20 Czerwca 2026, 15:51:23 czas Polski

Autor Wątek: Ręczna Pilarka Tarczowa  (Przeczytany 14270 razy)

Offline zychu

Odp: Ręczna Pilarka Tarczowa
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Kwietnia 2016, 20:27:11 czas Polski »
Ja kupiłem dziś za 420zł używaną Makitę 5008mg z "pewnego źródła", używana może dwa razy. Kupiłem z myślą zamontowania pod blatem. Obecnie mam Graphita 58G488. Nie miałem okazji przetestować makity przy pracy, ale po samym włączeniu czuć różnicę jakościową. Moc o 600W większa i pomimo braku soft startu pewnie trzyma się w rękach. Przy tarczy 210mm jest świetnie wyważona. Teraz to już nie wiem czy montować Graphita czy Makitę pod stolik.
Nie namawiam Cię na "używki". Mnie się udało, bo znam historię sprzętu który kupiłem. Na Twoim miejscu kupiłbym coś z Hitachi albo dołożył do Makity np. 5704. Natomiast jeśli nie potrzebujesz super precyzji i okazyjnie coś przecinasz to ten Graphite jest wystarczający.

Offline telengi

« Odpowiedź #16 dnia: 03 Kwietnia 2016, 12:34:17 czas Polski »
Poszukiwania dalej trwają, wczoraj byłem w OBI i miałem okazję pomacać Celmę, absolutnie odradzam ! Cała uwalona olejem, złe połączenie ze stopą gwarantuje krzywe cięcie, sama stopa to paskudna wytłoczka, fakt że nie z cienkiej blachy ale za prawie 600zł (tyle kosztowała w OBI) można oczekiwać czegoś znacznie lepszego. Spasowanie plastików gorsze niż w niejednym tańszym o 70% chińczyku, po prostu katastrofa! Mam wiertarkę z Celmy i jestem bardzo zadowolony, ta pilarka to jakiś ponury żart.
Mogłem też pomacać Boscha PKS55 i 66, identyczne maszyny różniące się tylko wielkością tarczy. Różnica między nimi a Celmą to jakiś kosmos :D
Wszystko lepsze, spasowanie plastików, stopa, regulacja wysokości i kąta. Co prawda ceny w OBI to też jakiś kosmos ale umówmy się że to nie jest istotne ;) I tak zamierzam kupić przez internet. Zaskoczyła mnie natomiast Pilarka LUX-TOOL, marka własna OBI, dość dobrze wykonana, cena bardzo niska, wyglądała znacznie lepiej niż Celma.

LINK: https://www.obi.pl/decom/product/LUX_Pilarka_tarczowa_HKS-1500_1500_W_190_mm/5797618
Akurat są dostępne tylko w 2 marketach w Polsce z czego jeden obok mnie ;)
Co o niej myślicie ? macie jakieś zdanie ?

Offline telengi

« Odpowiedź #17 dnia: 06 Kwietnia 2016, 10:21:43 czas Polski »
Wiem że to nieładnie pisać 2 posty pod rząd ale...
Zdecydowałem się dać szansę pilarce Lux-Tools, co mnie przekonało ?
Po 1 oczywiście cena  ;) Pilarka ma natomiast kombinację cech za które u renomowanego producenta musiałbym zapłacić ok 600zł... Stopa z alu, możliwość pracy na szynach, łagodny rozruch, silnik 1500W, tarcza 190mm czyli 66mm głębokości zacinania, aluminiowa osłona tarczy. Laser to tylko ficzer ale może się przydać. Będę się obawiać dokładności ustawienia kąta ale prawda jest taka że ten problem dotyczy każdej pilarki... Jak przetnę kila desek/płyt to dam znać jak się spisuje, maszynkę odbiorę w sobotę w OBI :)

Offline KowaLski

« Odpowiedź #18 dnia: 30 Maja 2017, 19:40:24 czas Polski »
Hej telengi i jak ta ta pilarka, bo tez się zastanawiam.
pozdrawiam