18 Kwietnia 2026, 20:01:54 czas Polski

Autor Wątek: Dalmierz BOSCH PLR 30C  (Przeczytany 3315 razy)

m_kola

• Gość
Dalmierz BOSCH PLR 30C
« dnia: 15 Marca 2016, 22:25:32 czas Polski »
Chciałoby się pochwalić i jednocześnie zrecenzować moją nową zabawkę jak w temacie. Nabyłem ją drogą kupna w LeroyMerlin (najtańsza gdzie znalazłem).
Co do jakości wykonania to oczywiście nie ma nic do zarzucenia bo to Bosch - mimo, że zielony.

W komplecie dostajemy również etui. Brakło natomiast sznureczka do zawieszenia na nadgarstku mimo iż miejsce ku temu jest.
Sprzęt jest naprawdę poręczny i mały. Pomiar do 30metrów jest w większości prac domowych wystarczający.
Mamy możliwość pomiarów ciągłych (nijako online wraz ze zmianą mierzonego punktu), sumowania i odejmowania, pomiaru powierzchni i kubatury. Bardzo przydatna jest również możliwość ustawiania czy pomiar rozpoczyna się od końca urządzenia czy początku.
Dalmierz wyposażony jest w Bluetooth za pomocą którego łączy się z dedykowaną aplikacją (Android i Apple).
Aplikacja daje możliwość nanoszenia pomiarów na zdjęcie zrobione w danej chwili aparatem lub wybranym z galerii ale również na papierze milimetrowym.
Poszczególne linie, kąty czy figury możemy opisać etykietką (max 30 znaków).

Całość można zapisać jako PDF i np od ręki wysłać klientowi szkic.
Pomiar jest bardzo szybki i intuicyjny. Całość pomiaru i wykonanie załączonego wyżej rysunku zajęło 10 minut przy czym była typ pierwsza styczność z tą aplikacją.
Reasumując:
- mały i solidny sprzęt,
- szybka i intuicyjna obsługa,
- duża dokładność (2mm),
- czytelny i podświetlany wyświetlacz,
- różnorodność metod pomiaru.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

kwita

• Gość
Odp: Dalmierz BOSCH PLR 30C
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Marca 2016, 12:04:21 czas Polski »
Posiadam najmniejszy dalmierz jaki robi Bosch(chyba), zakres od 0,15 do 15m, PRL 15, jestem z niego bardzo zadowolony, jest bardzo dokładny. Twój ma o wiele więcej funkcji, mi był potrzebny tylko do szybkich i dokładnych pomiarów. Jedyną wadę jaką znajduję, ale to już kwestia organizacji, jest bardzo baterio żerny. Ja na każde pomiary jeżdżę z zapasowymi bateriami 2xAAA. Niestety, w instrukcji też o tym wspomnieli. Ma oczywiście wyłączanie po krótkim czasie bezczynności ale... Objaw słabych baterii, to nie pokazuje pomiaru, albo pokazuje głupoty :D... Teraz to już wiem, że chodzi o bateryjki...
Czy w Twoim jest podobnie???

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Marca 2016, 12:47:44 czas Polski »
W moim jeszcze nie wiem jak z żywotnością baterii bo aż tyle tego nie użyłem. Pewnie będzie wciągało jak odkurzacz przy włączonym Bluetooth niemniej wczoraj bawiłem się z półtorej godziny i na razie nie pokazało zużycia baterii.

Offline wronks

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Marca 2016, 12:57:20 czas Polski »
Super opcja z BT i apką w smartfonie/tablecie - czy można używać aplikacji w locie? tzn, czy po dokonaniu pomiaru od razu widać go na smartfonie?
Szkoda że moja Leica tego nie potrafi.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Marca 2016, 13:24:43 czas Polski »
Tak, można. To działa dokładnie tak, że masz rysunek na smartfonie. Dotykasz określony element (linię, figurę) zaznaczając go i ikonka pomiaru a appce. Teraz już tylko mierzysz a wynik pomiaru zostaje od razu przypisany do zaznaczonego wcześniej elementu.
Krótko mówiąc działa online :)