26 Kwietnia 2026, 09:31:47 czas Polski

Autor Wątek: wycięcie małego okręgu  (Przeczytany 3681 razy)

Offline Przemcio

wycięcie małego okręgu
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Marca 2016, 20:53:58 czas Polski »
Tez można. Jest wiele skutecznych metod aby dojść do celu.

Dremel z cyrklem
Wiertarka jako tokarka
Wszelkie otwornice

Jesli nie moga miec otworku to jeszcze dochodzi frezowanie od szablonu

Itd itp

Offline Romek B

Odp: wycięcie małego okręgu
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Marca 2016, 21:47:40 czas Polski »
Kup gotowy wałek odpowiedniej średnicy i potnij w plasterki

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #17 dnia: 24 Marca 2016, 22:27:02 czas Polski »
Tak wyglądają obecne próby, przy cięciu cyrklem na dole, jak już frez jest blisko przebicia się na 2 stronę frez ucieka na zewnątrz, co widać na pierwszym zdjęciu. Jednak po odpowiednim do szlifowaniem efekt jest już bardzo bliski do oczekiwanego.
Wiem już że muszę zrobić jakąś przystawkę do zamocowania dremla z takim małym blacikiem, żeby móc wygodnie szlifować małe elementy. To jest mój kolejny cel. Wszystkim dziękuję za pomóc i Pozdrawiam

Offline Danielo

« Odpowiedź #18 dnia: 26 Marca 2016, 16:24:23 czas Polski »
Popieram przedmówcę, z tym że ja bym dodał jeszcze sposób na zamocowanie. Domyślam się że kółko ma być bez otworu  w środku, więc ja bym najpierw wyciął kilka kółek na włosowej(można zrobić to wręcz idealnie)potem kółko zewnętrze umocował do odpowiedniego trzpienia(moja tokarko wiertarka z reguły ma wkręt 5mm)końcowe musiało by mieć otworek na kieł obrotowy. Potem sklejam do siebie kilka kółek taśmą dwustronną włączam tokarkę, do kółek podjeżdżam drugą wiertarką z krążkiem z papierem ściernym i szlifuję do żądanego efektu. Na koniec zostaje rozkleić  kółka i w sumie to chyba najgorsza część zadania ;D
Tak na marginesie to moja tokarka w trakcie dorabiania tłoczka do sztyfciarki Bea
Poza tym to jest moja wiertarka pionowo-pozioma, samoróba