tylko szafka węższa.

Zdjęcia trochę kiepskie, bo nie mam się już jak ustawić by złapać dobry kadr ;(.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Marca 2016, 21:22:47 czas Polski »
Gratuluję cierpliwości i efektu. Zgrabne szafki. Będziesz malował?

Offline jurd

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Marca 2016, 23:48:30 czas Polski »
Podoba mi się ten kolor ale nie chcę by to piło wilgoć z otoczenia więc jak tylko się ociepli, to pomaluję czymś bezbarwnym.

Offline RobRob

« Odpowiedź #11 dnia: 13 Marca 2016, 12:22:41 czas Polski »
jurdjak sprawują ci się te ściski jednoręczne
Zakupione były w julii długo je masz

Offline arturs

« Odpowiedź #12 dnia: 13 Marca 2016, 17:11:45 czas Polski »
możesz opisać te ściski narożne z pierwszego zdjęcia? jak to zaciskasz/mocujesz?

Offline jurd

« Odpowiedź #13 dnia: 13 Marca 2016, 21:11:45 czas Polski »
jurdjak sprawują ci się te ściski jednoręczne
Zakupione były w julii długo je masz

Kupiłem w promocji za 8 zł. Wziąłem na próbę i są dosyć solidne. Pojechałem zaraz po kolejne ale już było po promocji :(. Porównać mogę jedynie do ścisków z Lidla. Te z Juli wyglądają na solidniej wykonane. Nie boję się ich mocniej ścisnąć i tworzywo się nie odkształca. Trzeba się przyzwyczaić do zwalniania ścisku od dołu. Mam je już od ~4 miesięcy i mogę polecić.

możesz opisać te ściski narożne z pierwszego zdjęcia? jak to zaciskasz/mocujesz?
Tu masz opis:
http://forum.domidrewno.pl/sam'y/sciski-do-naroznikow-corner-clamps/
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2016, 21:13:54 czas Polski wysłana przez jurd »

Offline arturs

« Odpowiedź #14 dnia: 13 Marca 2016, 21:25:31 czas Polski »
dzięki.. rewelacja.. nie zauważyłem tamtego wątku.. też chyba takie sobie zmajstruję.. tylko muszę poszukać bo u dziadka w piwnicy chyba bekielit widziałem i na stronę do materiału będzie chyba miał większy poślizg..