01 Czerwca 2026, 17:14:51 czas Polski

Autor Wątek: Klejonka w OBI  (Przeczytany 5549 razy)

Amroz

• Gość
Klejonka w OBI
« dnia: 29 Marca 2016, 13:29:29 czas Polski »
Witam

Jestem "młodym" amatorem stolarstwa i mam pytanie czy ta klejonka jest prawidłowo łączona?
Czy słoje nie powinny być naprzemiennie? Czy można tak kleić jak zdjęciu?
Druga i trzecia deska licząc od dołu,można / powinno się tak kleić?
Czy "deska" nie będzie się paczyła? 

Offline Henry

Odp: Klejonka w OBI
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Marca 2016, 13:30:18 czas Polski »
Tak, jest prawidłowo sklejona. Tak, będzie się paczyć.

Amroz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Marca 2016, 14:21:55 czas Polski »
Znalazłem coś takiego i teraz nie wiem co jest zgodne ze "sztuką...."

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Marca 2016, 14:31:39 czas Polski »
Zły dział.  Sklejki to nie klejonki :-) pierwsze zdjęcie nie działa na tapatalk.  Zdjęcie z drugiego postu jest poprawne

Offline Henry

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Marca 2016, 14:45:14 czas Polski »
Górka Zielona: znajdź to zdjęcie i wrzuć jeszcze raz, albo lepiej je podkradnij i dodaj do postu jako załącznik.

Jeśli "zgodne ze sztuką" masz na myśli powszechny przesąd że klejonki należy kleić tylko naprzemiennie to ten drugi rysunek jest "zgodny ze sztuką". ;)

Amroz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Marca 2016, 19:51:38 czas Polski »
Jeszcze raz foto

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Marca 2016, 20:22:11 czas Polski »
Ooo. Klejonka z rdzeniem.  Jakie to drewno? Jestem ciekaw co tomekz na to powie. 

Amroz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Marca 2016, 20:23:27 czas Polski »
Sosna. Czy tak jest prawidłowo?  Najlepszy przykład druga deska od dołu.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Marca 2016, 20:52:24 czas Polski »
Ano takie cymesy tam sprzedają. Kiedyś musiałem tego użyć i to co jest w domu raczej się nie spaczylo. Za to kawałek z garażu zagiol się bardziej niż ładna kantowka sosnowa.

Offline Henry

« Odpowiedź #9 dnia: 29 Marca 2016, 21:02:36 czas Polski »
To jest tandeta z podłych drzew robiona na ilość.
Ale taki sposób klejenia jest poprawny.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #10 dnia: 29 Marca 2016, 21:18:51 czas Polski »
To skoro to jest poprawne a w ksiazce jest inaczej to juz nic nie rozumiem. Henry pomoz !
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline robson

« Odpowiedź #11 dnia: 29 Marca 2016, 21:24:21 czas Polski »
A kto powiedział , że to jest dobrze  :)

Offline Henry

« Odpowiedź #12 dnia: 29 Marca 2016, 21:52:02 czas Polski »
To czy to jest dobrze czy nie to już będzie zależało od tego do czego chcesz tego użyć.
Na przykład jeśli kupujesz niedosuszoną klejonkę sosnową na stolik albo ławkę do ogródka to musisz się liczyć z tym że będzie chciało wypaczyć. Kupując tak "niezgodnie ze sztuką" poklejoną deskę i dając ją prawą stroną do góry (prawa strona deski to ta bliżej rdzenia, chyba że jest z rdzeniem to obie strony ma prawe - ale takiej deski nie powinno być w klejonce, jak to celnie akwa-stolarz wypunktował) to będzie wypaczać się środkiem do góry w łuk - wystarczy więc ją na środku dobrze przekręcić (albo przymocować do ramy w stołach gdzie nie łączymy blatu z ramą na sztywno) i będzie po problemie. Gdy zastosujemy deskę klejoną naprzemiennie to zrobi się z niej falka i w sumie powinniśmy ją przykręcać w miejscach gdzie by chciała się podnieść.
Dodatkowo jakby się miało wypaczyć tak solidnie że klejenie puści albo zacznie pękać to raczej będzie to pod stołem a nie na wierzchu. A wierzcie mi że te dechy z OBI potrafią zrobić takiego banana że to przechodzi wszelkie pojęcie. Sam mam z takich klejonek podstawki pod ekspres do kawy i psie miski - ale fest zalakierowane i trzymane w domu - z nimi nic się nie dzieje. Na podwórku miałem "budkę" skręconą z takich to po deszczach i ponownym wyschnięciu powyrywało wkręty (a stała pod wiatą a nie bezpośrednio na deszczu czy słońcu).

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Marca 2016, 21:58:29 czas Polski »
Klejonka zasadniczo ma ustawione płaszczyzny do klejenia prawa-lewa-prawa-lewa itd.
ta z drugiej warstwy na zdjeciu jest wybitnie źle sklejona tym bardziej ,że drewno na nią jest pozyskane z boku  kłody.
Już gdzieś poruszałem ta kwestię, że to co kleimy  , szerokość  lameli i jak ustawimy lamele do klejenia , ma znaczenie gdzie będzie zastosowane w wyrobie gotowym.
Np.
robimy opaskę ( wyłogi ) do drzwi pokojowych o szer np 12 cm . sklejamy je z dwóch listew 6 cm ( takie  mamy ) . I tu poprawnie bedzie sklejenie ich nie przemiennie tzn. obie dwie prawe strony listew po jednej stronie , a lewe po drugiej stronie.
dlaczego?
bo tak wykonana opaska , będzie się dociskać sama do ściany ( tzn. będzie dążyła do wybrzuszenia się na środku swojej szerokości )

2 przykład
parapet okienny  30 cm  szr. zrobiony z dwóch  3  desek  szerokich po  10 cm .
Sklejamy z brzegu lewa strona od góry ,w środek prawa , z brzegu lewa od góry.
Jest naprzemiennie , niby poprawnie , ale  nie  w tym wypadku
bo z brzegu mamy przyklejony element lewą stroną do góry , a więc będzie dążył do wygięcia się w górę  ( mówimy , że podnosi nos  ) ,zamiast dociskać się do dołu.
to samo dotyczy  stopni i innych wyrobów .
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2016, 22:02:12 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline robson

« Odpowiedź #14 dnia: 30 Marca 2016, 13:12:08 czas Polski »
Dla mnie to troszkę rozpisaliście się panowie na temat  klejonki ,
klei się na przemian i tak wykonywywuję  się 99 % klejonek, owszem bywają przypadki pewnych ustępstw od zasad o których wspomnieliście .