14 Czerwca 2026, 21:32:59 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa - pochylanie tarczy na lewą czy prawą stronę?  (Przeczytany 4407 razy)

Offline przemoprzem

Pilarka stołowa - pochylanie tarczy na lewą czy prawą stronę?
« dnia: 01 Kwietnia 2016, 12:27:02 czas Polski »
Witam. Daje do tokarza zlecenie na zrobienie wałka i hmmm nie wiem jak to po polsku nazwać - chodzi o półksiężyce które będą odpowiadać za pochylanie agregatu piły - trunnion saddle

Tylko zanim dam to do zrobienia to nie wiem w którą stronę ma się pochylać tarcza - na prawą czy na lewą stronę? Bo muszę to wiedzieć choćby kwestia gwintu nakrętki i wałka do piły.

Internet sporo linków wypluwa, ale nie wszytko kumam po anglisku https://www.google.pl/search?q=left+or+right+tilt+saw&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=S0r-VrGWDoLjywOcvJeQBg

Założyłem że pochylanie będzie na prawo, bo pochylona tarcza będzie "odsuwać" się od paluchów - naturalne dla mnie, że stoję po lewej stronie i "dowodzącą" ręką jest prawa.
1. Ale jak czytam to jest jeszcze kwestia z której strony koło do pochylania agregatu - jak na prawo to koło po lewej stronie pilarki, czyli kręcenie lewą ręką. Jak na lewo - to jak na fotce wyżej - koło po lewej, ale kręcimy prawą ręką. Tutaj kwestia do przyzwyczajenia, bo nie jest to czynność szczególnie skomplikowana.
2. Kwestia jeszcze podbijania - kickback - deski. Ale tutaj nie skumałem dokładnie kwestii http://www.woodweb.com/knowledge_base/LeftTilt_Versus_RightTilt.html
3. Jak pochylanie na prawo to przykładnica chyba idzie na lewą stronę.

Niby sprawa "prosta" a tu się okazuje że kilka istotnych kwestii się pojawia.

Offline DM

Odp: Pilarka stołowa - pochylanie tarczy na lewą czy prawą stronę?
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Kwietnia 2016, 12:37:48 czas Polski »
Będziesz aż tak duze robić?

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Kwietnia 2016, 12:46:30 czas Polski »
Ale co duże? Piła cała czy koła sterowania?

Piła będzie pod tarczę 350 mm, pochylanie piły, regulacja wysokości na prętach 30 mm i tulejach, silnik 2,2 kW, ale gabarytowo przewidziałem, że wejdzie silnik maks 4 kW. Gabarytowo będzie coś a'la Dedra budowlana. Wieczorem wrzucę na forum rysunki i "animację" w 3D z Solid Edge to może coś podpowiecie jeszcze.

Offline DM

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Kwietnia 2016, 12:47:48 czas Polski »
Chodziło mi o ślizgi do pochyłu, są strasznie duże.

Na tej ze zdjęć jest 5,5kW

Offline wojo72

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Kwietnia 2016, 13:13:04 czas Polski »
W większości pilarek tarcza pochyla pochyla się w kierunku od culagi, to chyba bezpieczniejsze rozwiązanie pod tym względem, że mniejsze ryzyko zakleszczenia materiału między piłą a culagą jak się tnie coś niezbyt prostego.  Czyli  w takim przypadku lewy gwint.

Offline Robsonik

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Kwietnia 2016, 18:27:27 czas Polski »
W większości pilarek tarcza pochyla pochyla się w kierunku od culagi, to chyba bezpieczniejsze rozwiązanie pod tym względem, że mniejsze ryzyko zakleszczenia materiału między piłą a culagą jak się tnie coś niezbyt prostego.  Czyli  w takim przypadku lewy gwint.

Wg mnie wręcz przeciwnie.
Lepiej żeby materiał się zaklinował między piłą z culagą niż mają Ci się omsknąć palce i wsadzić je na pracującą tarczę.
A więc tak:
Stojąc przodem do pilarki i mając tarczę na wprost, culagę masz po prawej ręce i tarcza powinna się pochylać na culagę.
W ten sposób pochylają się wszystkie markowe pilarki.

Offline wojo72

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Kwietnia 2016, 22:47:04 czas Polski »
W pilarkach formatowych z wózkiem pochylanie się w prawo wymusza konstrukcja, po lewej nie ma po prostu miejsca żeby się zmieścił agregat bo tarcza jest blisko lewej krawędzi korpusu. W małych pilarkach jest już różnie np. bosch, makita, dewalt, aeg pochylają się w lewo ale metabo w prawo, wygląda że nie ma sztywnej reguły i oba rozwiązania są dopuszczalne.

Offline Robsonik

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Kwietnia 2016, 22:55:14 czas Polski »
Ze względów BHP tarcza zawsze powinna się odchylać od człowieka a nie na człowieka.

Offline Yar0

« Odpowiedź #8 dnia: 02 Kwietnia 2016, 11:45:14 czas Polski »
DominikDec piekna robota z odrestaurowaniem maszyny :) Masz wiecej zdjec, skonczyles juz?