12 Maja 2026, 21:56:03 czas Polski

Autor Wątek: Frezarka Graphite 59G716 - recenzja  (Przeczytany 13194 razy)

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • Projekt - połowa sukcesu
  • View Gallery
Frezarka Graphite 59G716 - recenzja
« dnia: 11 Października 2013, 22:25:40 czas Polski »
Witam!

Chciałbym Wam co nieco napisać o frezarce Graphite 59G716.

Elektronarzędzie kupiłem ponad rok temu do lekkich prac amatora. Kosztowała mnie ok. 300 zł w markecie budowlanym. Dostajemy ją zapakowaną w plastikową skrzyneczkę. W wyposażeniu jest: 6 frezów - kiepskiej jakości, 3 tuleje zaciskowe (6,8,12 mm), prowadnica równoległa, prowadnica do profili, element do cięcia po okręgu, plastik do odciągu.

Dane techniczne ze strony producenta:

Moc - 1500 W
Uchwyt - 6,8,12 mm
Obroty - 6000-26000 min-1
Masa - 4,9 kg

Plusy:
   - tania,
   - mocna - wg. mnie,
   - wygodny uchwyt,
   - w dobrych miejscach ułożone przyciski,
   - dobra przykładnica,

Minusy:
   - twarde sprężyny,
   - grzeje się po długiej pracy i po głębokim frezowaniu rowka,
   - łatwo rysuje się podstawa z plastiku,
   - trochę porusza się na boki względem podstawy, podczas frezowania z niezaciśniętą blokadą (gdy zaciśniemy na danej wys. jest ok.)

Warto zainwestować w nowe frezy.  W skali od 0 - 10 wg. mnie 6,5.

Strona producenta: http://www.graphite.pl/rodzaje-prac/struganie/frezarka-gornowrzecionowa.html

P.S Piszcie o czym jeszcze dać opinie, ponieważ nie mam pomysłu. Jeśli ktoś chce mogę nagrać jak nią frezuję.

« Ostatnia zmiana: 12 Października 2013, 13:54:29 czas Polski wysłana przez JarekO »

Offline DamianO

Odp: Frezarka Graphite 59G716 - recenzja
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Października 2013, 23:02:13 czas Polski »
Witam

Kolego napisz jak wygląda ustawianie głębokości frezowania bo widzę na miarce jest potencjometr. Wspomniałeś też o grzaniu przy długiej pracy mniej więcej ile to czasu, na jakich głębokościach i jakimi frezami.

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Października 2013, 23:27:49 czas Polski »
Grzała się przy frezowaniu rowka fi 18 mm, przez ok. 6 m kantówki. Głębokość frezowania ustawia się jako tako. Tzn. jak ustawisz i zablokujesz to jest w porządku, ale jak na sprężynach to gorzej. Może np. uciec ci wymiar o dwa mm. Dlatego ja na ogół blokuję. Potencjometru tam nie ma... Ale jest takie do kręcenia (na samej górze) i można ustawiać co do mm. Nie wiem czy dobrze ten potencjometr zrozumiałem, chodzi ci o to na liniale (o przekroju okrągłym) głębokości, u samej góry?

Offline robson

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Października 2013, 23:43:33 czas Polski »
Witam

Kolego napisz jak wygląda ustawianie głębokości frezowania bo widzę na miarce jest potencjometr.

Witaj jak się domyślam chodzi o'' precyzyjną regulację głębokości'' :)
inaczej mówiąc jak kręcisz potencjometrem tym na górze czy frezarka podnosi się lub opuszcza, :) względem stopy oczywiście ;)

Offline DamianO

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Października 2013, 00:23:16 czas Polski »
Tak, chodzi mi o tą ruchomą część na górze liniału do tak jak robson napisał "precyzyjna regulacja głębokości". Na myśli mam czy na zablokowanej frezarce daje się regulować podnoszenie i opuszczanie z jakąś tam dokładnością. Jakiś czas temu wyczytałem że taki patent ma Bosch a stoję właśnie przed wyborem frezarki (choć wybór już prawie padł tylko kasy brak :))

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Października 2013, 16:24:31 czas Polski »
Na zablokowanej stopie nie da się regulować.   Mógłbyś napisać gdzie wyczytałeś o tym patencie Boscha?

Czyli w tej frezarce reguluje się tak:

1. Przyciskasz frezarkę odpowiednio głęboko.
2. Przekręcasz w dół pokrętłem .2.
3. Zakręcasz pokrętło .1.
4. Regulujesz dokładniej pokrętłem .3.

Ta ,,dokładna regulacja'' działa tak:     w tym pręcie (plastikowym) z miarką jest drugi cieńszy pręcik który wsuwasz lub wysuwasz pokrętłem .3.      Chyba tak jest we wszystkich frezarkach górnowrzecionowych?

Gdyby te elementy były wykonane z metalu lub chociaż byłyby wzmocnione metalem byłoby ok, ale to sam plastik (trochę miękki) nie spisuje się za dobrze. 

Dlatego preferuję blokowanie stopy.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Października 2013, 22:38:29 czas Polski »
Witam

też obecnie jestem przed wyborem frezarki. Dzięki za recenzję - zawsze dobrze dowiedziec się z pierwszej ręki na temat jakiegoś sprzętu.
Piszesz że już troche masz i używasz tą frezarkę. Stad moje bezpośrednie pytanie - czy teraz kupiłbys ponownie taki sam model czy moze bys szukal czegoś innego?

Pozdrawiam
MarcinW

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Października 2013, 22:55:19 czas Polski »
Teraz bym poczekał, pozbierał jeszcze trochę i bym kupił coś lepszego. Ale akurat wtedy gdy ją kupowałem potrzebowałem frezarki a długo czekać nie mogłem. Gdybym teraz się spieszył i miał do wydania tylko 300zł to bym ją kupił ponownie. Wg. mnie za tą cenę lepszej się nie znajdzie. Ale można trochę pozbierać i kupić używanego festoola.  ;D

Offline MarcinW

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Października 2013, 23:07:38 czas Polski »
OK, dzieki za opinię.
Ja myślalem szukać czegoś do 500 zł. Może boscha z zielonej serii wybiorę? Musze jeszcze troche poszukać i sprawdzic jak tam fundusze.

Pozdrawiam
MarcinW

Offline Jakub

« Odpowiedź #9 dnia: 13 Października 2013, 12:04:12 czas Polski »
Obejrzyjcie sobie frezarki czerwone Maktec http://allegro.pl/listing/listing.php?string=frezarka+maktec ;) wyglądają solidnie a cena do przyjęcia.
Pozdrawiam Jakub.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #10 dnia: 13 Października 2013, 22:22:00 czas Polski »
wygląda ciekawie
zwłaszcza interesowalby mnie model 362 ze względu na większą głębokość - do 60mm

Offline kokosz5

« Odpowiedź #11 dnia: 21 Stycznia 2014, 21:39:25 czas Polski »
Witam

Jestem posiadaczem w/w frezarki  od 10 miesięcy przez ten czas miała jeden okres dość intensywnego użytkowania a poza tym używana w miarę potrzeb. Zgadzam się z Adamem za tę cene ciężko o coś lepszego, zgadzam się też z resztą uwag: jest twarda na sprężynach, blokowanie wymiaru jest niestety na ogół konieczne i się grzeje :) Zapewne ma jeszcze wiele innych mankamentów w porównaniu do innych frezarek ale jak dla mnie ( opinia hobbysty) jest narazie wystarczająca, ma 3 lata gwarancji, jest tania, po podwieszeniu pod stolikiem i przy odrobinie wyczucia sprzęt daje radę. Ogólnie za tę cene jestem zadowolony, nie spodziewałem się fajerwerków i dostałem to na co liczyłem. Dla amatorów z skromnym budżetem godna polecenia.