05 Maja 2026, 01:43:46 czas Polski

Autor Wątek: Biurko, pytania/rady.  (Przeczytany 2603 razy)

Offline Morświn

Biurko, pytania/rady.
« dnia: 09 Marca 2016, 19:30:50 czas Polski »
Hej wszystkim
chciałem się przymierzyć w tym tygodniu do zrobienia takiego biurka jak na screenach.
Założenia: blat sklejka 18, szuflada sklejka 18, dno szuflady sklejka 4, prowadnice dąb,front szuflady dąb(ale jeszcze nie wiem),nogi pewnie sosna. Wszystko ma być pokryte farbą kryjącą więc nie będzie widać drewna(dlatego sklejka)
Pytania mam takie: jak najlepiej połączyć nogi z blatem, i ogólnie jak wszystko ze sobą połączyć aby to było dobrze zrobione?
i co do nóg, wiem że było gdzieś na forum (albo Jarek pokazywał) jak takie nogi zrobić ale coś szukanie mi nie idzie :-\ więc jak najłatwiej i najsprawniej wyciąć te nogi na pilarce stołowej? Góra nogi 60mm na dole 30mm,

Jak sobie coś przypomnę to dopisze :P

Pozdrawiam.

Offline sajo

Odp: Biurko, pytania/rady.
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Marca 2016, 19:40:23 czas Polski »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Marca 2016, 19:42:26 czas Polski »
Zrob sobie klina o odpowiednim kacie i razem z prosta jeszcze noga jedziesz wszystkie z kazdej strony ukladajac klina id strony przykladnicy. Co do samych polaczen to masz milion mozliwosci patrzac, ze masz jeszcze listwy wzmacniajace.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Morświn

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Marca 2016, 19:45:01 czas Polski »
No fakt:D, kurcze tylko moje strugi się do tego średnio nadają więc myślałem o pilarce

Edit
Piotr no z klinem podoba mi sie ten pomysl (ja kombinowalem w glowie z sankami,ale to raczej przy mniejszych nogach)

Co do polaczen myslalem o kolkach (nogi i listwy plus po kolku na noge z blatem)
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2016, 19:49:51 czas Polski wysłana przez Morświn »

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Marca 2016, 19:55:06 czas Polski »

Szukaj pod hasłem TAPERING JIG

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Marca 2016, 20:25:58 czas Polski »
Jeśli dobrze widzę, to te nogi mają się zwężać z każdej strony, do tego będziesz potrzebował coś jak na filmiku plus dodatkowo kliny do podkładania pod już podciętą częsc nogi. Czyli:
Najpierw robisz dwa boki nogi na tej prowadnicy (?) a do kolejnych dwóch podkładasz kliny, żeby pod to co podciołeś za pierwszym razem.

Widziałem gdzieś faceta, który zamiast stołowej piły używał taśmowej, grubościówki i deski z klinami. Najpierw podcinał na taśmówce, ale jak wiadomo idealnie to nie wyglądało a potem kładł nogi na desce, podkłądał kliny tak żeby góra nogi była równolegla do stołu grubościówki. Przytwierdzał to chyba na klej na gorąco i szlifował.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Marca 2016, 20:47:03 czas Polski »

Tu masz szefa realizację

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Marca 2016, 22:25:14 czas Polski »
Nogi z boczkami można na jaskółczy wpust albo zestaw do niewidocznych połączeń.
Blat na kołki lub...                       ...zestaw do niewidocznych połączeń.  ;D

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Marca 2016, 13:23:38 czas Polski »
Ja takie tapered nogi zrobiłem ręczną piłą + potem strug + szlifowanie, ale wyszło krzywo :(. Z reguły ścięcie jest od wewnętrznej strony tylko, wtedy jest łatwo, jak trzeba z każdej strony to trzeba podkładać kliny.

Offline Morświn

« Odpowiedź #9 dnia: 11 Marca 2016, 19:45:28 czas Polski »
Ok dzieki, a teraz pytanie: jakby nogi byly okragle, czyli bez wzmocnien to jak to zamatowac do blatu zeby konstrukcja byla sztywna i mocna? I jednak blat bedzie w bezbarwnym wiec od gory nic nie wkrece itp.

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Marca 2016, 20:12:27 czas Polski »
Można zrobić nogi okrągłe nie do końca, czyli końcówka na kwadratowo. O ile jest to możliwe

Offline Morświn

« Odpowiedź #11 dnia: 11 Marca 2016, 20:20:09 czas Polski »
No w tym rzecz ze inwestor:P tego nie przewiduje