19 Kwietnia 2026, 05:08:26 czas Polski

Autor Wątek: klejenie kantówek  (Przeczytany 3579 razy)

Offline bimki

klejenie kantówek
« dnia: 24 Marca 2016, 10:05:44 czas Polski »
Witam,

jestem początkujący w klejeniu - zrobiłem dopiero proste deski do krojenia dla rodziny - ale żona właśnie rzuciła mi temat zrobienia takiego wieszaka:

http://img.pakamera.pl/i1/1/518/wieszaki-12129403_6468754518.jpg

w związku z tym chciałem się poradzić Was jak najlepiej zrobić takie ładne kantówki?
Mam trochę tarcicy dębowej, jaworowej i jesionowej. Ewentualnie mogę wykorzystać kantówki sosnowe.

z jakich kawałków to ciąć? Jak do tego podejść?
z góry dzięki za informacje.

pozdrawiam

Offline wronks

Odp: klejenie kantówek
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Marca 2016, 10:28:05 czas Polski »
Jak chcesz kleić, po długości? Najlepiej jakby każdy element był z jednego kawałka.

Offline bimki

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Marca 2016, 10:39:27 czas Polski »
no właśnie nie wiem jak do tego podejść.

Mam zwykłą kantówkę sosnową 4m 40x60, mógłbym ją przestrugać na 38x38 ale nie chciałbym żeby to się krzywiło.

Odpowiadając na Twoje pytanie - tak, chciałem kleić po długości (jeszcze tego nie robiłem, nie wiem jak ścisnąć)
Ewentualnie mogę zrobić z sosny coś z calowej deski - wtedy miałbym kawałki wystarczająco długie, żeby kleić tylko po szerokości.

Offline wronks

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Marca 2016, 10:49:59 czas Polski »
Domyślam się, że wolałbyś wykorzystać tę dębową tarcicę, ale jest za krotka, a w alternatywie masz kantówki sosnowe odpowiedniej długości jednak boisz się że sosna będzie się giąć pod obciążeniem?

Klejenia pojedynczych kawałków w długość bym nie polecał, zwłaszcza że w tym przypadku masz obciążenie na samej górze i robi się dźwignia.
Dla usztywnienia tej sosny możesz zrobić jedną grubszą kantówkę sklejając z kilku węższych. Coś jak sklejka.

Offline bimki

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Marca 2016, 11:36:50 czas Polski »
czyli biorę 3 deski calowe, tne na długość, strugam np. do 60x20, sklejam 3 sztuki -> otrzymuję 60x60 i strugam na równo na 55x55 (lub mniej)?