20 Kwietnia 2026, 08:41:27 czas Polski

Autor Wątek: Szczotki...  (Przeczytany 9801 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Szczotki...
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Października 2013, 18:50:31 czas Polski »
Słuchaj Danielu, iskrzenie na komutatorze, dobór szczotek, to temat rzeka, np. czy kolor nowych szczotek jest taki sam jak starych? Do tego trudno radzić na odległość z łamów forum stolarskiego. Najlepiej doradzą Ci doświadczeni fachowcy z forum Elektroda.pl np. przeczytaj to,
  porównaj objawy:    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2090301.html.
Koledzy tutaj napisali już różne rzeczy, ale czasami potrzeba doświadczenia fachowca. U nas na forum stolarskim jest np  Tomekz , tam odpowiednik Tomka się znajdzie  :)

Offline Daniel

« Odpowiedź #16 dnia: 16 Października 2013, 19:36:25 czas Polski »
Dzięki amigorg :) Mnie tam iskrzenie nie przeszkadza, byle by mi się ten chińczyk nie rozleciał :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #17 dnia: 16 Października 2013, 20:39:15 czas Polski »
Przyszły dzisiaj szczotki, założyłem no i... silnik działa ale iskrzy cały czas:/ Dopiero po wciśnięciu przycisku wył przestaje iskrzyć choć piła dalej się kręci.
Kurcze nie bardzo rozumiem co napisałeś Danielu :-[  z tego co przeczytałem to chyba nie doszlifowałeś szczotek? ??? Czy masz dostęp do szczotek przy pracującym silniku? Jeżeli masz,  to można zastosować pumeks  ;) tnie się pasek szerokości szczotki(może ciut więcej) no i na pracującym silniku delikatnie dotykamy do komutatora przed szczotką żeby ją dotrzeć .Jak maszyna ma regulator obrotów to możliwie na mniejszych obrotach(ja posiadam autotransformator) Druga metoda to papierem drobnym ,wkładamy między komutator a szczotkę no i docieramy  :) potem trzeba wydmuchać resztki pyłu  :),a potem można a raczej trzeba jeszcze odtłuścić np . benzyną ekstrakcyjną ,denaturat .
A może jakaś fotka tej maszynki by się znalazła?I UWAGA  Z PRĄDEM NIE MA ŻARTÓW jak się nie czujesz na siłach to poproś jakiegoś elektryka.Pozdrawiam ;)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Października 2013, 20:49:14 czas Polski »
Ja nie widzę miejsca na takie dotarcie  . Robiłes już tak ?  czy teoria ?

Offline Daniel

« Odpowiedź #19 dnia: 16 Października 2013, 21:10:55 czas Polski »
krzyś48, nie ma szans na takie dotarcie :/ Jutro zrobię fotkę jak to wygląda i jak iskrzy

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Października 2013, 21:12:02 czas Polski »
krzyś48
Nie doradzaj nikomu jakiejkolwiek pracy pod napięciem i jeszcze przy pracującym silniku NIGDY!

Offline krzyś48

« Odpowiedź #21 dnia: 16 Października 2013, 21:32:47 czas Polski »
krzyś48
Nie doradzaj nikomu jakiejkolwiek pracy pod napięciem i jeszcze przy pracującym silniku NIGDY!
Masz rację :-[
Ja nie widzę miejsca na takie dotarcie  . Robiłes już tak ?  czy teoria ?
27 lat w zawodzie w tym 3 l przezwajania silników , na pytanie odpowiadam" tak" :-\ w takiej sytuacji to tylko na wolnych obrotach włączyć maszynę i niech pracuje nie obciążona jakiś czas aż zmniejszy się iskrzenie

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Października 2013, 22:03:56 czas Polski »
Druga metoda to papierem drobnym ,wkładamy między komutator a szczotkę no i docieramy 
Szczotka zostanie odilozowana papierem od komutatora , a silnik pracuje?  Ja znam pumex jako naturalny szorski kamień ,jest jeszcze coś?

Offline krzyś48

« Odpowiedź #23 dnia: 16 Października 2013, 22:30:02 czas Polski »
Szczotka zostanie odilozowana papierem od komutatora , a silnik pracuje?  Ja znam pumex jako naturalny szorski kamień ,jest jeszcze coś?
silnik nie pracuje-metoda beznapięciowa :) a pumeks to właśnie ten biały do szorowania rąk z kleju ;D który fajnie się tnie piłką do metalu ale raczej musi być nowy 8)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Października 2013, 19:02:53 czas Polski »
no i na pracującym silniku delikatnie dotykamy do komutatora przed szczotką żeby ją dotrzeć .
Krzyś48 wprowadziłes zamęt w swoich  wypowiedziach , twierdząc  że tak robisz od wielu  lat , zdecyduj więc ! >:(

Offline krzyś48

« Odpowiedź #25 dnia: 17 Października 2013, 20:00:02 czas Polski »
Widzisz jak by tu rzec reputacja się rypła  ;) To moje pierwsze forum na którym zdradzam swoje tajniki wiedzy  :-[ pisząc chciałem pomóc ale praca pod napięciem jest niebezpieczna a tym bardziej proponowanie jej na forum nie jest rozsądne i wbrew BHP (nie wiem a raczej wiem bo te rady są ogólnodostępne i czytają je duzi i mali i nie koniecznie elektrycy i nie chciałbym mieć nikogo na sumieniu)  :( z tego powodu wyszedł zamęt i ostatnie wypowiedzi dotyczą docierania szczotek na wyłączonym silniku.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #26 dnia: 17 Października 2013, 22:16:36 czas Polski »
Znalezione w sieci
http://pubserv.uprp.pl/publicationserver/Temp/3lvp6urcfbjm7vdc46b6qcfov5/PL88073B2.pdf
można poczytać na słynnym portalu Elektroda
http://poszukaj.elektroda.pl/szukaj,dotrze%C4%87-pumeksem.html
jak ktoś będzie miał jakieś pytanie na temat docierania pumeksem to znajdzie a tu mały cytat
" Najlepszy na dotarcie szczotek jest zwykły naturalny pumeks (nie sztuczny) tniemy taki w cienki pasek, uruchamiamy maszynę na niepełnych obrotach i lekko przesuwamy po komutatorze. Szczotki węglowe szybko docierają się na komutatorze wirnika i ładnie bez iskrzenia.
Jeśli iskrzenie nie ustępuje należy szukać przyczyny w innej części, wirnik, stojan, nie równo obsadzony wirnik itp.
Pozdrawiam
Łukasz" ze strony
http://www.narzedzia.pl/forum/wymiana-szczotek-i,32172.html
Pozdrawiam

Offline Daniel

« Odpowiedź #27 dnia: 18 Października 2013, 10:38:48 czas Polski »
Niestety w moim chińczyku nie ma takiej opcji, żeby zmniejszyć obroty silnika :P Te nowe szczotki maja inne sprężyny niż te stare, tzn są troszke dłuższe i cieńsze... Te stare są dość sztywne i nieco szersze, może zaryzykować i wymienić te sprężyny?